Rab Expedition 1200 er en stor og tykk sovepose for de kalde vinternetter. Denne soveposen er så romslig at de fleste vil kunne bytte klær inni soveposen.
Rab Expedition 1200 Formula one er fylt med gåsedun av høy kvalitet. Fillpower 850+ og 1200 gram dunfyll gir en luftig opplevelse. Soveposen «blåser» seg riktig bra opp og har holdt oss varm gjennom krevende netter.
Med vekt på 1890 gram inkludert kompresjonstrekk er denne modellen blant de letteste virkelig varme vinter- eller ekspedisjonssoveposene på markedet. Sammen med god dun-distribusjon og enkel funksjonalitet gjør det at den hevder seg helt i toppen blant de tykkeste soveposene i 2023. Men ikke alt er helt perfekt. Mer om det snart.
Rab Expedition finnes i tillegg til 1200-utgaven også i variantene Expedition 1000 og Expedition 1400. Tallet henspeiler på dunfyllets vekt. Vi har altså testet den mellomste utgaven med 1200 gram fyll.
LUKK DEG INN: Om hodeåpningen ser stor ut i utgangspunktet, kan hetten snurpes igjen så mye man trenger.
Fotboksen er forsterket med ekstra kraftig stoff utvendig og innvendig.
SMIDIG: Glidelåsen er ok beskyttet mot fastkjøring. Dunklaffen (rød) på innsiden beskytter bra, men ikke hundre prosent mot kuldegjennomslag fra glidelåsen. Foto: Egill Danielsen
Kan komprimeres mye – med litt krefter og tid
For å oppnå lav vekt på en vintersovepose, som ofte er kjent for å være noe tyngre enn sommerposer, har den britiske produsenten benyttet dun med fillpower 850+.
Plusstegnet betyr at spensten er 850 eller høyere. Høy dunspenst gir luftigere fyll og man trenger færre gram dun for å oppnå samme varme.
I tillegg er dunet i Rab-posen impregnert slik at det ikke like lett skal ta til seg fuktighet. Det er en fordel hvis du skal sove ute mange netter på rad i kulde. Damp fra kroppen kan kondensere i fyllet og gjøre det fuktig. Eventuelt kan kondens fryse mot ytterstoffet inni konstruksjonen. Om du ikke har mulighet til å lufte posen på dagtid, skal det ofte ikke så mange netter til før man merker litt reduksjon i isolasjonsegenskapene. Da kan det være greit å starte turen med litt «overkill» sovepose selv om man ikke forventer å møte 40 blå. Skal du på en seriøs vinterekspedisjon bør du i tillegg bruke dampsperre inni posen.
Med så høy spenst som dunet i Expedition 1200 har, så blir posen etter forholdene ikke bare lett men også ganske komprimerbar. I hvert fall om man sammenligner med vintersoveposer med syntet-fyll. Kompresjonssekken som følger med er av drybag-type med rulletopp og to reimer. Er du på vintertur med ryggsekk og ønsker maks komprimering, må du være forberedt på at det tar tid å få luften ut av en så stor sovepose. Om det skyldes at det solide Pertex-stoffet er spesielt tett eller at dunet har så høy spenst vet vi ikke, men Rab Expedition 1200 krever sin mann eller kvinne for å komme inn i kompresjonstrekket og bli så kompakt som mulig.
Kjenner ingen kuldebroer
Dunkamrene i Expedition 1200 er langsgående over brystet, tverrgående over lår og legger, for så å bytte til langsgående i fotboksen. Designet skal hindre dunet i å flytte seg. Vi opplever at det fungerer etter hensikten, og det er bra, for med enkelte andre poser kan vi i perioder oppleve områder nesten uten isolasjon fordi dunet har flyttet seg. I Rab-posen er det alltid et tykt lag dun alle steder.
Den venstrestilte glidelåsen er toveis og går i trekvart lengde. Den er lenger enn hos en del av konkurrentene hvor den kun går i halve posens lengde. Glidelåsen er grei å betjene og er relativt bra beskyttet mot fastkjøring men det hender likevel en sjelden gang. Litt irriterende er det at den glir helt av sporet om man trekker den helt ned. Å træ den på igjen er ganske plundrete om man befinner seg oppi soveposen.
God nakkekrage
Soveposen har en god og tykk dunklaff som går innvendig langs glidelåsen. Både den og den særdeles velfylte nakke/halskragen fungerer bra for å hindre varmelekkasje. I enkelte liggestilinger kan vi likevel såvidt kjenne en kald stripe langs glidelåsen. Det skjer særlig når det blir press på dunklaffen innenfor glidelåsen. For å få full score som ekspedisjonspose burde her kanskje vært dobbel dunklaff slik for eksempel Marmot CVM har. Når dette er sagt, kan vi legge til at Rab-posen er så romslig at press mot dunklaffen greit kan unngås, i hvert fall i våken tilstand.
Nakke/halskragen strammes med en godt plassert snor plassert inni hetten på høyre side. Om vi skal pirke litt kunne Rab plassert strammesnoren dypere i kragen. Slik det er nå, kjenner man snoren mot halsen når den er strammet godt til. Med så mye deilig, polstrende dun tilgjengelig burde det la seg gjøre å sy posen slik at man ikke kjenner snoren gnage. Hettestrammingen har samme mekanisme som nakke/halskragen og er plassert like ved.
Takler fukt
Soveposens ytterstoff er av typen Pertex Quantum Pro. Det er kraftig og ganske motstandsdyktig mot fukt fra utsiden. Innvendig i fotboksen og i hetten har posen også dette kraftige stoffet.
Bra med solid stoff om man velger å ta skiskoene med i soveposen om natten. Det øvrige innerstoffet er av en noe tynnere, mykere og mer komfortabel Pertex Quantum-kvalitet.
Svært romslig
Rab Expedition 1200 er designet som en ekspedisjons-sovepose og skal ha plass til at man har på seg dundress inni posen. Akkurat det har vi ikke prøvd men vi kan skrive under på at den er romslig. Her er så god bredde at vi klarer å bytte ullundertøy med posen lukket.
Soveposen har én innvendig lomme for utstyr man vil holde frostfritt. Rab oppgir at lengden passer til personer på opptil 195 centimeter.
Vi tror at her er det litt å gå på. Undertegnede med sine 188 centimeter opplever posen som den romsligste i testen. Rab oppgir T-lim temperatur på 35 minusgrader etter EN 13537-2012-standarden. Produsenten oppgir ikke T-comf eller T-ext temperaturer.
Soveposer er forskjellige. Rab Expedition 1200 er en solid vintersovepose for de kaldeste nettene. Om du mot formodning skulle fryse likevel, er det god plass til å ta på ekstra plagg inni soveposen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.