20 forslag til en aktiv sommerferie I Norge

Hvis du vil ha en opplevelsesrik ferie i Norge– får du noen forslag servert på sølvfat her.

Sist oppdatert: 20. april 2016 kl 18.52
LUFTIG: Lyst på en leken og aktiv sommerferie? Vi har funnet frem 20 gode tips. Her fra Via Ferrata i Loen. Foto: Matti Bernitz Pedersen
LUFTIG: Lyst på en leken og aktiv sommerferie? Vi har funnet frem 20 gode tips. Her fra Via Ferrata i Loen. Foto: Matti Bernitz Pedersen
Lesetid: 12 minutter

Vi har trommet sammen 20 tips til en opplevelsesrik og aktiv norgesferie - og som du sannsynligvis ikke kommer til å glemme med det første.

1. Luftig i Loen

Via Ferrata har blitt en turistattraksjon i mange norske fjellvegger og skråninger, og gir mulighet for en litt annerledes fjelltur. Via Ferrata Loen i Stryn er en luftig opplevelse som byr på fantastisk utsikt og sommerfugler i magen brattveien opp til fjellet Hoven, 1010 meter over havet.

I en Via Ferrata blir fjell utstyrt med faste sikringsmidler som stålwire, bøyler, stiger og broer. Du klatresele festet til en solid stålkabel som gjør turen trygg, særlig om du har lite klatreerfaring.

Underveis går du over Gjølmunnebrua, over et 160 meter dypt og 120 meter langt juv. Brua er den lengste Via Ferrata-brua i Europa. Turen kan gjøres på egenhånd eller med guide gjennom Loen Active.

via ferrata loen
LUFTIG: Via Ferrata Loen i Stryn er en luftig opplevelse som byr på fantastisk utsikt og sommerfugler i magen. Foto: Matti Bernitz Pedersen

2. Løpe fra hytte til hytte i fjellet

Liker du å løpe på sti, anbefaler vi deg å ta med løpeskoene til fjells i sommer.

Det å gå fra hytte til hytte er en velkjent sommerklassiker, men turstiene er minst like fine å løpe på, for ikke å snakke om den kjølige, friske fjellufta som er særlig god på varme sommerdager.

Turistforeningen har et enormt hytte- og stinett, som gjør at du kan sette sammen dine egne turer ut fra hvor mange dager
 du har til rådighet.

STEIKE TA: Vinsåshornet leverer storslått panorama-utsikt over Geirangerfjorden.
Les også

Eller hva med å peke deg ut et fjell? Husk at du ikke må løpe hele tiden. Gå når det passer deg, stopp når det passer deg. Fordelen er at du har pakket lett og høster erfaring.

Glem ikke at været kan slå fort om i fjellet, og at det ofte er kaldere i høyfjellet og vanskeligere å finne ly hvis bena stivner eller skader oppstår.

Bildet er fra en løpetur rundt Isfjorden. En hytte-til-hytte-tur utenom det vanlige.

Vil du bli en bedre stiløper? Sjekk alle episodene av vår serie Født til å løpe: «Født til å løpe»

LØP FRA HYTTE TIL HYTTE: Å gå fra hytte til hytte er en velkjent sommerklassiker, men turstiene er minst like fine å løpe på, for ikke å snakke om den kjølige, friske fjellufta som er så
 god på varme sommerdager. Foto: Bård Smestad
LØP FRA HYTTE TIL HYTTE: Å gå fra hytte til hytte er en velkjent sommerklassiker, men turstiene er minst like fine å løpe på, for ikke å snakke om den kjølige, friske fjellufta som er så
 god på varme sommerdager. Foto: Bård Smestad

3. Kysten er klar

Inkludert fjorder, viker og øyer har Norge en 25.000 kilometer lang kyststripe. Finn deg en øy å padle rundt! Visste du at Norge og Hellas er de landene i Europa med flest øyer?

Gå i land når du finner det for godt. Ankom steder og strender som ellers er umulige å komme seg til på annet vis.

I kajakken har du plass til telt og alt du trenger. Har du ingen kajakk selv, finnes det flere stedet hvor du kan leie, enten for noen timer eller for flere dager.

Vi hadde en sommer med gode dager på Bulandet, som du ser bilder fra her. En øygruppe i Askvoll utenfor Bergen med 300 øyer, holmer og skjær.

 UTE-TV: Se alle episodene av Padleskolen

padling i norge ferie
OPPDAG NORGE: Ankom steder og strender som ellers er umulige å komme seg til på annet vis. I kajakken har du plass til telt og alt du trenger. Foto: Sandra Lappegard

4. Fyrferie i havgapet

Fyrene ligger som regel svært fint til - og har en arkitektur som er med på å sette stemningen for unike naturopplevelser, bare ved at du er der.

Her får du virkelig føle på nærheten til havet og skipstrafikken som har vært en livsnerve langs kysten vår. For eksempel Veiholmen fyr (også kalt Hauggjegla) helt ytterst på Smøla.

Til Smøla kommer du deg med bil, eller med Kystekspressens hurtigbåter som går mellom Trondheim
 og Kristiansund. Anløpsstedet på Smøla er Edøya.

Fra fergeleiet på Edøy tar det ca. 35 minutter utover til Veiholmen.

Du kan også padle fra Veiholmen og hit i rolige farvann selv om det er en del bølger på havet. Veiholmen er ett av to fyr hvor det er mulig å overnatte i selve tårnet.

seilerhytta hytte ved sjøen
Les også
MAGISK: Fyrene ligger som regel svært fint til - og har en arkitektur som er med på å sette stemningen for unike naturopplevelser, bare ved at du er der. Foto: Espen Lie Dahl
MAGISK: Fyrene ligger som regel svært fint til - og har en arkitektur som er med på å sette stemningen for unike naturopplevelser, bare ved at du er der. Foto: Espen Lie Dahl

5. Høy overnatting

Like ved toppunktet til Fanaråken 2068 moh. i Jotunheimen ligger Fannaråkhytta, som er Norges høyest beliggende overnattingssted. 
Fra Turtagrø (cirka 8 km) tar turen 4–5 timer opp og 3–4 timer ned i normalt tempo.

Toppen er en av de vestligste i Jotunheimen, og du kan se mange av de mektige 2000-meterstoppene herfra. I sør har du utsikt til Skagastølstindane. Det er også mulig å se Jostedalsbreen og Lodalskåpa. Vær beredt på at du neppe får være her helt alene.

Her er en oversikt over høytliggende fjellhytter. Vil du sove helt alene, eller være enda mer fleksibel enn innendørs overnatting, finner du inspirasjon her.

6. Bretur på Folgefonna

For 100 år siden var Odda det mest besøkte turiststedet i Norge, og fine fruer og britiske lorder lot seg fascinere av Folgefonna fra hestesleden.

På Fonna er det fortsatt muligheter for guiding på breen. På Juklavassbreen arrangerer Folgefonni breførarlag daglige blåisturer fra 15. juni.

Vi kan varmt anbefale (ekstremt) kortreiste moreller fra selvbetjente buer rundt annenhver sving på strekka Utne–Jondal.

7. Nye triks

Sommertid er leketid. Hva med å bruke sommeren til å lære deg noe du aldri har prøvd eller turt tidligere? Hva med å gi enhjulssykkelen et forsøk?

LANGTUR: Hedda Kavring ble kåret til årets rookie under Eventyraften, da hun syklet fra Hirtshals til Paris. Foto: Privat
LANGTUR: Hedda Kavring ble kåret til årets rookie under Eventyraften, da hun syklet fra Hirtshals til Paris. Foto: Privat

8. Høyt og lavt i Vestfold

Det er muligens flatt i Vestfold, men
 det er bare delvis sant. På Steinsholt, en halvtimes kjøring fra Larvik (1,5 timer fra Oslo) ligger Høyt & Lavt Vestfold, som er Skandinavias største klatrepark. Her kan du oppleve verden fra tretoppene med over 200 apparater i trærne, gjennom
 14 ulike løyper. Parken er gigantisk!

Alle løypene inneholder zip-liner og inviterer til moro og utfordringer for både barn og voksne. Hva med å klatre 105 trinn rett opp en gigantisk trestamme, for så å hoppe ut i tomme lufta? Her er oversikt over flere klatreparker i Norge.

SPENNING: Hva med å klatre 105 trinn rett opp en gigantisk trestamme, for så å hoppe ut i tomme lufta? Høyt & Lavt-kjeden har tilsvarende parker også i Oslo, Nedstrand, Preikestolen, Sørum, Bø i Telemark, Hallingdal og Fjærland. Foto: Høyt & Lavt Vestfold
SPENNING: Hva med å klatre 105 trinn rett opp en gigantisk trestamme, for så å hoppe ut i tomme lufta? Høyt & Lavt-kjeden har tilsvarende parker også i Oslo, Nedstrand, Preikestolen, Sørum, Bø i Telemark, Hallingdal og Fjærland. Foto: Høyt & Lavt Vestfold

9. Drømmerundtur i Sylan

Drømmer du om å gå en rundtur, kanskje fra hytte til hytte mellom flotte fjell, badevann og på merket sti? Firkanten i grensefjellene Sylan er en klassiker både på svensk og norsk side.

Turen starter fra DNT-hytta Nedalshytta, går via Sylstationen til Blåhammarstugan, Storerikvollen og tilbake til Nedalshytta.
 Turen er en fin introduksjonstur til Sylan, da den gir et godt overblikk over hele dette store fjellturområdet.

En avstikker til Storsylen (1762 moh.) anbefales på sommeren, enten som en dagstur fra Nedalshytta eller Sylstationen, eller – for de sprekeste – på returen fra Storerikvollen til Nedalshytta.

Ruta mellom Nedalshytta og Storerikvollen er også kraftig oppgradert
de siste årene. Det er lagt kilometervis med plank på partier med våte myrer for å hindre slitasjeskader på terrenget.

Ruta er også flyttet høyere opp og går nå over tregrensa med flott utsikt. Til Nedalshytta er det bilveg helt fram om sommeren, mens du til Storerikvollen må gå fire trivelige kilometer langs en gammel setersti. Reiser du kollektivt kan du ta buss til Stugudalen og drosje videre til Nedalshytta.

Sykkeltur-til-Storerikvollen-2008_foto-Jonny-Remmereit_116
DRØMMETUR: Drømmer du om å gå en rundtur fra hytte
 til hytte, mellom flotte fjell, badevann og på god sti? Firkanten i grensefjellene Sylan er en klassiker både på svensk og norsk side, og fjellopplevelsene er fantastiske. Foto: Jonny Remmereit

10. Camp-sommer

campingliv
MED KAJAKK: Telt og padling er en fin kombinasjon.

Enten det er snakk om roadtrip eller å ha en base hvor du kan gjøre utflukter fra, kan camp-livet om sommeren ofte ganske minnerikt! 

Teltet kan brukes igjen og igjen, og så lenge du forholder deg til Friluftsloven, så er det mange steder du etablere en provisorisk bolig for natta

11. Festivalsommer 

Alle bladene i Fri Flyt-familien (Terrengsykkel, Klatring, UTE, Fri Flyt, Landevei) slo oss sammen og arrangerte Strynefestivalen for første gang i 2014, og vi bestemte oss raskt: Dette må gjentas. Ikke bare er Stryn en perfekt lekeplass for alle de aktivitetene vi elsker å drive med, men festivalen tiltrekker seg også folk som er akkurat som oss. 

Det er fortsatt snø på fjellet og selvsagt i skisenteret, og det er supre muligheter for kurs og guidete toppturer på ski, stisykling, elvepadling, fjordpadling og bading i det forfriskende Hjellevatnet. Prøv el-sykler, landeveissykling eller stiløping i vakre omgivelser. Strynefestivalen har sin base på legendariske Folven Camping, hvor det pleier å være innmari god stemning på denne tiden av året. Kanskje vi ses der?

12. Tur i Tåkeheimen

Ja, det er faktisk et reelt sted og det er verdt å sjekke ut for fjellsportinteresserte. Tåkeheimen ligger ved foten av Helgelandsbukken på vestsida av Svartisen. Hytta er Nord-Norges nest høyest beliggende turistforeningshytte (1073 moh.), og bærer også det kledelige kallenavnet Institutt for uhensiktsmessig vær, etter at Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) i sin tid drev bremålinger der.

For å komme til Tåkeheimen trenger du båtskyss fra Holand på riksveg 17 over Holandsfjorden til Svartisen gård (15 min.). Fra båten kan du nyte panoramaet med Engenbreens krystallklare blåis, og stille fjord med bjørkeskog og omkringliggende sylkvasse tinder. Fra Svartisen gård følger du kjerreveien langs Engenbrevatnet (ca 3 km) og følger deretter stien fra Engenbreen, videre nord for Møsbrømtuva og opp til hytta. Du må regne 3-5 timer på turen. Nærmeste naboer er brearmene Litlebreen og Engenbreen.

Fottur til Helgelandsbukken eller brevandring til Ettinden eller Snøtinden er fine muligheter om du vil oppleve mulighetene rundt hytta. Som navnet tilsier er du ikke garantert finvær, men i midnattssol kan du også være meget heldig. Fra toppen venter et fantastisk 360 graders panorama utover hav, øyer, fjorder og fjell. Det er også muligheter for føringer hit. Virker det fristende, så er Bodø og Omegns Turistforening et fint sted å starte for mer informasjon.

PANORAMA: Som navnet tilsier er du ikke garantert finvær, men i midnattssol kan du også være meget heldig. Fra toppen venter et fantastisk 360 graders panorama ut over hav, øyer, fjorder og fjell. Foto: André Spica
PANORAMA: Som navnet tilsier er du ikke garantert finvær, men i midnattssol kan du også være meget heldig. Fra toppen venter et fantastisk 360 graders panorama ut over hav, øyer, fjorder og fjell. Foto: André Spica

13. Villmarkssommer

Børgefjell står høyt på lista til mange turentusiaster når villmarka skal oppsøkes. Så, da er det vel bare å dra dit da? Børgefjell er landets nest eldste nasjonalpark, beliggende i grensetraktene mellom Nordland og Nord-Trøndelag.

I vest er en fjellkjede med blant annet Kvigtinden (1699 moh), som er det høyeste punktet i parken. I øst finnes et annet fjellområde med vegetasjonssløs ur og slake linjer.

Mellom disse to fjellpartiene ligger et lavere område med flere sjøer og vann.

SE OGSÅ: Ta med barna på tur!

saltfjellet
VILLMARKSSOMMER: Vil du på villmarksferie? Da er det vel bare å dra hit da? Foto: Ida Eri Sørbye

14. Lei en sykkel ved flyplassen

Widerøe har tilbudet Fly & Bike, hvor du kan bestille sykkel som du plukker opp på flyplassen. Det fungerer akkurat som med leiebil, du leverer sykkelen på samme sted som du plukker den opp. 

Da UTEs Sandra Lappegard syklet Norge på langs for noen år siden, syntes hun en av de fineste etappene var fra Tromsø, ut til Senja og ned til Lofoten.

Langs Helgelandskysten finnes også en turistrute og det er lite trafikk, så det er ikke plagsomt masse biler når du likevel sykler på asfalt. Widerøe har også en Norge Rundt-billett, som gjør det mulig å reise ubegrenset i 14 dager.

FLY & BIKE: Widerøe har tilbudet Fly & Bike, hvor du kan bestille sykkel som du plukker opp på flyplassen. Det fungerer akkurat som med leiebil, du leverer sykkelen på samme sted som du plukker den opp. Foto: Sandra Lappegard
FLY & BIKE: Widerøe har tilbudet Fly & Bike, hvor du kan bestille sykkel som du plukker opp på flyplassen. Det fungerer akkurat som med leiebil, du leverer sykkelen på samme sted som du plukker den opp. Foto: Sandra Lappegard

15. Kanotur i ville stryk 

En kanotur er undervurdert. Du kan gjøre den akkurat så spennende eller rolig du vil, det gjelder bare å finne riktig elv for ditt ønske.

Vårt forslag til en «midt på treet»-krevende tur med gode venner; fullt overkommelig for alle, uten altfor store stryk: Elva ligger i Rendalen i Hedmark, og vi anbefaler å starte ved Storlægda, der elva Speka renner over i Sølna. Den lille elva/bekken Speka kan også padles fra Spekedalssetra, men da må du belage deg på en dag med en del dytting og ut og inn av kanoen i lite vann enkelte steder.

Det er mulig å jogge tilbake til start for å hente bilen når du er ferdig med turen, men det enkleste er å organisere deg med en bil ved Fiskevollen ved Sølensjøen før start om dere er flere i følget.

16. Oppsøk Molladalen

Molladalen er omkranset av Molladalstindane, kjent for sine spisse og bratte fjellformasjoner, er ettertraktet blant alpinklatrere. Enten du vil til topps eller bare vandre gjennom dalen og beskue tinderekka, så er Molladalen absolutt verdt et besøk.

Jønshornet (også kalt Ramoen) er med sine 1419 moh. den høyeste og mest kjente toppen blant Molladalstindane, etterfulgt av Randers topp (1414 moh.) og Mohns topp (1340 moh). Ved breen bak Mohns topp ligger det populære klatremålet Bladet, kanskje Norges mest fotograferte pinakkel.

molladalen
VERDT ET BESØK: Molladalen er omkranset av Molladalstindane, kjent for sine spisse og bratte fjellformasjoner, er ettertraktet blant alpinklatrere. Enten du vil til topps eller bare vandre gjennom dalen og beskue tinderekka, så er Molladalen absolutt verdt et besøk. Foto: Sandra Lappegard

 17. Grottetur

Mellom Eide og Elnesvågen i Fræna i Møre og Romsdal, finner du kalksteins-grottene Trollkyrkja. De ligger ca.
 500 meter over havet og består av tre fantastiske grotter som kan besøkes og utforskes. De er de eneste av sitt slag i Sør-Norge, og det er marmoren som gjør den helt spesiell.

Hovedhulen er omtrent 70 meter lang, med marmor-vegger og en foss i enden som kommer ned fra toppen. Fra parkeringsplassen, som er godt merket, er det ca. 1,5 times gåtur opp til grottene. Grottene ligger på veien opp mot toppen av Trolltindan, og du kan lett kombinere toppturen med en tur inn i fjellet. Husk hodelykt!

GROTTER: Mellom Eide og Elnesvågen i Fræna i Møre og Romsdal, finner du kalksteins-grottene Trollkyrkja. De er de eneste av sitt slag i Sør-Norge, og det er marmoren som gjør den helt spesiell. Foto: Sandra Lappegard
GROTTER: Mellom Eide og Elnesvågen i Fræna i Møre og Romsdal, finner du kalksteins-grottene Trollkyrkja. De er de eneste av sitt slag i Sør-Norge, og det er marmoren som gjør den helt spesiell. Foto: Sandra Lappegard

18. Få glede av vinden

Mens noen håper på sol og blå himmel, satser andre på en vindfull dag, og helst minst fem meter vind i sekundet blåsende rundt ørene. Sleng deg med på et kitekurs i sommer, så vet du hva du kan bruke de vindfulle dagene til

På kurset får du både tørrtrent på land, øvd deg på sikkerheten rundt kiting, og til slutt få prøvd deg ut i vannet.

Mange av kursene har også vindgaranti – er det ikke vind den helgen får du være med gratis en annen helg.

Kitekurs-(149)
VIND ER KULT: Mens noen håper på sol og blå himmel, satser andre på en vindfull dag, og helst minst 5 meter vind i sekundet blåsende rundt ørene. Sleng deg med på et kitekurs i sommer.

19. Klatresommer

Om du har klatret inne en stund, prøvd deg på boltede ruter ute i fjellveggen, er det kanskje på tide å tenke enda litt videre.

Ultraklassikeren Via Lara har mange fans, og du kan ikke regne med å være alene på denne turen. Men finere start på kileklatrekarrieren skal du lete lenge etter. Ruta ligger i klatreeldoradoet Nissedal i Telemark, og her går du opp den 380 meter høye veggen på Hægefjell.

En imponerende svavegg som får det til å rykke i klatrefoten til noen og en hver. I dette området finner du både buldring og ruter på alle nivåer. Via Lara er gradert 4+ og er på ti taulengder. 

Hvordan klatrer på led?: Klatre på led

Vil du lære mer om klatring? Sjekk ut serien Klatreskolen

20. Fisketur i Fyresdal

I Fyresdal i Vest-Telemark har du mange muligheter til å reise på korte og lange turer. Terrenget er turvennlig og flott å gå i.

Området rundt Fiskebustøylen er et bra utgangspunkt for telting, vandreturer, fiske og jakt. Med 23 fjellvann i traktene er det nok av fiske- og padlemuligheter å utforske. Igletjønnuten er en kort, men bratt topptur på Våmur. Innsatsen blir belønnet med en fantastisk utsikt over Fyresvatn og området rundt. Turen er merket. Trollholene i fjellet i Kilegrend kan være spennende for barna å utforske.

23 FJELLVANN: I Fyresdal i Vest-Telemark har du mange muligheter til å reise på korte og lange turer. Med 23 fjellvann i traktene er det nok av fiske- og padlemuligheter å utforske. Foto: Olav Tarjei Valebjørg   
23 FJELLVANN: I Fyresdal i Vest-Telemark har du mange muligheter til å reise på korte og lange turer. Med 23 fjellvann i traktene er det nok av fiske- og padlemuligheter å utforske. Foto: Olav Tarjei Valebjørg   

Send oss gjerne tips til steder du synes vi bør besøke!

 

Publisert 20. april 2016 kl 12.00
Sist oppdatert 20. april 2016 kl 18.52

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen