MSR Tindheim 2 er et romslig tunneltelt for to personer. Teltet utmerker seg med å være uvanlig velutstyrt, og egner seg for vår, sommer og høst-turer.
Amerikanske MSR har gitt sitt første tunneltelt et norsk navn. I det ligger det kanskje også at teltet sikter seg inn mot markeder i den typen klima som vi her er vant til, nemlig mye vær. I vind og regn kan nettopp tunnelteltet ha noen fordeler.
MSR Tindheim markedsføres som et 3-sesongs telt i kraftige materialer. Både teltduk og bunnduk fremstår solide, og klart tykkere enn på typiske lettvektstelt. Rikelig med pluggfester og tilstrekkelig med barduner gjør at teltet står støtt, også når vinden tar tak.
MSR har lang erfaring i å produsere selvstående kuppeltelt. Selv om Tindheim-serien representerer en annen måte å tenke telt på, merker vi at det er konstruert av folk med erfaring. Her er det mange gode løsninger og teltet utstråler kvalitet i alle sine deler.
Tunnelteltet finnes i både 2-persons og 3-persons størrelser. Det minste, som vi har testet, er likevel et ganske så romslig telt. Innerteltet har en lengde på hele 240 centimeter, noe som er mer enn mange andre sammenlignbare telt.
Innvendig bredde er 114 centimeter og netto takhøyde er 101 centimeter. Teltet smalner noe i fotenden, men det fungerer likevel i praksis godt for to personer. Alene er plassen rent kongelig.
Verdt å merke seg er at footprint til dette teltet er inkludert i pakken. Denne kan festes til teltet og sitte fast på som et underlag til all bruk. En slik undermatte reduserer både kondens og beskytter bunnduken og bagasje mot fukt, skitt og skarpe steiner. Alternativt kan du droppe å ta med footprint-en for å spare noe vekt.
To helt like teltstenger
Tindheim-teltet har to teltstenger, slik de fleste tunneltelt uten camp-fortelt har. De er av ganske tynn lettvekts-type og hinter om at dette teltet ikke er beregnet for det mest ekstreme været. To teltstenger av samme lengde gir jevn takhøyde i innerteltet.
Stangkanalene er lette å finne, men de er ørlite trange å tre stengene gjennom. Særlig dersom man skulle ønske å bytte ut teltstengene med en tykkere variant.
MSR-teltet har ikke integrert stangkopp i enden av stangkanalen, men et hull i et slags beslag på utsiden av kanalen hvor stangen må plasseres manuelt på begge sider av teltet. Det øker antall operasjoner for å slå opp teltet i forhold til om stangen automatisk møter sin endestasjon i selve stangkanalen.
Når det er sagt, er dette teltet likevel lett og intuitivt å sette opp. Siden stengene er like lange, er det samme hvilken man starter med. Og siden stengene uansett må plasseres manuelt på begge sider er det også samme hvilken side av teltet man starter fra.
Teltet har til sammen seks barduner og ti pluggfester. Selve pluggene er tynne og lette, men de sitter godt i jorden med sin Y-lignende profil. Til forskjell fra mange andre tunneltelt har Tindheim en ekstra hempe midt på langsiden. Ved å spandere en plugg her, kan man trekke teltduken lenger ut fra innerteltet.
Med totalvekt på 3,2 kilo er ikke MSR Tindheim 2 noe lettvektstelt, men den noe høye vekten og pakkvolumet på 20x56 centimeter skyldes kraftige materialer. Særlig synes vi bunnduken kjennes tykk og solid ut. Derfor er det litt overraskende å lese i produsentens spesifikasjoner at vannsøylen til bunnduken bare er 3000 millimeter. Det samme gjelder for teltduken. Den oppleves kraftig, men har oppgitt vannsøyle til kun 1500 millimeter. De tallene er lavere enn hos mange konkurrenter.
Så er spørsmålet om solid stoff med litt svak vanntetthet er problematisk. Vi har brukt teltet uten footprint på relativt fuktig mark uten å registrere gjennomslag av fukt. Likeledes har ytterduken tålt lette til moderate regnskurer fint. Ekstremt regnvær har vi ikke fått anledning til å utsette teltet for.
Gode ventiler
Ytterteltet har to høyt monterte ventiler med utvendig stormhette. Dette er en ganske vanlig løsning som sammen med god avstand mellom inner- og yttertelt reduserer risikoen for kondens. Ventilene har for øvrig god myggnetting.
Innerteltet ventileres med åpning øverst i fotenden, i tillegg til i hele dørfeltet i hodeenden. Her er det to lag, hvilket betyr at man kan åpne helt eller la kun myggnettingen være lukket.
Åpningen til innerteltet er litt mindre enn den kunne vært og glidelåsen åpner ikke 360 grader. Det siste er kanskje like greit da vi generelt har opplevd mer problemer med glidelåser som går helt rundt. åpningen til ytterteltet er plassert slik den oftest er på tunneltelt og vi synes glidelåsen kan være litt plundrete å lukke, særlig fra utsiden. Det er ikke et alvorlig minus, men en kraftigere hempe å ta tak i hadde vært ønskelig.
I PAKKET TILSTAND: Pakkposene til MSR er lett å omfavne. Det er sjelden noe problem å få plass til sakene. Foto: Egill Danielsen
PLUGGER: Av den lette sorten. Foto: Egill Danielsen
Trivelig krypinn
Vi opplever Tindheim 2 som et godt allround-telt som er lett å like. Det har alle tunnelteltets fordeler med enkelt oppsett også i vind, samt at innerteltet er beskyttet mot nedbør under oppsetting.
Materialene fremstår som så solide at det nesten oppleves som et firesesongs-telt. Det er romslig og godt utstyrt med footprint, plugger med snorer og ekstra barduner.
Teltets største minus er at vekten blir noe høy for et 2-persons telt beregnet på tre sesonger, og at materialene kanskje ikke er like vanntette som hos en del konkurrenter.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.