Øks er kjekk å ha til rydding, felling, kvisting og kløyving i skogen. De færreste drar med seg øksa som fikser alt dette, så da gjelder det å finne en mellomløsning. UTE har testet 9 økser for turbruk og hjelper deg å velge riktig turøks for ditt bruk.
En turøks er et nyttig verktøy, enten du om du skal rydde i skogen, spikke grillspyd, eller hogge juletre. Vi har testet markedets økser og sager for turbruk.
Finnes en øks som passer til alle formål?
En turøks brukes som regel til felling, kvisting og kløyving. Felling og kvisting stiller gjerne litt andre krav til øksen enn det kløyving gjør.
For effektiv felling og kvisting vil du kutte i trefibrene, og da trenger du en skarp egg og et smalt øksehode. Til kløyving vil du derimot dele stokken langs trefibrene og da trenger du en skarp egg, men et bredere øksehode.
De færreste tar med seg to økser på tur, så da handler det om å finne den beste mellomløsningen som passer deg best.
Eventuelt at du finner en øks som er god til kløyving, og heller bruker en sag til felling.
JEGER har testet 60 jaktkniver kårer beste kniv til jakt, slakt og tur fra blant annet Brusletto, Gerber, Fällkniven, Samekniven, Work Sharp og Bear Grylls.
Viktig å tenke på ved valg av turøks
En ting som er viktig å tenke på når man skal velge riktig øks til tur, er at jo tyngre øksehodet og lengre skaft jo mer effektiv blir øksen. Men den tar samtidig større plass og veier mer i sekken. Her handler det om å finne den størrelsen som passer deg og ditt bruk.
Sikkerhet burde alltid være en prioritet. At en turøks skal ha et godt grep er en selvfølge. Vår erfaring er at gummigrep jevnt over er bedre enn plast og tre. En markant bue på enden av skaftet er minst like viktig for å unngå at øksen glipper ut av hånden.
Når det gjelder plast eller tre på skaftet handler det først og fremst om kvaliteten på materialet. Tre eller plast av høy kvalitet tåler mye, plast krever mindre vedlikehold, mens tre som regel er et miljømessig bedre valg.
Verdt å vite
Allemannsretten gir deg rett til å samle tørre kvister, greiner og trær til brensel, men ikke gå løs på fersk skog uten tillatelse fra grunneier (fersk ved brenner uansett ikke spesielt godt).
Husk også at det er en del dyr og insekter som lever i tørre trær så vis varsomhet ved sanking.
Det er § 3 i «Forskrift om brannforebygging» som gir føringer for når vi kan fyre bål eller ikke. Den stiller et generelt krav til aktsomhet ved aktivitet som kan føre til brann, pluss at det er et forbud mot å gjøre opp ild i tidsrommet 15. april til 15. september. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.
Triks ved kløyving av store kubber
Ingen av øksene i denne testen er egnet til å kløyve store kubber, men med noen smarte triks er det likevel mulig å dele de aller fleste stokker.
Snu kubben på hodet: Dette er det meste kjente trikset, og fungerer om kubbene ikke er alt for store. Slå først inn øksen på vanlig måte slik at den sitter godt. Snu hele greia på hodet og slå ned slik at øksen treffer hoggestabben. Er du heldig, sprekker hele kubben. er du uheldig så sitter øksen veldig godt fast. Pass uansett på at øksen sitter godt før du løfter den over hodet, du vil ikke at kubben løsner over deg…
Hugg ut mot siden av kubben: Det å kløyve en stor kubbe på midten krever en stor øks, men det å få løs en mindre del på siden krever vesentlig mindre kraft. Sikt, hugg og del!
Lag små kubber: Å sage opp et tre i passende kubber kan være slitsomt, men tar du snarveier på sagingen ender du opp med kubber du kanskje ikke klarer å dele. Sag heller litt kortere kubber enn det du tror er nødvendig.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.