Vi anbefaler å gjemme din første geocache når du først har blitt kjent med konseptet. Hva kjenner du til av geocaching-opplevelser? Hvilke har vært gode og hvilke har vært mindre interessante? Hvordan ser beholderne ut, og hvordan er informasjonen du finner i en cachebeskrivelse som denne?
1. Bli kjent med reglene
Det er greit å være fortrolig med geocaching. Videre finnes det også en rekke enkle regler man må følge når man tenker på å legge ut en ny cache. Du må være beredt på å vedlikeholde din cache, så tenk på å plassere den et sted du kan nå innen rimelig tid om noe må erstattes eller repareres.
Cachen skal ikke være nedgravd, ikke på privat område uten tillatelse, den skal helst være tilgjengelig døgnet rundt og ikke ødelegge eller påvirke natur (f.eks. ved å sette spiker i et tre e.l.). Du kan se det fulle regelverket for geocacher på den offisielle nettsiden. Husk også at cachen ikke skal ha en agenda, altså ingen politiske eller kommersielle budskap.
2. Finn et egnet sted på kartet
For å starte prosessen med å gjemme, er det best å begynne med å sjekke om det er plass til cachen din. Du kan søke i kartet på geocaching.com og finne ut av om det finnes en cache mer enn 150 meter innenfor der du kunne tenke deg å gjemme din. Det er også mulig at stedet du tenker på har en skjult cache som ikke dukker opp i oversiktskartet. Mange steder kan være bra metta med cacher fra før, så tenk gjerne på et sted som er helt unikt for deg, som byr på en spesiell opplevelse som du vil dele med andre, og som innfrir reglene for øvrig.
Husk at du kan være kreativ her, og det er masse verdi i å velge riktig plass. Du finner cacher på Trolltunga, Galdhøpiggen, ved populære teltplasser i marka og på utkikkspunkter. Er du virkelig eventyrlysten kan du ha som mål å plassere en cache skikkelig langt utenfor allfarvei. Blant de mest kreative er denne på 2431m under havoverflaten, en på Cook Islands eller på tur til Everest Base Camp - Bare husk det der med vedlikehold, du må være i stand til å komme tilbake for å vedlikeholde cachen din!
3. Finn et egnet gjemmested
Neste steg bør være å finne et flott gjemmested! Tenk på at det gjerne skal være en utfordring å finne din cache. Du skal bestemme deg for utformingen på cachen straks, men begynn først med å finne ut av hva som egner seg. Kan du gjemme noe i en sprekk i steinene? Inni et tre? Oppe på en hylle? Det er lurt å tenke på om det blir nødvendig å bruke magneter for å gjemme cachen din - tenk på alt dette før du velger hva for en slags cache du skal lage.
4. Velg et egnet format
Du kan lage mange forskjellige typer cache. Det enkleste er en såkalt tradisjonell cache, altså en beholder med en loggbok. Men du kan også lage multi-cacher, geologi-cacher, mysteriecacher og mange flere som utgjør flere bokser eller en helt annen type utfordring. Her er de forskjellige typene cache forklart.
Vi tenker her tradisjonelt, og derfor har vi kommet til punktet hvor vi skal finne en egnet beholder. Hvor mye gjemmeplass finnes det der du skal legge cachen din? Dette bør bestemme størrelse på beholderen. Vi har skaffet oss en liten boks på en halv liter på clas ohlson, og lagt oppi en liten blokk med papirark. Vi har generøst med plass, og boksen/loggen kan være både større og mindre!
5. Lag din cache!
Det er ganske fritt frem her, og mye anledning til å gjøre cachen til noe personlig. Du kan male boksen din for å kamuflere den, eller bare dekorere den. Tenk på om du vil legge igjen en liten gave til førstemann som finner den, for eksempel en kindereggfigur, et klistremerke eller lignende. Cachen din bør for øvrig inneholde en loggbok og en merking, eller en liten info-lapp som gjør det tydelig at dette er en cache og at uvedkommende bør la den være i fred. Legg også med en liten blyant, for eksempel mini-blyantene fra IKEA.
Husk at cachen din bør tåle å ligge der du plasserer den i flere år. Mange cacher har eksistert i lang tid, og Norges eldste cache har ligget der i 19 år! Gjør den derfor vanntett og unngå å legge noe i den som ikke tåler det. Husk også å putte din lille loggbok i en plastpose eller gjør den ellers litt slitasjedyktig. Det finnes mange loggbok-maler du kan laste ned og printe ut.
6. Gjem den!
Nå er det tid for å gå ut og plassere boksen der den skal være gjemt. Det er også nå du skal finne nøyaktige koordinater for din plassering. For å finne dette, kan du bruke en av de mange ulike geocaching-appene, eller standard GPS-funksjon på din telefon. Skriv ned koordinatene når du står på stedet. For å gjøre koordinatene ekstra nøyaktige, anbefales det å gå cirka 100 meter fra stedet. Gå mot gjemmestedet fra tre forskjellige retninger og noter ned koordinatene du får. Regn ut gjennomsnittsposisjonen med grader, minutter og sekunder. Du kan også bruke en kartfunksjon som google maps for å finne nøyaktig posisjon.
7. Registrer cachen og skriv en beskrivelse
Når du har plassert skatten din, gjenstår bare papirarbeidet. Du må registrere din cache, som du gjør ved å gå hit på geocaching sine offisielle nettsider. For å kunne registrere en ny cache, må du også koble den til din brukerkonto, noe du bør ha allerede om du har vært ute og logget cacher tidligere. Når du begynner registreringen, må du ha nøyaktige koordinater klare som du plasserer i kartet.
Sørg også for å tenke litt på hvordan du vil vinkle cachen. Du trenger ikke skrive så temmelig mye, men det er ofte innslag av lokalhistorie, geologi, naturkunnskap eller lignende informasjon i cache-beskrivelsene. Legg ved en liten historie om hvorfor du plasserer cachen din akkurat her, og husk å følge reglene i punkt 1- ingen oppfordringer, reklame eller lignende.
8. Vent på godkjenning!
Ditt bidrag blir sjekket av frivillige, oftest norske moderatorer. Du kan derfor være ganske trygg på å skrive på norsk i både cache-beskrivelse og "reviewer notes", som angitt på nettsidene. Det bør ta opptil en uke å få svar, men av erfaring går det nok ikke særlig lang tid - ofte samme dag, eller dagen etter, før du får svar.
Når cachen din er godkjent, tar det ikke lang tid før den dukker opp i Cache-systemet, og voila - den er ute og klar for å bli funnet av andre geocachere!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.