Å sove ute vinterstid er noe av det beste som finnes! Ingen mygg, god tilgang til vann (smeltet snø) og lite granbar og jord å dra inn i teltet. Likevel er det noen tips som vil ta opplevelsen til nye høyder.
RUSTET: En Svalbard-kryssing som går over isbreer, sjøis og i skredterreng krever ikke bare en del kompetanse, men også ekstrautstyr til breredning, ispigger, sender/mottaker, og ikke minst isbjørnbeskyttelse som våpen og signalpistol. Men hodelykt under midnattssola, den kan legges igjen hjemme. Foto: Maria Philippa Rossi
Lesetid: 2 minutter
1. Finn et bra sted
Så enkelt, og likevel tidvis vanskelig. Let etter et så flatt område som mulig, og tenk gjerne vindretning før du begynner å preparere campen. Tenk på omgivelsene, unngå nærhet til løyper og ikke legg deg under skavler eller i terrengfeller. Er du på bre? Da må du sjekke at området ikke har bresprekker før du tar av deg skiene.
2. Pakk snøen
Start med å pakke snøen der du skal slå opp teltet. Behold skiene på, og tramp hardt rundt så du får laget en god flate. Sett opp teltet (vil du ha morgensola inn i ytterteltet?), og barduner med snøplugger og eventuelt ski og staver. Om teltet har stormklaffer kan du legge snø på disse. Lag kuldegrop.
3. Lag levegger
Vintertur er kos! Og om temperaturen ikke er for lav, og det er godt vær kan det være nyttig å bruke energi på å lage en skikkelig sitteplass – særlig om dere er mange på tur, så dere kan få et ordentlig samlingspunkt. Tenk vindretning og solforhold og bygg i vei.
Vintertelting setter litt større krav til selve teltet. Les test av vintertelt til tur og ekspedisjoner som er laget for å takle hardt vær.
4. Hvor er toalettet?
Hvis dere er flere kan det også være lurt å lage ordentlige toalettfasiliteter. Grav et dypt hull og lag en god levegg rundt, så alle har muligheten til å få litt privatliv. Toalettpapir kan brennes, våtservietter inneholder plast og må tas med hjem.
Når campen skal forlates neste dag er det viktig å spa igjen kuldegroper, rase ned veggene og begrave doen ordentlig, så det neste turfølget som skulle passere får en like fin opplevelse som deg.
10 tips til hvordan du finner en god teltplass: Hvilke regler gjelder? Og hvor lenge kan du bli?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.