Les vår oppdaterte termostest fra 2021 med 13 termoser.
En annen viktig egenskap til en termos er at den er tett. En termos som lekker mister varme raskere, men enda mer irriterende er det at alt i sekken er vått og kanskje også «marinert» med kaffe eller te.
Alle termosene i denne testen var stort sett tette, men flere var litt vanskelig å skru ordentlig igjen og særlig på grunn av dette opplevde vi enkelte lekkasjer.
Andre vesentlige egenskaper er hvor lett det er å fylle den, vekt og størrelse, hvilke type kork den har og holdbarhet. Når det gjelder fylling så er det i hovedsak to ting som avgjør hvor god den er.
Det første er størrelse på åpningen, jo større jo lettere, det andre er hvor stødig termosen er. En stor bunn gjør at den står stødigere og om bunnen i tillegg er isolert så vil den stå bedre i snø selv om du skulle søle litt. Har termosen et håndtak kan du holde den uten å være bekymret for å skålde fingrene når du fyller den.
Korken er viktig for å isolere, men også for hvor lett det er å helle fra termosen. Det er to hovedtyper korker. En vanlig kork som du må skru opp for å helle, og en kork med «helletut». Korkene med helletut gir som regel en mer presis stråle og du mister mindre varme ved bruk.
Ulempen er at det er flere bevegelige deler, noe som gjør at de både går lettere i stykker og er vanskeligere å rengjøre. Det sikreste er derfor en vanlig kork, men det enkleste er med helletut.
Les mer om termoser.
En god termoskopp
Du bør og tenke på hvor stor kopp du vil ha. Mange av de vi har testet har en svært liten kopp, noe som fungerer bra om du har ferdiglaget kaffe, te, kakao eller noe annet godt i termosen – men som blir for små om du vil blande ut en hel pose med «Rett i koppen».
Fordelen med en stor kopp er at du kan velge om du vil ha lite eller mye i den, ulempen er at disse gjerne sitter på større og tyngre termoser. Vi har forøvrig også testet termokopper, som kanskje er best egnet til og fra tur, og som et mer miljøvennlig alternativ til pappkrus.
Brukervennlig kork
Når det kommer til holdbarhet så har vi allerede nevnt at korker med bevegelige deler er mer sårbare. Selve skallet på termosene er og av betydning, men sjelden et reelt problem ved normal bruk.
Alle termosene i denne testen tåler og fall i bakken, men alle får naturligvis ytre skader om de treffer spisse steiner eller lignende. På en av termosene i testen opplevde vi at limet i koppen løsnet. Det er irriterende når det skjer, men samtidig ingen krise og veldig enkelt å fikse hvis du har solid lim tilgjengelig.
Bra utvalg – med noen unntak
Jevnt over fungerer samtlige termoser i denne testen meget bra. Du trenger ikke bruke 500 kroner på en termos for å holde på varmen, men de dyrere termosene i denne testen er gjerne større og/eller har litt flere detaljer som på noen turer kan være praktisk.
Karakterene som angår varmeevne er strenge. Det er relativt lite forskjell på de fleste termosene, og samtlige holder fint varmen i minst 12 timer en kald vinterdag. To av termosene vi testet leverte svært dårlige resultater. Vi ba produsentene om å sende oss en ekstra termos slik at vi kunne dobbeltsjekke resultatene.
Begge de nye termosene leverte på høyde med de andre i testen. Vi har ikke hatt anledning til å sjekke hvor vanlig det er med feilproduksjon, men vær klar over at hvis du kjøper en termos som holder dårlig på varmen, kan det være at det rett og slett er noe galt med den termosen du har kjøpt.
Kokende vann bør ikke være kaldere enn rundt 65 grader etter 12 timer i en ok termos.
Om testen
Termosene har blitt testet både på tur og på «kjøkkenbenken». De har ligget ute i et døgn med temperaturer rundt null og over et døgn i fryser.
Temperatur har blitt målt med jevne mellomrom og plassering i fryser har rotert for hver måling slik at eventuelle temperaturforskjeller i fryseren ikke skulle få stor innvirkning på resultatet.
I vurderingen av termosene har vi vektlagt termosens evne til å holde på varme klart mest, men andre egenskaper er og vurdert.
TERMOS-TIPS
• Hell varmt vann fra springen på termosen og la den stå noen minutter før du fyller den med kokende vann. Da holder vannet/væsken seg varmt lengre.
• Temperaturen utenfor termosen påvirker temperaturen inni termosen. Ha termosen inne i teltet og ikke ute i pulken eller rett på en kaldt underlag.
• Fyll termosen helt. En full termos holder bedre på varmen enn en halvfull. Det ekstra vannet kan heller brukes neste gang du skal koke opp vann.
• Bruk en termos om gangen hvis dere er flere på tur. Du mister noe varme hver gang du åpner termosen.