Helsport Spitsbergen er en twin-bag sovepose beregnet for de aller kaldeste vinternettene gjerne på ekspedisjon. Men løsningen kan faktisk fungere både sommer og høst også om du ikke stiller alt for store krav til at alt skal være perfekt hele tiden.
Twin-bag betyr at dette er to soveposer som er laget for å brukes utenpå hverandre. Den innerste er en dunpose med T-lim grense på minus 25 grader, målt etter EN 13537-normen. Helsport oppgir ikke T-comfort, men Rago X-trem, som har samme T-lim, har oppgitt komforttemperatur på minus 16. Vi snakker med andre ord om en real vinter-sovepose. Når ikke dette er nok, byr konseptet på muligheten til å tre ytterposen utenpå. Ytterposen har kunstfiber-isolasjon og er tynnere enn innerposen.
Fylt med gåsedun
Helsport Spitsbergen innerpose er fylt med 861 gram gåsedun av fillpower 750. Dette er en ganske vanlig fyllmengde for vinter-soveposer. Sammen med ytterposens nøyaktig like mange gram fyll gir dette i sum temperaturgrenser på T-comf minus 32 grader og T-lim på minus 45. Det er heftige tall.
Helsport oppgir ikke hvorvidt dunet er impregnert for å motstå fukt. Dunpose-delen er ikke like luftig og spenstig som de beste dunsoveposene i testen. Men til å ha dun med fillpower bare 750 gir den et godt inntrykk. Likevel kunne vi tenkt oss enda litt mer fyll eller et dun med høyere spenst, særlig med tanke på at ytterposen skal «bæres» av dunfyllet.
Ytterposen alene har kun oppgitt T-lim på minus 11 og ligger dermed i samme område som en typisk tresesongs sovepose. Vi tipper den kan bli ørlite varm som ren sommerpose.
Motvirker ising i fyllet
Det største argumentet for en twinbag-løsning er ikke nødvendigvis at soveposen(e) skal fylle tre behov. Helsport begrunner det derimot med at det er en særlig god løsning på lengre vinterturer eller ekspedisjoner. Årsaken er at med en ren dunpose, kan fuktighet fra kroppen kondensere og fryse i fyllet. I verste fall kan dunfyllet klappe sammen og miste de gode isolasjonsegenskapene.
Syntetfyll beholder evnen til å holde på varmen mye bedre om det blir vått eller delvis frosset. Og siden tendensen er at dampen fra kroppen kondenserer ytterst, der hvor det er kaldest, vil det her være den syntetiske delen som rammes. Når dette fenomenet oppstår vil man kunne holde varmen bedre over mange dager med en slik, kombinert løsning.
To soveposer veier mer
Gode og spesialiserte konsepter bringer gjerne med seg noen ulemper også. Det største av Spitsbergens drawback er kanskje vekt og volum. Hver for seg er posene her litt over 1,5 kilo. Kombinert med et stort kompresjonstrekk blir totalvekten 3,31 kilo. Det nærmer seg dobbelt så mye som for Rab Expedition 1200, som etter spesifikasjonene skal være nesten like varm.
I tillegg til syntet-fyllet, tynges løsningen også av at to soveposer medfører dobbelt så mye stoff som også veier sitt.
Tar mye plass i sekken
Som dunposer flest kan innerposen i Helsport Spitsbergen komprimeres mye. Den har heldigvis fått sitt eget og mindre kompresjonstrekk når man skal bruke den alene. Når begge posene skal stappes i det store felles-trekket, er det grenser for hvor mye luft man klarer å presse ut.
Vi merker tydelig at det er ytterposen som er mest gjenstridig når det gjelder å gjøre stasen kompakt nok for å kunne presse den i ryggsekken. Brukt som twin-bag er gjør både vekt og volum at dette er en sovepose først og fremst for turer hvor man har bagasjen i pulk og ikke på ryggen.
Det er også viktig å være oppmerksom på at ingen dun-soveposer har godt av å bli veldig hardt presset sammen og at det kun bør skje for korte perioder. Derfor bør soveposen alltid ut av kompresjonstrekket så snart man slår leir.
Hjemme bør dun-delen ligge i den store oppbevaringsposen eller aller helst henge fullt «oppblåst» etter de praktiske hempene i bunnen av posen.
TIL VINTERBRUK: Som en forbedring av en god sovepose kunne vi ønske oss litt mer spenst i dunfyllet. Foto: Egill Danielsen
STREKK UT ARMEN: Dunposen har åpninger for armene. Godt å kunne lage mat uten å måtte flytte overkroppen ut i kulden. Foto: Egill Danielsen
Solid stoff
Helsport har sydd ytterposen i kraftig Pertex Quantum Pro ytterstoff. Det er i tillegg behandlet med et vannavvisende belegg som gir stoffet en tålt vannsøyle på 1000 millimeter. Innerstoffet er av en mykere Pertex-kvalitet og i liket med Helsport Svalbard synes vi denne soveposen er blant de mest behagelige også rett mot huden.
Korte glidelåser
For å minimere varmetap har Spitsbergen-posen korte glidelåser. I systemet finnes det totalt tre av dem: En toveis midtstilt på ytter-posen, en treveis venstrestilt pluss en liten armåpning på høyre side av innerposen. Løsningen gjør at man kan ha armene fri uten å gå ut av innerposen. Kjekt når man skal lage mat eller lese i teltet.
Alle glidelåsene har gode klaffer fylt med isolasjon som dekker innsiden. Dette, sammen med glidelåsenes plassering gjør at vi ikke har klart å kjenne kuldebroer på disse stedene i norske vinternetter i minus 20 grader.
Glidelåsene er god å betjene og er relativt bra beskyttet mot fastkjøring men vi opplever likevel at det av og til skjer dersom vi ikke er bevisst på å strekke dunklaffen når vi skal lukke posen. Som med flere andre soveposer opplever vi det litt irriterende er det at den glir helt av sporet om man trekker den helt ned. Det kan være plundrete å tre den på med frosne fingre, særlig når man ligger i posen. Kort lengde gjør det likevel litt lettere å nå ned til enden av glidelåsen.
Best nakkekrage
Helsport sin nakke/halskrage er fantastisk god. Det merker vi både på Spitsbergen og Svalbard-posene i denne testen. Stramming av både kragen og hetten skjer med intuitivt plasserte snorer på høyre side inni hetten. Snorene er lette å nå i blinde og kragen går hele veien foran halsen i ett stykke, før den kneppes på plass omtrent der glidelåsen slutter. Den tetter veldig godt og klart bedre enn soveposer med midtstilt glidelås hvor kragen er splittet midt foran. Begge Spitsbergen-soveposene har godt plasserte innvendige lommer til småting man trenger å holde frostfritt.
Unisex
Helsport Spitsbergen leveres kun i én lengde, som unisex-utgave. Den er beregnet på personer opp til 195 centimeter og skulderbredden er 85 centimeter. For den lengste testpersonen på 188 centimeter er posen fortsatt romslig og vi tenker at her blir det vel mye volum å varme opp om man er en kvinne med liten kroppsbygning. Er man 180 eller mer, synes vi passformen er gjennomtenkt og god, og ytterposen, som naturlig nok er romsligere enn innerposen, får grei plass utenpå.
I sum synes vi Helsport Spitsbergen er et godt og spennende sovepose-konsept. Her får man en to gode vinterpose-løsninger ut fra hvor kaldt det er: Dunpose alene, eller dun og syntet i kombinasjon. På kjøpet får man dessuten en litt primitiv tresesongs sovepose i syntet-fiber.
Vi kunne ønsket oss litt mer dun i innerposen, men det hindrer likevel ikke et bra resultat i testen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.