Kantgrop er en rask og enkel snøbiuvakk. Når uværet kommer uventet i fjellet, kan du grave deg ned. Velger du å grave kantgrop kan du komme deg raskere i le.
UVÆR: Havner du i vær på fjellet kommer du deg raskt i le med en kantgrop. Foto: Randulf Valle
Lesetid: 4 minutter
Andreas Breden har lang fartstid i norske fjell. Han har vært mye på tur og har dessuten drevet frivillig arbeid med fjellredning i mange år.
Andreas er en tilhenger av kantgropa når han skal lage seg en bolig i snøen og fremhever flere fordeler med denne boformen:
– For det første går det raskere enn å grave en tradisjonell snøhule, sier han og forklarer at det er enklere å bli kvitt snøen fra hula når man kan stå oppreist å skuffe den ut.
– Dessuten klarer du deg med en grunnere snøskavl når du legger taket på toppen i etterkant. Det gjør det lettere å finne et egnet sted, samtidig som du kan holde deg unna store skavler med potensiell skredfare.
Det er også et viktig poeng at man kommer seg mye fortere i le for vinden når man graver kantgrop.
Allerede når du har gravd ned gangen i toppen av snøen er du ute av den verste blåsten, og så fort oppholdsrommet er gravd ut kan nedkjølte personer krype inn.
Dessuten blir man generelt mindre våt av å grave kantgrop, sammenlignet med en vanlig snøhule.
Om Andreas skal gi ett enkelt råd for å gjøre graveprosessen lettere så er det å ikke gjøre gangen du starter med for bred. Da blir det fort vanskelig å få lagt på taket.
1: Finn riktig sted
Kantgropa graver du på kanten av en skavl. Har du søkesstang bruker du den til å sjekke snødybden. Et par meter snø holder i massevis, men i nødsfall går det faktisk an å grave kantgrop på snødybder mindre enn en meter.
2: Grav deg ned
Grav en gang ned, minst til skulderhøyde. Pass på at gangen ikke blir for bred. Klarer du akkurat å snu deg i gangen er det nok. Graver du for bredt blir det vanskelig å få på taket.
3: Lag liggeplass
Når gangen er gravd ut lager du liggeplass. Grav ut et hvelvet tak og en snøseng. Du kan grave slike rom på begge sider av gangen, slik at det blir plass til flere personer.
Taket bør være minst 30 cm på det tynneste. En stor fordel med kantgropa er at personen som graver allerede på dette tidspunktet er godt i le av vinden.
4: Kvitt deg med snøen
Underveis kvitter du deg enkelt med snøen. Dette er en av fordelene med en kantgrop i forhold til den tradisjonelle snøhula. Du kan stå oppreist og måke bort snøen.
5: Skjær ut takblokker
Fra vindpakket snø skjærer du ut takblokker som er ca. 50 cm bredere enn gangen du har gravd ut i snøen. Ikke lag blokkene for tykke og dype, da blir de vanskelige å flytte og har lettere for å brekke.
Det er lettere å løsne blokka om du skjærer et v-formet snitt i hver ende. Spaden er også god å ha for å løsne blokkene.
6: Legg på taket
Dra blokkene på plass. Dersom det er vanskelig å finne snø som er sterk nok til å lage blokker av, kan du legge ski og staver på tvers av åpningen for å stive av.
Er dere flere personer i følget kan en starte med å skjære blokker mens den andre graver ut gangen. En eventuell tredjemann kan hjelpe til med å skuffe bort snø fra gangen og flytte blokkene.
Nedkjølte personer kan krype inn hula og søke ly allerede i det man begynner å jobbe med taket.
7: Puss og juster
Bruk snøkniven til å pusse og justere blokkene så de slutter så tett som mulig til hverandre.
8: Tett taket
Åpninger i taket tettes fra innsiden.
9: Flytt inn
Etter hvert som taket nærmer seg åpningen kan du skjære «trappetrinn» å legge takblokkene på. Åpningen kan du tette med ryggsekk, pulk eller to snøblokker på høykant.
Lag en luftekanal gjennom taket med skistaven og ta med spaden inn i tilfelle snøskavlen vokser i løpet av natta. Sørg for skikkelig lufting om du fyrer opp primusen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.