Finn eller lag ly
Det kan være lurt å bygge en snøhule eventuelt en enklere kantgrop til overnatting i kraftig vind. Det kan også være en god løsning hvis det oppstår skader eller ulykker og noen i turfølget står i fare for å bli nedkjølt.
Snøhule og kantgrop er mer komfortabelt enn et telt og du stenger lyden ute om du bygger den riktig. Små detaljer under bygging kan gi stort utslag i hvor komfortabel den er å bo i.
Telting i uvær
Bor du i telt, så sørg for å ha testet ut nytt utstyr før turen og at det er mulig å bardunere godt med skiene om uværet kommer. Bygg en levegg rundt teltet når du setter det opp.
Når veggen er oppe, kan du med fordel ta leveggen vekk igjen slik at snø føyker vekk fra teltet og ikke på det. Om teltet ikke er vindstabilt nok bør en ha levegg.
En levegg bremser vind, men den samler også snø. Bruker du levegg, må du være forberedt på å stå opp og grave vekk fokksnø i løpet av natta.
Pass på utstyret ditt
Sett utstyr slik at det ikke forsvinner i uværet. Hold orden og samle alt du har i eller rundt teltet.
Alt som står i le av teltet er fokket ned dagen etter. Ha gjerne med deg en snøbørste. En oppvaskkost kan brukes.
All snø må bort før man får komme inn i teltet. Bruk alt du har til å ligge på for å isolere mot det kalde underlaget. Våte og frosne ting under liggeunderlaget. Tørre og varme over.
Ingen tørking i soveposen helst, det funker ikke. Soveposen blir bare våt og natta kaldere. Om soveposen blir i kaldeste laget, husk at boblejakka kan brukes som en ekstra pose ved å dra igjen glidelåsen og dra den utenpå bena. Tisseflaske er uunnværlig.
Smelting av snø
Smelt ikke snø om du ikke må. Rennende vann finnes alle steder med vann og snø. Husk at vekten av snøen presser ned is og skaper overvann. Dette er lett å finne og bruke. Se på et vann der snøen har lagt seg i le, stikk med søkestang og se at det er sørpe på den. Så er det bare å grave. I denne artikkelen kan du lære mer om effektiv snøsmelting på vintertur.
Vurder veivalg i tide
Ha gode og trygge rutevalg tilfelle sikten forsvinner helt. Både med tanke på utløp av skred og kryssing av vann og elver.
Husk at regulerte vann kan ha veldig lav vannstand på vinteren, noe som fører til sprekkdannelser ved kantene og avvik fra kart. På varsom.no finner du mye nyttig info om skredfare, isvarsler og mer.
Spar på kreftene
Ikke bruk energi på å rope til hverandre når vinden drukner all lyd. Gi tegn for samling med en stav i været. Samle gruppen i sirkel, slik at du få le, samtidig som man hører hverandre bedre.
Pass på å legge til rette for at alle veit hva som er planen og hvor en er.
Pakk det viktigste lett tilgjengelig. Sørg for å ha kart, kompass og GPS fremme hele tiden og bruk det ofte. Øv i godvær.
Les også
Vintertelting er litt mer omstendelig enn sommerstid, men fortvil ikke. Vi har samlet noen triks som kan sikre deg den beste hvilen på vinterturen.