KAN DU KNUTENE? Lærer du barna å jobbe med tau fra tidlig alder, har de lært seg noe nyttig for resten av livet. Foto: Nina Volstad
Lesetid: 5 minutter
Å kunne en god knute eller to er ekstremt nyttig når man skal slå leir i naturen. Gjennom bittelitt speiding og veldig mye seiling har Oliver opparbeidet seg en over snittet stor interesse for knuter og tau.
Han knytter og fester og henger opp til sjøs og til skogs og i garasjen og i boden og alle andre steder der ting skal festes. Han har til og med blitt tatt på fersken i å lage avanserte knuter bare for moro skyld og tidsfordriv.
Men heldigvis, for å dekke behovene i en leir, trenger du bare å kunne et par knuter.
De vi foreslår, er raske å lage og enkle å åpne opp igjen. De er spesielt gode på tynne tau som det er vanlig å bruke på tur, som teltbarduner og tørkesnorer.
Barn synes ofte tau og knuter er kjempegøy! Det kan være en fin aktivitet å sitte sammen og trene litt.
En god øvelse barna kan begynne med er å øve på å knytte rundt låret heller enn et tre. Da har man anledning til å sitte, og det er lettere å holde på lenge i fred og ro.
Når du setter i gang barna med tau, er det samtidig viktig å minne dem på at de aldri skal legge tau eller lignende om halsen på seg selv eller andre, eller prøve å henge hverandre opp på noe vis. Da kan nifse kvelningssituasjoner oppstå.
BÅTMANNSKNOP
Båtmannsknopen er enkel, men kan bli til en kjerringknute som er vanskelig å få opp dersom du ikke passer på retningen. Når den er gjort riktig, ligger den flatt, fint og symmetrisk.
1 Start som om du skal knytte skolisser. Lag den første kryssingen på skolisseknuten – den før sløyfene.
2 Gjenta, men pass på at tauendene nå går over og under hverandre i omvendt retning av forrige gang.
3 Sjekk at knuten er flat og symmetrisk.
4 Stram til.
Bruk på tur: Til å skjøte (feste sammen) to tau av lignende tykkelse og materiale. Slik kan du få et langt tau av to korte.
Hvordan løse opp: «Knekk» knuten på midten så den løsner.
Fast og fri ende
For å forklare en knute er vi avhengige av å snakke om fast og fri ende på tauet.
Den frie enden er den enden du knytter knuten med, altså den enden som skal bevege seg over, under og rundt for å lage knuten.
Den faste enden er den delen av tauet som strekker seg bort fra knuten.
ÅTTETALLSKNOP
Denne knuten er veldig enkel. Den kalles også «klatreknute», siden den brukes til å feste tauet til klatreselen. Her kan du lese mer om klatreknuter. Den kan knyttes med enkelt tau for å lage stoppknute i en ende, og med dobbelt tau (tau lagt i U) for å lage løkke.
1 Skal du knytte med dobbelt tau, bretter du først den frie enden til en U.
2 Tauenden, eller bunnen av U-en om du bruker dobbelt tau, føres over den faste enden, og så tilbake under den faste enden. Du har nå et åttetall.
Over hele landet florerer det med innendørshaller for klatring. Så klart barna vil bli med!
3 Før tauenden ovenfra gjennom det øverste hullet på åttetallet.
4 Stram til.
Bruk på tur: Som stoppknute i enden av et tau slik at det ikke fliser seg opp, eller ikke faller ut gjennom et hull. Til å lage løkke på et tau, for eksempel nederst på en teltbardun, slik at teltpluggene holdes fast i løkka
Hvordan løse opp: «Knekk» knuten på midten så den løsner.
DOBBELT HALVSTIKK PÅ TAUET
Denne knuten er enkel og praktisk, og går nesten lasso-raskt når du kan den.
Den heter egentlig «Dobbelt halvstikk på egen part». Men dette synes vi høres ut som en knotete juridisk term for knivmord på ektefellen, og vi har derfor omdøpt den til «dobbelt halvstikk på tauet».
Noe som gjør denne knuten spesielt nyttig, er at man kan holde tauet stramt og knytte på samme tid. Den kan dessuten knyttes med midten av et tau. Selv om du gjør feil og får en avart av denne knuten, vil den sannsynligvis sitte godt.
1 Slå tauet rundt det du skal binde det fast i, helst to runder rundt for mer friksjon.
2 Legg den frie enden under den faste enden av tauet, og smett den ned ved første anledning. Den frie enden ligger nå i en løkke rundt den faste enden.
3 Brett den frie enden til en U. (Egentlig valgfritt, men det gjør at du slipper å ta hensyn til lengden på den frie enden, og det gjør knuten mye lettere å løse opp.)
4 Gjenta steg 3 med U-enden, ett hakk lenger ned på den faste enden.
5 Stram til.
Bruk på tur: Til å feste en teltbardun til et tre eller en rot. Til å sette opp en line mellom to trær, for eksempel som tørkesnor eller til å henge tarpen over. Til å fortøye en kano.
Hvordan løse opp: Dra i den frie enden.
FLERE KNUTER
Når de tre basisknutene sitter godt (der var vi morsomme, hva?), kan dere vurdere å utvide repertoaret.
De vi foreslår under, krever litt trening, men gir mer spillerom og flere funksjoner. Alle kan læres på YouTube.
VANLIG DOBBELT HALVSTIKK
For å knytte slik at tauet ikke glir mot eller rundt og rundt på det det er knyttet fast i.
For løkker som tåler mye vekt, men likevel er lette å åpne.
FLAGGSTIKK
For å skjøte to tau av ulik tykkelse og/eller materiale.
TRUCKSTIKK
Dette er en familie med knuter som har til felles at de kan «jekkes» strammere og strammere. Nyttig til festing av bagasje på sykkelvogn eller biltak! Den vi bruker, heter helt spesifikt «Truckstikk med åttetallsknop på tauet».
Utenetter
Dette er et utdrag fra boka Utenetter - en praktisk guide til friluftsliv med hele familien av Nina Volstad og Oliver Halvorsrød, også kjent som friluftsflokken på sosiale medier.
Boken inkluderer pakkelister, motivasjonstips, planleggingsråd og utstyrsguide. Boken er rikt illustrert og kommer med mange råd for å utvikle friluftslivskunnskapen din til neste nivå - og til å hjelpe de yngste inn i en sunn og motiverende friluftsvane. Klikk her for å bestille boken fraktfritt på friflytbestill.no
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.