Ti bud for din skogstur

Skal, skal ikke? Om du er i tvil, gir vi deg svaret på hvordan du skal oppføre deg på tur.

Sist oppdatert: 27. mars 2020 kl 17.00
Foto teltplass marka utemagasinet
Det er lett og lett tilgjengelig å få seg en fin opplevelse i skogen nå. Foto: Line Hårklau
Lesetid: 6 minutter

Så du skal på tur i egen hjemkommune og søker de nære opplevelser, kanskje du har med deg hele familien på telttur?

Kanskje du har for vane å dra opp på hytta, men må nå ta friluftshelgen i nærområdet? Uansett hvilken situasjon du befinner deg i, tenkte vi tilby ti bud for deg som skal ut i telt i skogen i ditt nærområde, i form av en uformell "do's and don'ts".

Aller først må vi si: Det er greit å gå ut på tur i skogen. Det må derimot være i ditt nærmiljø, og det må være på en trygg og enkel måte.

Skogstur en fantastisk anledning til å få et avbrekk fra nyheter og hverdagsproblemer.

Vill natur
Vill natur trives best om den får lov til å fortsette å være villest mulig.

Du bør legge turen til et sted der det ikke er så mye folk

De fleste som liker å dra til skogs, gjør det ofte for å unngå stress og mas som kommer med å dele plassen sin med veldig mange. Nå som vi må passe på smitteproblemet, vil vi anbefale å være litt ekstra flink på å finne plass i skogen - for det er nok mange andre som også skal ut på tur! Derfor er rådet vårt å prøve å rusle litt ekstra fra stedet hvor "alle" slår leir. Særlig om du er godt vant med friluftsliv, er dette en god tid for å speide ut nye soveplasser fremfor å besøke vante vannhull.

Du bør ikke etterlate noen spor

Begrepet «sporløs ferdsel» er en hjørnestein i norsk friluftslivstradisjon, og slik skal det fortsette å være. Her skal du være streng med deg selv!

Ta med deg søpla di hjem, eller brenn organisk avfall på bålet. Det gjelder særlig også om du har brukt dopapir i skogen - sett fyr på det!

Vi kan ihvertfall love at det er underholdende. Sjekk ut vår episode av Villmarkingen om sporløs ferdsel for å lære mer.

Tur mat stormkjøkken utemagasinet guide
Matlaging på stormkjøkken er gøy og engasjerende!

Du bør planlegge mat og matlaging

Nøkkelen bak en god opplevelse, om det så bare er en ettermiddagstur eller en lengre ekspedisjon, er god mat. Tenk gjerne kreativt, og bruk det du har rundt deg. Tips til turmat finner du her. Planlegging av måltider er viktig, og du kan få mye igjen for å strekke deg lenger enn bare å posemat eller frysetørrede alternativer. Spar de greiene der til langturen, og forbered heller noe spennende til helge- og kveldsturer.

Du skal ikke vrake trær og natur

Den viktigste delen av å planlegge måltider, er å vite hvordan du skal tilberede de. Skal du tenne bål? Har du anledningen, bør du ta med deg tørr ved hjemmefra.

Når det er mange folk i skogen, særlig i bynære strøk, blir belastningen på trær og natur større. Hogg ikke ned trær om du må. Du får mye bål ut av å samle kvist og finne gode emner. Klikk her for å lese en av våre artikler om god bålskikk.

Og skal du bygge gapahuk, lag den med medbragt hampetau og en presenning. Husk også å passe på dyrelivet. Akkurat nå er for eksempel et stort område ved Hauktjern i Østmarka utenfor Oslo stengt av på grunn av hekkende vandrefalk. Respekter det!

LES OGSÅ: Matt Skuse synes nordmenn bruker for mye krefter på bål

Telt utemagasinet vann
Utsikten man våkner til er stadig et av de store høydepunktene ved å overnatte ute.

Du skal nyte en god natts søvn

For min del finnes det ingen bedre søvn enn den jeg nyter utendørs. Det er ihvertfall det jeg liker å tro, helt til jeg våkner midt på natta etter å ha sklidd i nedoverbakke og klemt armen slik at jeg har mistet følelsen i halve kroppen.

Mye av jobben med å nyte en god natts søvn gjøres når man anlegger soveplassen. Sjekk ut våre guider for hengekøye og for å finne en god teltplass for å lære litt mer. Mitt personlige tips? Ta med deg en god, kompakt pute med dun.

Hvis du har kapasitet til å bære det, får du utrolig mye komfort igjen.

 

Du skal ikke være redd for å sove alene

Faktisk skal du dyrke det litt. Kanskje tiden innendørs og med alt dette evinnelige hjemmekontoret har gjort deg litt irritabel?

Vi trenger ofte litt tid for oss selv, og det er ingen bedre måte å få litt tid for deg sjøl enn å snike seg ut i skogen for seg selv.

Ordne deg en barnevakt, sikre deg at det er ok for din bedre halvdel, ta med en hodelykt og minn deg selv på at du ikke er mørkredd, gå ut der og ta en overnatting for deg selv i skauen. Dette bør du vite om mørkredsel

Gapahuk utemagasinet
En gapahuk er temmelig lett å lage, og koster ikke mer enn prisen av en presenning fra din lokale isenkram.

Du skal ta godt vare på utstyret ditt

Det gjelder tilnærmet lik alt du har av utstyr. Naturen har godt av at du ikke forbruker uendelig med plastduk og knæsje farger, og det er en god egenskap å lære seg.

Ta godt vare på alt du har av turutstyr, og gjenbruk gjerne gammelt utstyr som ennå fungerer fint. Husk å tørke teltet etter tur, selv om det ikke regnet! Les våre artikler om hvordan du tar best vare på teltet og om å ta vare på friluftsklærne.

 

Du skal ikke være redd for å låne utstyr av andre

Kanskje du aldri har teltet før? Eller ikke brukt stormkjøkken eller primus? Hør med en god nabo eller en venn som du vet har noe. Kanskje ditt lokale turlag eller speidergruppe har utstyr til låns.

Det trenger ikke være noen hindring at du ikke har telt – du kan jo også bygge gapahuk eller sove under åpen himmel. Sjekk ut vår guide til gapahuk-bygging her.  

Tom schandy Ugle foto oslo utemagasinet
Du kommer kanskje ikke til å ta slike bilder på tur - men potensialet for å gjøre det er faktisk der! Foto: Tom Schandy

Du skal dokumentere turen din

Du må ikke, neida. Vi sier bare at det er helt innafor å ta bilder eller video. Naturen er et godt motiv for ditt kamera, og akkurat nå kommer trost og stær og bokfink tilbake igjen til skogen om du er amibiøs og vil fotografere fuglelivet.

Sjekk vår videoserie om fotografi, naturfotoskolen, for å få litt inspirasjon!  

Du skal ikke være forfengelig for enhver pris

Bare en siste advarsel: Du skal ikke dokumentere turen din for enhver pris. Det finnes nok av triste historier med fotografer som har tatt et sted for langt bakover, eller sklidd utfor stup.

Ikke la fjell, trær, lokalbefolkning eller dyr betale prisen for at du skal ha et ekstra fint utsnitt på bildet ditt!

Publisert 27. mars 2020 kl 17.00
Sist oppdatert 27. mars 2020 kl 17.00

Relaterte artikler

annik cecilie saxegaard falch
Tips fra polarjentene

Pakkeliste for vintertur

vær
Fjellturer er ikke uten risiko

Slik sjekker du været – ekstra nøye

pakking av pulk
Tips fra polarjentene

Slik pakker du pulken

kuldegrop
Tips fra polarjentene

Slik lager du en kuldegrop

vinter telt camp svalbard
Tips fra polarjentene:

Hvordan lage en god vintercamp

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen