Test av telt til tur og friluftsliv. Les grundige tester av telt fra kjente teltprodusenter som Bergans, Helsport, Hilleberg, Heimplanet, MSR, McKinley og flere. UTE tester høst- og sommertelt, lettvektstelt, solotelt og lavvo
Telt for sommerhalvåret veier gjerne mindre enn vinterteltene og de koster ofte mindre.
Likevel bør teltet holde både både regn og vind ute om det skal være et trygt og sikkert krypinn på fjelltur. I denne artikkelen kan du lese om aktuelle telt, enten du skal kjøpe ditt aller første telt, eller vurderer et annet enn det du har.
Vi har fokusert mest på fjelltelt i våre tester. Et billig telt kan gjøre jobben om du uansett skal overnatte i lavlandet eller på en campingplass i oppholdsvær.
I våre vurderinger har vi vektlagt hvor enkelt teltet er å sette opp, tekniske/praktiske løsninger, romfølelse/kapasitet, samt hvordan det gjør seg i rufsete vær med vind og regn.
Det rimeligste teltet vi har testet koster cirka 2000 kroner, mens det dyreste teltet koster opp mot 60 000 kroner. Kampanjer, tilbud og ulike priser fra butikk til butikk gjør at prisene kan variere.
10 tips til hvordan du finner en god teltplass: Hvilke regler gjelder? Og hvor lenge kan du bli?
Test av 3-sesongs telt
Vekt: Fra ca. 2-4 kg
Kapasitet: 2-3 personer
Pris: 4000-15.000 kroner
Sydvang Skaring UL 3P ble nærmeste allemannseie under pandemien, og som er tilbake på markedet etter at det ble utsolgt. Et tunneltelt, som veier bare 2570 gram. Det finnes også for to personer.
Samaya 2.0 er et lettvekts kuppeltelt for to personer. Det veier bare 1166 gram. Her mangler fortelt, men det kan kjøpes som tilleggstutstyr.
MSR Tindheim er et flott tunneltelt, og med fortelt, som finnes til 2 og 3 personer. VI har testet 2-mannsvarianten.
Barents Stetind 3 UL er et solid tresesongs kuppeltelt som leverer på det meste.
Heldre Vidde Ultralett 3 selges gjennom billigkjeden Sportoutlet. Med en prislapp på 3999 kroner er det fortsatt blant de rimeligste alternativene.
MSR Hubba Hubba NX 2 er er både en klassiker og bestselger fra den amerikanske utstyrsprodusenten. Det veier 1,97 kilo, og har ok plass til bagasje i forteltene, selv om to voksne personer må være forberedt på å ligge tett.
Hilleberg Jannu både koster og veier litt mer – 3,1 kilo – men framstår som et solid fjelltelt som står støtt i vind. Ikke rart at det har blitt brukt på en rekke høyfjellsekspedisjoner.
Test av camping- og familietelt
Vekt: Fra ca. 5-26 kg
Kapasitet: 4-10 personer
Pris: Mellom ca. 1800-57.000 kroner
Vi har testet større telt fungerer til forskjellige turkonsepter, både som familietelt, camping/glamping, festival eller basecamp/leir.
Campingtelt veier mer og krever litt mer plass enn telt som er laget for fjelltur.
Har du våknet opp og kjent at teltet minner mest om en klam badstu? Her får du tipsene du trenger for at du kan sove bedre om morgenen på telttur om sommeren.
Bergans Wiglo er et romslig helårstelt som finnes for fire personer og seks personer. Wiglo 6 ble testvinner da vi testet familietelt og skiller seg ut ved at det har tre innganger.
Urberg Tipi er et lettere og rimelig alternativ, med plass til fem personer. Lavvokontruksjonen gjør det ganske enkelt å enkelt å slå opp om man er en person – selv om barna antakelig vil hjelpe.
Outwell Earth 5 er et klassisk campingtelt for fem personer, som har romslig fortelt og «soverom», med ståhøyde. Det kan minne litt om et hustelt. Her får du mye telt for pengene.
Heimplanet Mavericks er et stort telt for 10 personer, og det ligner ikke på noe annet. Kanskje litt overkill for allmennheten, men teltet fungerer overraskende bra, også over tregrensa.
Vintertelting setter litt større krav til selve teltet. Les test av vintertelt til tur og ekspedisjoner som er laget for å takle hardt vær.
Test av 1-mannstelt
Vekt: Ca. 1-2 kg
Kapasitet: 1 person
Pris: Mellom ca. 1500-3000 kroner
Solotelt er et smalt segment. Kanskje er det fordi vi helst kjøper telt med plass til flere, når vi først investerer?
Telt for en person veier rundt èn kilo og er et godt alternativ til hengekøye om du foretrekker å ligge flatt og rolig, eller på turer der vekt og plass betyr mye, til bikepacking, padling, vandreturer eller klatring. De er lite plasskrevende, både pakket og oppslått, og de er raske å sette opp.
Barents Snota Ultralight 1 er ikke det letteste teltet, men et solid tunneltelt med gode, praktiske løsninger, og som vi trygt ville brukt i fjellet vår, sommer, høst, gitt at vi finnet er campsted med gode bardunfeste-muligheter.
MSR Freelite 1 ble testvinner på grunn av enkel rigging, lav vekt og smarte løsninger. Det er et semi-selvstående telt. Freelite-serien finnes også for to personer.
Du og vennene dine skal på telttur, men der er det verken toalett eller søppelkasser. Hva gjør du?
Nemo Hornet 1 er et annet godt telt for gramjegerne. Det tar minimalt med plass, i både pakket og rigget tilstand.
Helsport Ringstind 1 er et solotelt med tunnelkonstruksjon og blant de mer stødige soloteltene, selv om det går litt på bekostning av romfølelsen. Det gir litt mer trygghet over tregrensa.
Naturehike 1 er den asiatiske underdogen som overrasket oss positivt: Teltet er både solid og smart med praktiske løsninger – og til en brøkdel av prisen sammenlignet med konkurrentene.
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.