Har du våknet opp og kjent at teltet minner mest om en klam badstu? Her får du tipsene du trenger for at du kan sove bedre om morgenen på telttur om sommeren.
EKSTRA LUR: Utenfor teltet går det an å sikre seg litt ekstra morgensøvn. Foto: Randulf Valle
Lesetid: 4 minutter
Å våkne i et telt som står i solsteiken er en selsom opplevelse, selv når boligen er satt opp omtrent så langt nord som man kommer på det norske fastlandet. Jeg registrerer at det er varmt – veldig varmt.
Men heten sørger samtidig for en nærmest total handlingslammelse. Jeg blir derfor liggende – selv om det ikke er noe som tyder på at temperaturen skal bli mer behagelig med det første. Snarere tvert i mot.
Idet jeg til slutt resignerer og innser at det er på tide å komme seg ut, er det i full desperasjon og enormt hastverk. Jeg river opp glidelåsen i soveposen, åpner teltdøra med tendenser til panikk, stikker hodet ut og puster sval morgenluft i store drag.
Så tar jeg med underlaget ut og legger meg i skyggen av teltet. Der har jeg utsikt mot en fantastisk sandstrand mot Kinnarodden – Norges nordligste fastlandspunkt. Her på Finnmarkskysten er lufta nesten myggfri, men hadde vi vært i indre strøk av Finnmark hadde situasjonen blitt ytterligere komplisert av horder av insekter på utsiden av teltet.
Utfordringen med solvarmt telt blir større jo lenger nord man kommer, siden sola er fremme døgnet rundt.
Over tid kan det bli fryktelig lite søvn, og man går inn i en slags zombie-tilstand før gråvær og regn til slutt kommer som en velkommen avløsning. Men selv i de lengste godværsperiodene kan du sikre søvnen, om du forbereder deg godt og kan triksene.
Skal du sove godt om morgenen må du tenke på sola når du setter opp teltet om kvelden. Det er lurt å ha den i tankene selv om det er overskyet, for været kan skifte i løpet av natta. Velg en leirplass som gir skygge om morgenen.
Sola står opp i øst, så prøv å ha et skogholt, en fjelltopp eller en stor stein som skjermer i den retningen. Langt mot nord kommer sola tidlig opp, om den i det hele tatt går ned. Da trenger du solskjerming også mot nord.
Du kan også nyte medbrakt solskjerming. En fjellduk på utsiden av teltet gir god skygge og senker innetemperaturen fint.
På en sommertur fant vi ut at Helsport sin gapahuk akkurat gikk utenpå et tremanns-tunneltelt fra samme produsent. Det gjorde det både mørkere og svalere inne og viste seg å være akkurat hva som skulle til for å få en treåring til å sovne.
Vær også oppmerksom på at det er mye varmere på solsiden enn på skyggesiden inne i teltet. Sett derfor opp teltet slik at fotenden vender mot morgensola.
Teltløsningen
Teltvalget har mye å si for søvnkvalitet om sommeren. Mest mulig lufting er selvsagt et stikkord. Det aller beste er telt hvor stengene er festet i innerteltet, og hvor ytterduken klipses på til slutt.
Da kan du ta av ytterteltet helt eller delvis når morgensola kommer. Telt med flere innganger muliggjør også god lufting, spesielt der man kan åpne store deler av teltsidene.
Lave telt med små innganger gir derimot varmt inneklima når sola tar tak.
Tykk duk
Teltduken har også mye å si for hvor sterk soloppvarmingen blir. For noen år siden bodde jeg i et lite Bergans-telt av med svært tykk teltduk av membranstoffet Dermizax under en 14-dagers sommertur på Vest-Grønland.
Duken viste seg i stor grad å stoppe solstrålene. Dermed var det mulig å sove relativt lenge – selv når teltet havnet midt i solsteiken. Tykk duk gir selvsagt ekstra vekt, men kan altså hjelpe til med å berge søvnen.
Nødhjelp
Hva gjør du så når du har glemt å tenke på sola idet du kryper inn i teltet en regnfull kveld og våkner halvkokt tidlig neste morgen?
Det enkleste er selvsagt å ta med liggeunderlag og sovepose ut og legge deg i skyggen av teltet. Men er det mye mygg ute blir det lite behagelig.
Da kan du vippe opp liggeunderlaget så det står opp langs teltveggen som en solskjerm, og bruke soveposen som underlag.
Da kan du ofte klare å slumre en stund til. Skulle selv det bli for varmt, er det viktig å minne seg på at søvnmangel på grunn av sommer og sol tross alt er et luksusproblem.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.