Skal du gå Via Ferrata Loen og lurer på hva som venter deg? Basert på erfaringer fra Via Ferrata Loen, har vi noen gode råd på forhånd. Det er en såpass tøff tur at du må være forberedt på at du kan bli stående fast.
KLIPP INN OG UT: Møkk under neglene må påregnes. Arbeidshansker anbefales i møte med vaierne. Foto: Line Hårklau
Lesetid: 7 minutter
Selv om Via Ferrata ikke er synonymt med fjellklatring, er det mange som blir overrasket over at Via Ferrata-løyper er en luftig tur.
Via Ferrata Loen har etablerte klatreløyper hvor det sjelden skjer ulykker, men innimellom blir noen stående fast og må ha hjelp til å enten komme seg videre. Enten ved å hentes ut av lokale guider, Røde Kors eller Luftambulansen.
– Hvis det er første gang du prøver, anbefaler vi at man går med guide, sier Erik Brendefur, daglig leder i Loen Active.
De fleste bruker 4-5 timer på normalruta til Via Ferrata Loen, der du tidvis er festet til en vaier.
Her følger 10 – nei 11 – erfaringsbaserte råd for deg som vil prøve deg på Via Ferrata i Loen.
1. MELD FRA FØR DU GÅR
Alle som vil benytte anlegget må registrere seg hos Loen Active. Butikken ligger godt synlig i Loen sentrum, og det er romslig parkeringsplass utenfor anlegget, og ved Loen Skylift. Uansett om du går med guide eller ikke, ønsker Loen Active å vite hvem, og hvor mange, som er i løypa.
Her kan du også leie og kjøpe utstyr.
2. BØR DU GÅ MED ELLER UTEN GUIDE?
Hvis du aldri har prøvd Via Ferrata tidligere, anbefales det at du går med guide fordi det er mange som kommer til vanskelige partier, setter seg fast og trenger hjelp til å komme videre.
Det som skiller Via Ferrata Loen fra mange andre tilsvarende anlegg i Norge, er at denne er åpen for å gå uten instruktør eller guide.
Denne ordningen er nær knyttet til allemannsretten, og gjør at flere av de lokale i området benytter Via Ferrata-rutene, enten som treningstur eller kveldstur, uten at det er organisert opplegg. Disse betaler en vedlikeholdspris på 200 kroner.
OBS: Det er kun åpent for å gå på egen hånd etter klokka 14 i høysesong, for å unngå kødannelser. Alle må registrere seg hos Loen Active, ref. punkt 1.
3. PLANLEGG RETUR FØR TUR
Fram og tilbake er ikke like langt, det er dobbelt så langt. Men ingen regler uten unntak: For mens du kan bruke noen timer opp Via Ferrata Loen, er du via gondolbanen Loen Skylift nede igjen i løpet av få minutter.
De to vognene, Hugin og Munin, går hver halve time, men du må kjøpe billett hos Loen Skylift på forhånd – du får ikke kjøpt billett oppe fra Hoven (1011 moh.).
Billetten er inkludert på guidete turer.
Det er restaurant og kiosk på toppen av Hoven, og mange tar gondolen opp for å spise her, eller benytte seg av de tilrettelagte turveiene herfra.
PS: Det går også en sti ned til Loen sentrum,, som var alternativet før Loen Skylift stod klar i 2017.
PS 2: Det er en matbutikk i Loen, ikke langt fra Loen Active.
4. MÅ DU LEIE UTSTYR?
Alt utstyr kan leies hos Loen Active, eller du kan bruke ditt eget.
I tillegg til hjelm og klatresele, trenger du Via Ferrata-slynger til å feste deg inn i vaieren. Slyngene tåler en personvekt mellom 40-120 kg.
Vær obs på at utleie skjer kun etter klokka 14, for å unngå for kødannelser og flaskehalser, samtidig som de organiserte turene med guide (som går klokka 9, 10 og 11).
Tidsbruk avhenger av veivalg opp, hvor mange dere er i gruppa og hvorvidt det oppstår kø underveis, men det anbefales å sette av 5-6 timer.
Det er omtrent en halvtimes gange opp til innsteget før du tar på deg hjelm og sele. Og enda er det en del sti før man begynner på ruta.
Butikken Loen Active stenger klokka 20, men de har en ordning som gjør at du kan levere utstyret tilbake om du ikke er tilbake før etter stengetid.
Normalt er det mest aktivitet i Via Ferrata Loen i helgene.
6. VALG AV RUTER
Det er tre ulike rutevalg i Via Ferrata-anlegget i Loen. Disse er laget av et østerriksk firma som har via ferrata-ruter som spesialfelt. Mesteparten av turen entrer du via vaiere. Etter hvert kan du velge om du vil fortsette med mer klatring eller om du vil gå over den sagnomsuste Gjølmunnebrua (2013). Flere ruter gjør at det blir færre kødannelser her.
I 2015 kom Gjølmunnestrengen, en 36 meter lang wire som du skal balansere på, mens du er festet i to vaiere over.
I 2019 ble Ragnarok Extreme etablert, med vanskelighetsgrad F. Det er 14 års aldersgrense og i følge med en voksen på Ragnarok, som går vest for den klassiske, og som er vedvarende bratt og med overheng. Denne ruta har ingen instruktør.
Snøsmelting i fjellet og våte forhold gjør at Ragnarok kan være stengt. Før du tester deg på Ragnarok, anbefales det at du har klart Tors Hammer (etablert 2018) tre ganger. Tors Hammer er gradert til E.
7. HUSK Å DRIKKE UNDERVEIS
Det kan være lurt å ha med litt ekstra vann før start, eventuelt også proviant, for det kan oppstå kødannelser som gjør turen mer langvarig enn planlagt. Du passerer ingen bekker underveis, selv om du har utsyn til både vann, fjord og fossefall.
Det er nok av berghyller og steder å legge inn et stopp når det trengs pause, eller for å slippe folk som holder en høyere fart forbi.
8. BRUK HANSKER
De vil gjøre nytten når du må gripe fast i vaieren underveis.
Om det er sykkelhansker, skihansker, gartnerhansker, vektløfterhansker eller arbeidshansker spiller mindre rolle.
Mangler du hansker eller vil spare de du har, får du kjøpt et par for en femtilapp i butikken til Loen Active.
9. TA MED SØPLA DI
Det sier seg kanskje selv, men vi synes det fortjener et punkt: For hvis noen begynner å slenge fra seg søpla si, er det forbløffende fort at andre fortsetter i samme stil. Da vi tok turen til Trolltunga for noen år siden, var det masse søppel og snytefiller langs stien og i steinkløfter.
Loen-gjester – og innbyggere fortjener skryt, for på turen vår opp til Hoven var det imponerende lite forsøpling! Det eneste vi oppdaget var et Pink lady-epleklistremerke. Det tok vi selvsagt med oss, uten at turen ble tyngre.
10. NÅR KOMMER HØYDESKREKKEN?
Det er ikke sikkert det skjer. Men som vi var inne på innledningsvis: Det er flere eksempler på at mange har tatt litt for lett på Via Ferrata og må hentes ned eller følges videre med assistanse.
Vær derfor forberedt på at du må bruke hele kroppen for å komme deg opp, og at ruta innimellom krever litt mer problemløsing enn å bare gå opp en stige trinn for trinn.
Selv om det er få alvorlige ulykker tilknyttet via Ferrata, har det vært en del tilfeller der personer har fått «skrekken». De som får panikk eller angst, er ifølge Loen Active personer som har blitt lokket med mot sin vilje, eller som av ulike årsaker havner langt utenfor komfortsonen.
Husk: Du vil aldri bli stående helt fast i normalruta på Via Ferrata Loen, men det kan oppleves slik for den det gjelder.
11. HVIS DU FALLER
I store deler av ruta er du festet til en vaier mens du går oppover. Det er ganske nøyaktig fem meter mellom hvert vaierfeste som du fester de to slyngene i.
Det er anbefalt å ikke klippe seg inn i samme fem-meter som vedkommende foran deg, i tilfelle det oppstår et fall eller at du sklir.
Fordi det ikke er mer enn fem meter mellom hvert punkt, er det lett å kommunisere med hverandre underveis. Samtidig er fem meter langt å falle, og det er annerledes i skrånende terreng enn i en vertikal vegg.
Skjer det et uhell og du ikke har benyttet vaieren, har du gjort noe dumt.
Den falldempende mekanismen tilknyttet selen tåler kun ett fall. Hvis du leier utstyr, og faller må du derfor huske å gi beskjed om det til utleier.
Det er flere partier underveis Via Ferrata Loen med sti eller berghyller hvor du kan løse deg ut på en trygg måte om det er behov for en pause.
HVA: Via Ferrata Loen ble åpnet i 2012 og har vært populært blant folk som søker en aktive ferieopplevelser.
NÅR: 1. mai til 30. oktober
PRISER: Fra: 1695,-(voksne)/1545,- (barn over 12 år). 495,- med eget utstyr (oppdatert 2024)
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.