Marineoffiser Matt Skuse har falt i vannet og mistet alt han hadde med seg. Klærne er våte og kroppstemperaturen hans faller raskt. Men i lomma har Matt en firestriker og en vanlig stein.
Er det nok til å bli hans redning?
I den første episoden av Villmarkingen får du en innføring i hvordan du lager et nødbål.
– Jeg har med meg det skal skal til for å lage en liten gnist. Men jeg trenger materiale som brenner. Jeg må samle inn akkurat passe til å holde meg varm, uten å samle for mye og kaste bort energi, forklarer Skuse.
Han går bort til en gammel bjørk, og river forsiktig av tørre never fra skyggesiden av bjørka med hendene (unngå kniv for å skåne treet fra skader). Tørre små pinner finner man gjerne på og ved grantrær.
– Vær veldig forsiktig med å ikke la fukt fra klær og hender komme borti dette, råder Skuse.
Etter at han har samlet never ser han seg om etter et område hvor det er et naturlig trinn ned, som ved foten av en trapp. Når du har samlet nok never og tørre småkvister, samler du dette nedenfor trinnet.
Det lille bålet skal altså brennes nedenfor deg, så du kan sitte med armer og bein rundt bålet og absorbere så mye av varmen det avgir.
Og siden Skuse er gjennomvåt og kald, har han ikke tid til å bygge bålet helt ferdig før han forsøker å få gnist. Her gjelder det å bygge på underveis, mens han får fyr på nevene.
Slik får du fyr på et nødbål
Flintstrikeren, den lille blokken Skuse hadde på lommen da han falt i vannet er laget med magnesium på den ene siden, og jern og magnesium på den andre siden.
Han skraper litt stoff fra den ene siden, plasserer blokken oppå stoffet og lager gnist ved å gnisse en normal stein mot den andre siden av blokken. Det kan kreve litt teknikk å få det til.
Mat den lille gnisten med never, men pass på å ikke blokkere lufttilførselen. Pass også på at det ikke drypper vann fra deg og ned på bålet.
Sett deg slik at bålet varmer innsiden av lår, hvor store blodårer frakter blod og varme tilbake til de sentrale organene. Om du har på skalljakke er det lurt å åpne denne opp, så den ikke smelter, og danner en vindskjerm.
Etter at du har fått varmen i deg og klærne har begynte å tørke litt er neste steg å finne ut hva du gjør videre. Er det å tørke en sovepose, å komme seg til en hytte, eller liknende? Det gjelder å være smart når du legger overlevelsesplanen din.
Se alle episodene av serien Villmarkingen
VILLMARKINGEN
Programleder Matt Skuse er født i Wales, men bosatt i Norge. Han har tjenestegjort 25 år i det britiske militæret som fjelleder i marinekommandoen. I Villmarkingen lærer han bort overlevelsesteknikker, friluftstips og hvordan man bruker naturen på en sporløs og bærekraftig måte.