Test av ulltrøyer

Merinosauene på New Zealand tåler både tretti minusgrader og stekende sommersol - takket være verdens tynneste og fineste ullfibre. UTE har tidligere testet trøyer laget av vidundermaterialet. Nå er det så kaldt at vi trekker fram testen på nytt!

Sist oppdatert: 26. november 2010 kl 11.34
Lesetid: 8 minutter

MERK: Denne testen av ulltrøyer sto på trykk i UTE i 2009.

Hva skjedde med ull? I mange tiår var ullplagg kjent som kløende, tunge klær som var vanskelige å vaske uten krymping. I dag suser moderne, tynne og tekniske ulltrøyer ut av sportsbutikkene, klare for både vaskemaskin og tørketrommel, uten kløe – og med lekre detaljer som frister både nye og gamle ullfans.

Hemmeligheten ligger hos den hardføre merinosauen, som leverer verdens aller tynneste ullfibre, ofte flere ganger tynnere enn et menneskehår. Før lå mye av problemet i at ullfibrene hadde en ujevn overflate, de så ut som en palmestamme i mikroskop, fulle av små tagger som skapte kløe mot huden – og som hektet seg i hverandre under vasking og førte til krymping.

I dag behandles fibrene med en slags harpiks i spinneriet. Dette gjør fibrenes overflate mykere og glattere – prosessen merkes gjerne med Total Easy Care-emblemet. Kløing og krymping er dermed kraftig redusert, men fordelene er beholdt: De supertynne fibrene er nemlig langt mer avansert enn noen syntetmaterialer. Overflaten hindrer bakterier i å feste seg og skape svettelukt, selv etter flere dagers bruk. Det betyr at du ikke trenger å vaske klærne like ofte. Selve fibrene er også porøse – ullplaggene kan dermed suge til seg opptil 30 prosent av sin egen vekt i fuktighet uten å føles klissvåte. De hule, fine ullfibrene blir som et lite klimaanlegg direkte på huden: De kan svale om sommeren, og lune om vinteren.

Men alt er ikke bare stas. Slitestyrken er dårligere enn mange petroleumsbaserte syntetmaterialer, materialet er ofte dyrere i innkjøp – og ull tørker betydelig langsommere.

Vi ba leverandørene levere trøyer rettet mot aktiv turbruk i høstsesongen, og fikk et variert utvalg inn til testing – alle i størrelse large. Et kresent testpanel har brukt plaggene til fotturer, løping, sykling og all slags hverdagsaktivitet i løpet av høsten.

Siden trøyene er ulike i vekt og snitt, og dermed tilpasset litt ulike temperaturer og bruksmåter, er det vanskelig å kåre en generell testvinner. Denne testen gir likevel en pekepinn på hva vi mener de ulike trøyene egner seg best til, med sine respektive egenskaper. Vær også oppmerksom på at flere av produsentene tilbyr alternative modeller, enten tykkere eller tynnere – sjekk nettlinkene ved hvert plagg for å se mer av det som finnes på markedet.
 

Brynje Classic Zip Polo - 300 gram - 499 kroner
FAVORITT I KULDA: Brynje-merket fra Larvik er for mange synonymt med nettingtrøyene de lanserte i 1952. Nå har de også rene ulltrøyer , og i vår test er Brynje trøya som er mest rettet mot kjøligere forhold, med høy, svært lun hals med nedbrett og litt tyngre tekstilkvalitet. Likevel sørger en svært lang glidelås i halsen for luftemuligheter, og ved raske turer i rundt ti plussgrader følte vi ikke at den ble for varm. Derimot la vi merke til en gjennomført lekker finish, svært god elastikk, beskyttende flapp innenfor glidelåsen – og en tett passform som likevel ikke føles stram. Den kunne dog gjerne vært et hakk lengre i livet.

devold
devold

Devold Multisport - 215 gram – 379 kroner
ALLSIDIG STORSELGER: Med rundt 140 år bak seg som produsent av ulltøy, står Devold fra Langevåg på Sunnmøre sterkt i det norske markedet. Multisport-serien har de siste årene blitt en storselger til sporty brukere, og mange bruker trøyene som hverdagsplagg – takket være komforten i den myke merinoulla. Vi liker også Devold-trøya godt. Ikke bare på grunn av rent design med sterke farger, men primært fordi den har fin lengde i liv og ermer, en behagelig, ledig passform og myk tekstil som beholder elastikken også etter mye bruk. Fungerer like godt til trening som til hverdags, et plagg det er lett å like til en overkommelig pris.

Aclima LightWool Shirt LS - 189 gram – 399 kroner
DELIKAT LETTVEKTER: Aclima produserer fortsatt sine egne ulltekstiler hjemme på Krøderen ved Norefjell, og regnes i dag som Norges mest nytenkende produktutviklere innen sportsundertøy i ull. LightWool er deres tynneste modell i merinoull, og testens nest letteste trøye. , men ser at det tynne stoffet er mindre elastisk og ikke like robust som hos for eksempel den enda lettere I/O-trøya. Vi dro ermene opp til albuen da vi ble varme på tur, og fikk slapp passform og en del skrukker etterpå. Som eneste plagg under ryggsekken begynte trøya også å loe etter kort tid. Fin til trening eller som innerlag under andre plagg, men såpass tynn at den bør behandles pent.

Ulvang Classic Polo Zip - 216 gram – 499 kroner
FLEKSIBEL KOMFORT: Det nå Swix-eide Ulvang-merket debuterte med et skred av ullsokker midt på 90-tallet, og har nå forlengst et bredt utvalg klær i samme materiale. Den koksgrå test-trøya i elastisk ribbestrikk framstår traust og anonym ved siden av de andre i testen, men føles lett og smidig og føyer seg rundt kroppen nesten uten at du merker den. Passformen er på den kroppsnære siden, og en halvhøy hals gir merkbar ekstravarme i toppen – samtidig som en glidelås lar deg lufte ut. En lett, anonym og allsidig trøye som vi likte bedre og bedre utover i testen. Et turplagg det er lett å bli glad i, for deg som klarer deg uten motefaktoren.

Arcteryx Rho LTW Zip Neck - 322 gram - 899 kroner
REN LUKSUS: Kanadiske Arc’Teryx har slått seg opp på kostbare Gore-Tex-plagg, og sparer ikke på konfekten når de lager ulltrøyer heller. Rho oser diskret luksus, og selv om den veier mest i denne testen, føles den påfallende sval med en gang du får den på. Elastikken er også påfallende, og hemmeligheten er fem prosent syntetisk Lycra/Spandex innvevd i stoffet. Løsningen hjelper denne kostbare ulltrøya å beholde fasongen, og bidrar også til en glatt og lekker overflatefinish. Den laminerte brystlomma rommer en liten mobil, men skal du løpe, er et kredittkort det eneste som ikke blir plagsomt å ha slengende der inne. En luksustrøye for deg som vil ha det lille ekstra, men koster mer enn den smaker som rent turplagg.

Smartwool Sport NTS Zip-T - 254 gram – 799 kroner
AMERIKANSK FEELGOOD: Siden debuten tidlig på 90-tallet har ski-entusiastene bak amerikanske Smartwool utviklet et enormt utvalg plagg i merinoull. Testens trøye viser at de har lært mye underveis: Her stemmer passformen perfekt etter vår smak, mens den halvhøye halsen med fin glidelås gjør den anvendelig i alle årstider. Rib-mønsteret i tekstilen holdt plagget både elastisk og behagelig selv etter flere vask, og denne trøya fungerte like godt som eneste plagg på tur i 10 plussgrader – som mellom huden og skalljakka når det ble mer hustrig. Føles solid og skikkelig, og ble en av testens favoritter.

icebreaker
icebreaker

Icebreaker Mondo Zip M - 228 gram – 720 kroner
FØRSTEVALGET: Icebreaker stiller i særklasse blant genserprodusentene i denne sjangeren: Det populære merket fra New Zealand betraktes gjerne som opphavet til den nye bølgen av tynne, ekstra fine og lettstelte ullplagg. De er også alene om å kunne spore all ulla tilbake til opphavsgården i hjemlandet, der de har et lite knippe faste bønder som leverandører. Den samme sansen for detaljer ser du også i denne trøya, der alt stemmer. Både den tettsittende passformen og den myke, tettstrikkede stoffkvaliteten er av toppkvalitet selv for de mest kresne – og Bodyfit200-tykkelsen fungerer overbevisende både til kontorbruk og i anstrengende motbakker langt til fjells. Svært dyr, men vårt førstevalg til allsidig bruk.

Driza-Bone Stripe V Activ Light SK190 - 202 gram – 749 kroner
LEDIG STIL: Australske Driza-Bone er mest kjent for de regntette frakkene de har produsert i over hundre år, men satser nå stort på ullklær for aktive brukere. I denne testen skiller trøya deres seg litt ut: Den har tynt, fint tekstil, den romsligste passformen, er alene med v-hals – og mangler dermed den sporty hardhaus-looken. Til aktiv turbruk foretrekker vi å ha ulla tettere på huden enn dette, siden ulla da tar bedre opp fuktighet og isolerer lunere. Men er du ute etter et mer allsidig hverdagsplagg med komforten fra merinoull, er Driza-Bone et uvanlig pent alternativ.

I/O Mens Contact LS Crew - 173 gram – 599 kroner
VÅR FAVORITT TIL TRENING: I/O (som her betyr Inside/Outside) er et ganske så diskret varemerke som insisterer på å lage mest mulig allsidige plagg – ikke bare for fjellfolk, men også for byfolk. Det klarer de godt! Denne svarte og tilsynelatende enkle trøya ble testpanelets favoritt til treningsbruk. Ikke fordi den faktisk er testens letteste plagg, men fordi det tynne stoffet sitter nydelig på kroppen og føles langt mer solid, elastisk og mykt enn andre trøyer i samme vektklasse. Umiddelbar velvære, var alle testernes konklusjon. Gode, lange ermer og langt nok liv bidrar til begeistringen, en topp ulltrøye for deg som gir jernet når du er ute.

 

 

Publisert 10. mars 2009 kl 09.23
Sist oppdatert 26. november 2010 kl 11.34

Relaterte artikler

Brynje Arctic Double test av ullundertøy sett
Test av Brynje Arctic Zip

Brynje Arctic Double

Devold Expedition ullundertøy test
Test av varmt ullundertøy

Devold Expedition

Woolf Nibbi Ulltrøye
Test av Woolf Nibbi trøye og longs

Woolf Merino Nibbi

bergans inner pure test dame utemagasinet ullundertøy
Test av Bergans Inner ullundertøy

Bergans Inner:Pure

kvinne ikledd sports-BH i ull Aclima HotWool Sports Top
Test av Aclima Hotwool Sports Top

Aclima HotWool Ull-BH

northern playground ziplongs test
Ullundertøy med glidelås

Northern Playground Ziplongs 3/4

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen