Tursekk gjør det mulig å få med seg både sovepose, kokeutstyr og kanskje også telt. Vi har testet tursekk for dame, herre og barn som egner seg til både dagsturer og overnattingsturer fra kjente produsenter som Fjällräven, Osprey, Mammut, Lowe Alpine og flere.
Tursekk er løsningen når du skal bære med deg klær, mat og nødvendig utstyr.
Vi har tester av tursekker for både dame, herre i størrelser fra 50 til 130 L, og deler våre beste råd om hva du bør tenke på før du investerer i en skikkelig ryggsekk til tur.
Vi har også tester av ryggsekker til barn/junior, når skolesekken ikke er et alternativ.
Her får du også de beste tipsene til hvordan du pakker tursekken. Nedenfor finner du nærmere 30 tester av tursekker.
Det finnes et godt utvalg tursekker med muligheter for individuelle tilpasninger og gode justeringsmuligheter som gjør det forholdsvis enkelt å å få den til å sitte riktig. Samtidig er det en del forskjeller i bæresystemene på hver tursekk, og hvor lett de lar seg justere.
Test av tursekker 50-75 liter
• Egnet til: Dagstur, helgetur og overnattingsturer
• Vekt: Ca. 1500-3500 kg
• Pris: 1500-5000,-
Tursekk i denne størrelsesklassen er det de fleste forbinder med en ryggekk til fjelltur. Med litt fornuftig pakking klarer de fleste seg med 55-65 liter på en overnattingstur med telt.
Vi har testet tursekkene med et standard-kit på nært 10 kg, med typisk turutstyr for fjelltur, som en indikator på hvordan kapasiteten til sekkene er.
Det er særlig to ting som skiller tursekkene fra hverandre: Noen er mest rettet mot vandring og lange etappedistanser, mens andre er mer orienterte mot alpine fjellturer der høydemeter og lav vekt teller mer.
Testvinneren i vår test av tursekker i denne størrelsen, ble Exped Thunder, på grunn av lav egenvekt og praktiske detaljer som er smart på tur. Denne sekken finnes i både dameversjon og for herre og ble en favoritt i begge leire.
Vi har testet en rekke klassiske tursekker for fottur og backpacking med litt forskjellige løsninger, detaljer og plass-kapasitet:
Selv om oppgitt plasskapasitet varierer forholdsvis mye fra en 50-liter-sekk til en med volum på 65 liter, er det overraskende hvor god plass 55-litersekkene har.
Test av storsekker 80-130 liter
• Langturer, overnattingsturer
• Vekt: 3-5 kilo
• Pris: 1500-6000 kroner
Selv om 20 kilo er 20 kilo uansett hvilken tursekk du har kan det være stor forskjell på hvordan ryggsekken oppleves på ryggen. Storsekker har ofte høyere egenvekt, men ideelt sett plass til alt du vil ha med, og kanskje attpåtil litt reserve-plass om du må bære for flere enn deg selv.
Storsekken fra lettvektsprodusenten Stone Glacier Terminus 700 (115 L) imponerer med lav egenvekt, 1785 gram, nesten halvparten av storsekken til Norrøna.
Vi har også testet Bergans V6 Alpinist har 130 L, som har enorm lastekapasitet. Denne tursekken finnes også som 110 liter.
Sydvang Montana 85 L er budsjett-varianten, som har romslig med plass, men ikke det beste bæresystemet.
Tursekk til barn og junior
• Ca. 8-14 år
• Volum: 30-40 liter
• Vekt: Ca. 900-1400 g
• Pris: Ca. 1000-1300,-
For de aller minste barna vil barnehagesekken eller skolesekken fungere helt fint som tursekk.
Men det finnes tursekk for barn som er tilpasset små barnerygger og som kan justeres i rygglengde slik at den kan passer både seksåringen og tolvåringen.
Deuter Fox 30 liter finnes også som 40 liter, mens både Bergans Birkebeiner Jr 30 og Osprey Ace 38 oppleves vesentlig større sine 38 liter. Anbefalt fra produsentene er at barn bærer maks 10-15 prosent av sin egen kroppsvekt i tursekken.
Både i Bergans og Osprey sine tursekker for barn fikk vi god plass til sovepose, oppblåsbart liggeunderlag i tillegg til ekstra tøy.
Hva er viktig ved valg av tursekk?
Når du skal bære tursekk og gå på tur over flere dager, er det viktig at sekken passer ryggen din, og at den er komfortabel å bære med oppakning. Det er også fint om den har gjennomtenkte og praktiske løsninger som betyr noe mens du er underveis.
Gode justeringsmuligheter gjør det enkelt å få tursekken til å sitte riktig på ryggen, for å unngå feilbelastning. Det er en del forskjeller i produsentenes bæresystemer, for eksempel hvor lett de lar seg justere, og komprimere, slik at den ikke vingler eller gnager på ryggen.
Vår erfaring er at det er er bedre å ha en stor nok tursekk, enn en altfor liten for å unngå å måtte laste ting utenpå sekken.
Roterende hoftebelte
Tursekker som har roterende hoftebelte framstår som de beste ryggsekkene å bære og gå med over tid, synes vi. Dette kan være greit å være obs på om du har mange dager med sekk og vandring foran deg.
Tursekk til dame, herre eller unisex?
I dag er ikke vanskelig å få tak i tursekker spesielt laget for dame. En tursekk for dame er ergonomisk smalere enn herresekkene og de har en litt annerledes utforming av brystreim, skulderstropper og hoftebelte, mens løsningene ellers er identiske. Avhengig av anatomi, kan kvinner også bruke herresekker og motsatt.
Hva du må ha med i sekken vil naturlig nok variere med hva slags type tur du skal ut på, og av årstid, terreng og distanse.
Hvis du planlegger fjelltur fra hytte til hytte, vil en sovepose kunne byttes ut med lakenpose i stedet fordi det er dyner på hytta. Men skal du på en firedagerstur i Jotunheimen eller Rondane må du være forberedt på mye vær som kan skifte fort, og ha med vann- og vindtette klær.
Ryggsekken er ikke god før den sitter som den skal. Små justeringer kan bety mye for hvordan sekken din oppleves på ryggen.
Hvordan pakke tursekk?
Det tyngste utstyret bør pakkes nærmest mulig inntil ryggen. Unngå spisse gjenstander som gnager eller klemmer mot kroppen.
Prøv å få plass til utstyret i, heller enn det henger og slenger utenfor.
Det som veier lite eller ingenting, som for eksempel liggeunderlag, kan godt stroppes fast på utsiden av sekken.
Vis mer
Hver tursekk i denne testen er tilgjengelig på det norske markedet. Prisen vil kunne variere fra butikk til butikk. Ryggsekkene er veid av oss.
OM TESTEN
Sekkene er testet ved å gå med oppakning på sti og i terrenget. Kriteriene som er vektlagt er:
Bæresystem – hvor god er sekken å ha på ryggen med oppakning
Justeringsmuligheter – tilpasning for ulike rygglengder, kompresjonsmuligheter etc.
Volum – hvor romslig er sekken i forhold til oppgitt vekt
Praktiske løsninger (plassering av lommer, muligheter for drikkesystem, regntrekk og andre detaljer)
Helhet – samlet inntrykk
At alle sekker er veid og målt av oss, og vekten kan avvike fra produsentens oppgitte vekt. Sekkene er ikke vurdert på vanntetthet eller slitestyrke.
Testen er gjennomført av utstyrsredaktør Øyvind Aas, Dag Hagen som har erfaring fra test av klatresekker og Gunhild Aaslie Soldal som har erfaring fra test av løpesekker.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.