Norske Bergans er kjent for sine velprøvde friluftsprodukter. Kuppelteltet Helium Expedition Dome 2 tilhører produsentens ekspedisjonsserie som står for solide telt som særlig er beregnet for vinterturer.
Vi har testet teltet både i minus 20 i vinterfjellet og i pluss 10 om våren i lavlandet.
Materialer
Materialene Bergans bruker her kjennes kraftige, men de er likevel tynne og lette til ekspedisjonstelt å være. Ytterteltet består at et 30 denier ripstop nylonmateriale. Det skal ha høy UV-resistens og vannsøylen er 3000 millimeter. Det er bra, men ikke best i klassen.
Bunnen i innerteltet har oppgitt vannsøyle på 7 000 millimeter og vevd av nylon som er PU -coated. Dette stoffet kjennes ikke like solid som for eksempel bunnstoffet Hilleberg bruker i sin Black Label-serie, men materialenes tykkelse og kraftighet vil være et kompromiss mellom vekt og soliditet. Bergans har prioritert tilstrekkelig slitestyrke og er med sine rundt tre kilo et av de letteste tomanns ekspedisjonsteltene vi har prøvd.
De to teltstengene og den spesielle «takbjelken» er av 10 millimeter diameter og med teltet følger spikerplugger. Disse fungerer særlig godt på hardt underlag men er nær ubrukelige i snø. Her er det altså avgjørende å huske å ta med ordentlige snøplugger for man legger i vei i vinterfjellet.
Bergans Helium Expedition Dome 2 har romslige oppbevaringslommer i innerteltet, myggnetting og mulighet for klestørk under himlingen i innerteltet. Glidelåsene er lettbetjente og fungerer godt, også i 20 kuldegrader.
Med et innertelt som er 110 cm bredt og 220 cm langt, er Bergans Expedition Dome 2 ikke spesielt romslig til tomannstelt å være.
Det er rett nok ikke alene med såpass lite som en drøy meters sovebredde i denne klassen. Man bør være gode venner og helst rolige sovere om det skal fungere å dra to personer på tur med et slikt telt. Alternativt kan man se på det som et enmannstelt. Da blir forholdene supre og man føler at man har godt med armslag i bredden.
Romslighet
Helium Expedition Dome 2 er et kuppeltelt med to innganger. Det har to like store fortelt, noe som er en klar fordel dersom man er to personer på tur i et trangt telt. Om man er alene er det funksjonelt å bruke det ene forteltet som bagasjerom og det andre til matlaging.
Forteltene er ikke de største i klassen for denne typen telt, men bruken av dem forenkles av ganske rette vegger og god takhøyde. Innerteltet har også rettere vegger enn en del konkurrenter, til sammen gir dette ganske bra innvendig volum både i fortelt og innertelt. Det er en stor fordel når gulvarealet er såpass begrenset som her.
Egnet for fjellet?
Bergans markedsfører teltet som et ekspedisjons- og fjelltelt. Som selvstående telt vil det også fungere godt for kajakkere som gjerne camper i områder med tynt jordsmonn og dårlig pluggfeste.
Expedition Dome 2 er dessuten såpass lett og kompakt at det kan duge som et allroundtelt som man til og med orker å bære i ryggsekken om man ikke er heeelt gramjeger.
Som mange norsk-utviklete ekspedisjonstelt er det utstyrt med stormklaffer. De løper hele veien rundt teltet uten splitter og kan brukes til ekstra forankring av teltet ved hjelp av snø eller med steiner man finner rundt teltplassen.
Klaffene har romslige åpninger ved teltets hjørner og her kan man bruke ski og staver som pluggerstatning.
Øve før første tur
Dette er et todelt telt hvor inner- og yttertelt ikke kan klipses sammen. Man er henvist til å sette opp innerteltet først og så dra yttertelt-duken over og feste den i de nedre hjørnene til slutt.
Fordelen med løsningen er at innerteltet kan brukes alene, noe som kan være en lett og fin løsning på sommerturer i det beste været. Ulempen med å måtte sette opp innerteltet separat er at det rekker å bli vått før man får dradd teltduken over i dårlig vær. I sterk vind er det unektelig mer plundrete å få opp et slikt telt, enn for eksempel et tunneltelt med innvendige stangkanaler og forhåndsfestet innertelt.
Det er uansett en fordel å tørrtrene hjemme med oppsett av teltet. Siden det er selvstående og ikke må plugges for å stå oppreist, kan man gjøre det på stuegulvet.
Man fester innerteltet til de to kryssende teltstengene med velfungerende klips. På toppen fester man den egentlig ganske geniale tverbjelken som sørger for flatt tak og dermed full takhøyde et stykke ut på sidene av teltet.
Vi har testet teltet i sterk vind og erfart at Bergans sitt lille ekspedisjonstelt er svært stabilt, uansett hvilken retning vinden treffer teltet fra. Inne i Expedition Dome 2 kjennes det lunt og trygt når stormen herjer på utsiden. Materialene inngir tillit og man føler at dette teltet kan tåle mye.
FØLGER MED: Pluggene er av spiker-typen. De fungerer enda dårligere enn standard y-plugger i snø. Foto: Egill Danielsen
Takventilene åpnes med glidelås og spennes opp med en spile. Foto: Egill Danielsen
Ventil i toppen og på sidene
Teltet har ventilasjon som under mange forhold fungerer virkelig bra – også når teltet er delvis nedgravd i snø.
Luftingen skjer ved hjelp av fire ventiler, to tradisjonelle, litt høyt plasserte skjørtventiler på sidene og to ventiler i toppen av teltet. De to siste åpnes med glidelås og spennes i åpen stilling ved hjelp av en spile med borrelåsfeste.
I riktig dårlig være med vind og nedbør er disse to utsatt for at snø eller regn kan finne veien inn i teltet. Da bør de holdes helt lukket. Da må skjørteventilene gjøre hele jobben. Så lenge det er kraftig vind opplever vi likevel at skjørteventilene klarer å ta unna alene.
Trivelig og allsidig
Vi har tester av flere vintertelt. Vi opplever Bergans Expedition Dome 2 som et virkelig allround-telt som er lett å like. Det har kuppelteltets fordeler ved at man ikke er avhengig av veldig godt pluggfeste – i hvert fall i godt vær. Materialene fremstår tilstrekkelig solide til røff bruk og teltet står godt i vind. Mange telt som oppfyller kriteriene for ekspedisjonsbruk er tyngre enn standardtelt, men Bergans har her klart å gjøre vekten relativt lav. Derfor kan kanskje en del av oss – også vinterbrukere – klare seg med bare dette ene teltet og slippe investeringen i et tresesongs telt i tillegg.
Prisen er høyere enn for et standard tomannstelt, men likevel ikke avskrekkende til ekspedisjonstelt å være. I sum gir vi dette Bergans-produktet et klar anbefaling.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.