– Når man skal hente ved, er det kjekt å hente tørr ved. Den kan man for eksempel finne nederst på furua. Der er det gjerne tørre kvister nederst på stammen, og de er ganske lette å knekke av, selv i en ganske stor tykkelse, forklarer programleder Tord Hafnor.
I denne episoden av På lag med fjellet skal friluftsentusiasten vise oss hvordan vi kan lage et skikkelig bål rett oppå snøen. Denne kunnskapen er helt avgjørende for å lokke med seg frysepinner ut på tur i snøen.
– Så prøver jeg å finne noe bjørk, for å finne never. Bjørkenever er det lille laget som er utenpå barken, og det er veldig bra til opptenning, fortsetter han.
Tips: Never kan det også være lurt å plukke med seg underveis på turen, dersom du passerer bjørketrær med mye løse never utenpå barken. Når det legges i lomma vil det dessuten kunne tørke litt, dersom det var vått.
– Man bør la være å bruke øks eller sag, for det lager stygge spor på treet. Man kan heller bruke hendene til å knekke av. Og det man ikke klarer å knekke, det lar man være, sier Hafnor.
Slik lager du bål på snø
Målet er å lage et bål som brenner saktest mulig gjennom langene, sånn at vi kan ha bålet lengst mulig før det drukner ned i snøen.
Bygg bålet et sted det ikke setter merker eller ødelegger naturen.
Samle inn ved og never som beskrevet ovenfor.
Legg en tett base av tykkere grener i bunn, gjerne de som var fuktige eller råtne. Da hindrer man at bålet brenner seg gjennom snøen.
Stable så de tykkeste tørre grenene oppå underlaget, i motsatt retning. Dette blir et såkalt pagodebål.
Fortsett med å bygge bålet oppover i tverrgående lag-på-lag. Prinsippet er annenhvert lag legges annenhver vei, og mindre og mindre kubber, jo høyere opp du kommer.
Bygg lagene så tett som mulig, for at det skal brenne saktest mulig (med liten tilgang på oksygen).
Sett fyr på bålet fra toppen. Der er prinsippet at jo mindre varme man har, jo mindre oksygen trengs det og jo mindre brennbart materiale trengs det. Legg derfor på kun tynne, tørre småkvister. Så, etterhvert som du får mer varme, kan du begynne å ta større kvister.
Skjerm fystikken din mens du tenner på. Spar gjerne litt eksta never, som du kan mate på med, mens det tar fyr i de første kvistene.
Om du har funnet tørr ved og du har mye oksygentilførsel, vil det bli lite røyk av bålet. Om det er våtere ved, eller er bygd så tett at det blir en ufullstendig forbrenning blir det mer røyk.
PS: Vær alltid forsiktig med ild. Husk at det ikke er tillatt å tenne bål i eller i nærheten av skogsmark mellom 15. april og 15. september.
Se alle episodene av På lag med fjellet her.
PÅ LAG MED FJELLET
I UTEs nettserie På lag med fjellet får vi nyttige tips og leksjoner som gjør oss bedre rustet til å bruke fjellet på vinterstid. Programleder Tord Hafnor lærer bort hvordan vi tenner bål, finner vann, setter opp leirplassen, lager mat og får det hyggelig i teltet.