EN IGLO DU KAN BO I: Frister det med en natt i en slik? Foto: Håvard Lium
Lesetid: 4 minutter
En god iglo krever litt trening å få til, men hvis du har gjort det noen ganger så går det faktisk ofte raskere å bygge iglo enn en snøhule, og det er en utrolig stilig bolig å sove i.
Utstyr som er lurt å ha når du skal bygge en iglo er spade, skistav(er), snøsag og tau.
1. Finn et egnet sted
Fordelen med en iglo er at du ikke trenger så mye snø der du skal bygge.
Det du trenger er et flatt område med relativt fast snø, samt et område hvor du kan skjære ut snøblokker.
2. Gjør grunnarbeidet
Tegn opp en sirkel som marker hvor veggene skal stå. Sett en stav i midten, fest den andre staven, eller et tau, i staven i midten og tegn sirkelen. Før du begynner å bygge bør du også etablere et «blokkverksted».
Her sager du ut blokkene, hvis snøen er ordentlig fast er det viktigste at du ikke tråkker i stykker området. Er snøen litt løs bør du sage ut blokker og la dem herde litt før du bruker dem til byggingen.
Blokkene bør være 20-25 cm tykke, 30-40 cm høye og rundt en halvmeter lange.
3. Lag grunnmuren
En vellykket iglo avhenger av at du er nøye fra første snøblokk. De nederste blokkene settes opp langs den sirkelen du tegnet med staven. Bruk gjerne snøsagen til å kutte til sidene slik at de står så tett inntil hverandre som mulig.
Snøblokkene skal gå i en spiral oppover, det vil si at starten på sirkelen bare skal være noen centimeter høy og det er først når du legger den siste blokken i første rekke at du har full høyde på blokkene.
4. Bygg veggene
Når første raden med snøblokker er på plass er det tid for å tenke den videre konstruksjonen. En iglo skal være en kuppel og det betyr at snøblokkene må helle mer og mer innover.
Trikset her er å skjære til i overkant av blokkene slik at de skrår litt innover før neste blokk kommer. Du kan ta det på øyemål, men det blir mye mer nøyaktig om du bruker det tauet som du i starten festet til staven i midten.
Så lenge dette tauet er festet nede vil du få riktig vinkel ved å stramme tauet og kutte blokkene parallelt med tauet. Jo høyere igloen blir, jo mer heller blokkene innover. Denne delen av byggingen krever at du finner vinkelen, legger på nye blokker og kutter til sånn at det blir tettest mulig.
Prøv å unngå at blokkene og skjøtene kommer på samme sted i flere lag. NB! Sørg for å plassere minst en person inne i igloen før veggene blir så høye at man ikke kommer over.
5. Putt på kronen på verket
Avslutningen på igloen er ofte det vanskeligste. Når du begynner å nærme deg toppen vil snøblokkene helle så mye innover at du må ha en person på innsiden for å støtte dem opp.
Så lenge det er god åpning er det bare å bygge videre, men siste blokken som skal på er spesialblokken som skal låse hele konstruksjonen. Dette er en «krone» som bør være formet sånn at den passer akkurat i hullet som er igjen.
Det enkleste er å løfte denne på plass fra innsiden, da presser man den forsiktig forbi den øverste raden med blokker og «slipper» den tilbake. Har den den riktige formen vil kronen låse hele konstruksjonen, og igloen står støtt.
6. Inngang og avslutning
Inngangen graves enten under igloen eller kuttes ut i veggen. Graver du den under vil den fungere som en kuldegrop. For å få igloen tettere og mer solid er det en fordel å kaste på en del løssnø på utsiden.
Har dere gjort en god jobb under byggingen, og igloen har fått stått noen dager, er det faktisk mulig å stå på taket av den (anbefales ikke å prøve før dere er ferdig med å bruke den).
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.