Produsentene rekker ikke å legge om produksjonen på ett år, sier administrerende direktør i Sportsbransjen AS, Bård Kristiansen.
Det nye forbudet mot miljøgiften PFOA trer i kraft 1. juni 2014.
– Det tar minst to år fra en modell planlegges, produseres og til den er i butikk. Med ett års frist rekker ikke produsentene å imøtekomme kravene, sier Kristiansen.
LES OGSÅ: Miljøgift i skallbekledning forbys
Kristiansen har nå på vegne av bransjen bedt Miljødirektoratet om et møte der de kan diskutere en mulig utsettelse av forbudet – gjerne så langt fram i tid som 2016, da resten av EU vil forby stoffet.
Ble ikke informert
Kristiansen er redd for at skallklær til flere hundre millioner må kastes, som resultat av neste års planlagte forbud:
– Det vil bli en kjempeutfordring for både norske produsenter, leverandører og sportsbutikker med store varelager.
– Kom forbudet overraskende på dere?
– Jeg personlig ble ikke informert om vedtaket før i august i år. Ingen i sportsbransjen ble heller spurt da høringsrundene pågikk.
– Opplever du at det er urettferdig?
– Vi er veldig for at PFOA bør forbys i vannavstøtenede- og ventilerende klær i tillegg til impregneringsmidler, men trenger som sagt mer tid. Jeg har tro på at vi skal finne en løsning sammen med Miljødirektoratet.
– Bransjen har hatt god tid
Miljødirektoratet er kjent med bransjens syn.
– Hvor lett blir det på få unntak fra loven?
– Loven er innført og står som den står. Det må både vi og aktørene forholde oss til. Bransjen har et problem med mellomlagrene sine – og der har vi en dialog for å se på en midlertidig løsning. Hovedpoenget er at forbudet er vedtatt, og det må alle forholde seg til, sier Audun Heggelund, sjefingenør hos Miljødirektoratet.
Forsker ved Folkehelseinstituttet, Kristine Bjerve Gutzkow, mener bransjen har fått nok tid:
– Hos oss har dette vært i fokus siden tidlig 2000-tall, og i Amerika har PFOA vært under utfasing i mange år allerede. Så jeg vil si at man har hatt god tid til å tenke nytt. Og det finnes jo alternativer som brytes ned raskere.
Ikke miljøvennlig å kaste
Kristiansen er bekymret for den nærmeste tida for Sportsbransjen.
– Hva tror du kommer til å skje i høst, nå som nyheten om det farlige stoffet er ute?
– Det kommer veldig an på hvordan forbrukerne får lese om det i mediene. Det er nok utslagsgivende for hvordan salget kommer til å gå. Det er ingenting som tyder på at produktene er farlige å ha på seg, men miljøet skades ved produksjon og destruksjon. Det verste som kan skje er at folk slutter å kjøpe klærne og at alt må kastes. Det er i alle fall ikke miljøvennlig, sier Kristiansen.