En god og varm dunjakke er det beste å ha når kulda biter. Vi har testet tykke dunjakker til de kalde dagene, ekspedisjonsjakker og tynne isolasjonsjakker som varmer godt og tar lite plass i sekken.
Dun er et naturlig isolasjonsmateriale som varmer godt på kalde dager.
En dunjakke koster ofte litt mer enn en syntetisk isolasjonsjakke, selv om det ofte er et blandingsforhold.
Fordelen med dun sammenlignet med andre materialer er at det gir mye varme for vekt og ventilerer bra. Det er også lettere å komprimere naturlig dun enn syntetiske fibre.
Hvordan velge riktig dunjakke?
Du må selv vurdere hva du kommer til å bruke dunjakka mest til. Er du ute etter en varm dunjakke til pausene på skitur eller fjelltur, så blir kanskje ekspedisjonsjakka til Fjällräven i største laget.
Når vekt og plasskapasitet teller, er det er en fordel om dunisen ikke tar altfor stor plass i sekken. Norrøna Lyngen Down 850 Hooded er en dunjakke som gir mye varme for vekt.
Noen vil være opptatt av dunjakke med hette, mens andre helst vil slippe å ha noe i nakken.
Hvor og hvordan lommene er plassert, varierer også litt. Det samme med ventilasjonsmuligheter, og eventuelle forsterkninger på steder som er utsatt for slitasje.
Generelt, så synes vi at en dunjakke ikke bør være for tettsittende til at dunet ikke får nok luft – og heller ikke at den bør være så løs at den kalde lufta slipper inn.
De dyrere dunjakkene har gjerne impregnert dun, som gjør at de takler bedre både regn og sludd. Mammut Eigerjoch Pro In er eksempel på dunjakker med impregnert dun.
En stor og varm dunjakke vil imidlertid være et ypperlig valg om du skal på lengre pulkturer, hundekjøring eller vintertelttur, og når mye varme for vekt fortsatt er ganske avgjørende.
Tykke dunjakker
I en vanlig hverdagsjakke er ikke vekt og dunkvalitet ekstremt viktig. Men til bruk i fjellet og på ekspedisjoner har man derimot andre kriterier, som dunkvalitet, hvor liten jakken kan komprimeres til å bli, hvor fort den kommer opp til normalt nivå igjen når den pakkes ut – og selvfølgelig hvor mye dun det er i jakken.
Bokskonstruksjon er en selvfølge på de dyrere dunjakkene. Det vil si innvendige bokser som holder dunet på plass og sikrer optimal isolasjon. Rab Positron Pro har denne sømkonstruksjonen, og jakka finnes i både herre- og damemodell.
En dunjakke med fake The North Face-logo kjøpt på backpacker-budsjett har antakelig ikke denne sømkonstruksjonen..
Hvis jakken skal brukes en del med sekk eller røff bruk, kan det være en fordel med forsterkninger på utsatte steder, som skuldre, albuer etc.
Over tid vil alle jakker ha noe dunlekkasje. Hvis jakka er utsatt for mye fukt og kulde, kan den også bli noe sprø. Det er fullt mulig å vaske dunjakker, men det er et spesialplagg som krever spesialbehandling, og som du kan lese mer om nedenfor.
Vedlikeholder du turklærne, varer de lenger. Vi har samlet ekspertenes tips til vasking av tekniske Gore-Tex-klær, softshell, ull, fleece og dun.
Tynne dunjakker
Tynne, lette dunjakker har et bredt bruksområde, og disse kan ofte være varmt nok om du regulerer med plaggene du har innerst. Det samme om du er i aktivitet og produserer en del varme.
Ofte er de tynnere dunjakkene isolerte helt eller delvis med syntetiske fibre, gjerne primaloft, som gjør at de takler fukt bedre, og egner seg til aktiviteter med høyere intensitet. Som for eksempel Sweet Nutshell og Montane Prism.
Gåsedun eller andefjær?
En dunjakke fylt med gåsedun er utpreget lett, og det trengs mindre dun for å oppnå varmen, da varmen skapes i luften i mellom dunflakene. Jakken blir også lettere å pakke sammen.
Andedun er litt tyngre og vil komprimeres mer i kamrene, og du trenger mer dun for å holde varmen. Den vil da ta større plass når du pakker den sammen og den vil bruke lengre tid på å komme tilbake til normalen når du tar den ut av en pakkpose.
I dunjakker blir det stort sett brukt fjær og dun fra and og gås. Som oftest inneholder dunjakker et blandingsforhold mellom dun og fjær, fordi dun har enestående isolasjonsegenskaper, mens fjær hjelper til med å holde dun samlet og bidrar til fukttransport. Det er ikke uvanlig at det også blandes inn syntetiske fibre.
Jo høyere andel dun, jo lettere og mer komprimerbart er som regel jakka. Forklaringen «90/10» betyr at 100 gram inneholder 90 gram dun.
Hva betyr RDS-merket?
Når dunjakka er merket med R.D.S (Responible Down Standard) består den av etisk forsvarlig plukket dun, altså at det ikke er plukket fra levende dyr.
Isolasjonsevne og fill power
Det som avgjør hvor godt dun isolerer, er spensten. Spenst er hvor godt dunet kan «holde» på luften. Høy spenst på dunet gir lavere vekt på jakken, fordi mindre dun er nødvendig. Denne kvaliteten betegnes med en tallverdi og kalles fyllevne eller fill power (FP). Jo høyere spenst, jo større dunfjær, og jo bedre isolasjonsevne. Større dunfjær holder på mer luft, og de beholder også form og spenst bedre.
Lav dunkvalitet kan altså kompenseres med mer dun i jakken for å øke isolasjonsevnen.
En jakke med 800 fillpower vil ha betydelig mindre dun i jakken på grunn av at kvaliteten på dunfibrene er høyere. Det gir lavere totalvekt.
Hvis ikke vekt er viktig for deg, så kan mer dun med fillpower 600 være varmere enn en 800 FP-jakke med sparsommelig innhold av dun. En 750 FP gåsedunjakke er lettere å pakke sammen enn en 600/650 andedun-jakke.
«Men det står jo ikke noe om fill power?»
Mengden av dun-innhold er ofte utelatt på en del varedeklarasjoner, selv om dette har blitt bedre de siste årene.
Vær også klar over at amerikanske og europeiske måleenheter ikke er like. Dermed vil man få forskjellige tall fra amerikanske og europeiske produsenter.
Begge standardene tester dunet på tilnærmet samme måte, men måleverdiene er ulike.
Amerikanske produsenter, men også noen europeiske, oppgir fyllevne etter amerikansk standard som ofte betegnet som cuin. I Europa benyttes en annen standard, som av og til merkes EN.
Den europeiske standarden har lavere verdier. En jakke med fyllevne 700 EN tilsvarer omtrent det samme som amerikansk fyllevne 800, noe som kan være litt forvirrende.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.