/ Telt

Hvilke regler gjelder for telting i utmark?

En god teltplass gjør at du sover mye bedre om natta. Hvilke regler gjelder? Og hvor lenge kan du bli? Ta med deg våre 10 tips på neste overnattingstur.

Sist oppdatert: 15. juni 2021 kl 06.20
en fin teltplass
FINT PLASSERT: Ofte løser det seg selv, andre ganger må du lete litt. Foto: Line Hårklau
Lesetid: 3 minutter

Vi er heldige i Norge, som kan slå opp telt nesten overalt.

Men skal du sove godt og med samvittigheten i orden, er det noen ting du må vite først. Vi har samlet det viktigste du må vite når du velger teltplass. Og ja, disse reglene gjelder også overnatting i hengekøye.

Dårlig tid? Få det kjapt oppsummert

• I Norge kan du telte nesten overalt i utmark og overnatte inntil to døgn samme sted.

• Du må ta hensyn til andre og ikke sette opp telt nærmere enn 150 meter fra bebodd hus. I høyfjellet og områder langt fra bebyggelse kan du telte lenger enn to døgn. Noen naturreservater har egne restriksjoner.

• Ved valg av teltplass bør du finne et flatt, slitesterkt underlag. Unngå å campe nær drikkevannskilder.

• Vis hensyn til andre teltere i området. Ikke etterlat deg søppel, og respekter eventuelle teltforbud som er innført av kommunen for å beskytte naturen.

• Parker og offentlige friområder kan ha restriksjoner på grunn av manglende sanitærforhold.

  1. Du kan fritt slå opp telt i utmark og overnatte inntil to døgn på samme sted, etter Friluftsloven. Det er god skikk å ta hensyn til andre som bor eller ferdes i området, når du velger å slå leir.

  2. Telt eller hengekøye må ikke settes opp så nær bebodd hus (hytte) at det forstyrrer beboernes fred og ikke nærmere enn 150 meter (§9 i Friluftsloven). I høyfjellet eller i områder fjernt fra bebyggelse går det an å telte mer enn to døgn på samme sted, men prinsippet om hensyn til natur, dyreliv og andre gjelder fremdeles.

  3. Noen naturperler og verneområder har særlige begrensninger for telt og camping. Det er stort sett lov å telte i naturreservater, men ofte restriksjoner på sanking av ved til bål etc.

telt test lett billig sommertelt best i test
Les også

4. Gode teltplasser er ikke noe du lager, det er noe du finner. Etabler teltet ditt på slitesterkt underlag. Du vil ha mest glede av et flatt sted uten steiner og røtter som stikker opp og blir kranglete i løpet av natta – og hvor det er mykt nok underlag til at teltpluggene får feste, bardunering som det kalles.

5. Nærhet til vann kan være praktisk når du slår opp leir, men vurder avstanden. Ved drikkevannskilder og -reservoarer er det ikke lov å campe nærmere enn 100 meter fra vannet. Sjekk med kommunen du skal telte i, om du er usikker.

6. Det blåser gjerne høyere opp i terrenget. Velg en teltleir hvor det finnes naturlige levegger for vind. Er det plagsomt med insekter, vil litt vindtrekk være behagelig i camp.

Telt eller hengekøye?

7 Å våkne opp i et telt som har blitt kokvarmt av sola er intenst. Gjør deg kjent med hvor sola kommer morgenen etter og plasser teltet ut fra det.

8. Er det andre teltere i området, husk at også de er ute for å nyte naturen. Vis hensyn.

9. Vær nøye med å forlate naturen slik den var da du kom. Gjerne renere. Ta med deg alt avfall hjem, søppel hører ikke hjemme i naturen.

10. Hva gjør du når det står telting forbudt på et sted du var sikker på at det var lov å campe? Teltforbud må ha hjemmel i lov eller forskrifter og kan ikke gjøres av grunneieren alene. Enkeltee turistkommuner har innført teltforbud på grunn av mye slitasje på naturperler de siste årene. Lofoten friluftsråd har laget et egne turistkart for besøkende med informasjon om teltforbud og ferdselrestriksjoner.

I parker og offentlige friområder har kommunene ofte gjort begrensninger på teltmuligheter på grunn av manglende sanitærforhold – og fordi områdene skal være til fri disposisjon for ulike brukergrupper.

matlaging ute
Les også
Hva synes du om denne saken?
Publisert 15. juni 2021 kl 06.20
Sist oppdatert 15. juni 2021 kl 06.20

Relaterte artikler

barents patruljetelt forsvarstelt
Blir Forsvarets teltleverandør

Dette er Forsvarets nye telt

barents trollheimen 3 classic telt test utemagasinet
Testet: Barents Trollheimen Classic 3

Test av Barents Trollheimen 3 Classic

test av msr tindheim 2 tunneltelt
Teltnyhet fra MSR

Test av MSR Tindheim 2

McKinley Quantum 10.2 telt test utemagasinet
Test av lette tomannstelt

Test av McKinley Quantum 10.2

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen