Exped Ultra SP er en vintersovepose som er virkelig tykk og likevel ganske lett sovepose for de kalde vinternetter. Produsenten oppgir nøkterne grenser for hva denne soveposen presterer.
Exped Ultra XP er fylt med gåsedun av høy kvalitet. Fillpower 850+ og 1400 gram dunfyll i long-utgaven gir en svært myk og luftig opplevelse. Dette er en av posene som best «blåser» seg opp av ekstrem-vintersoveposene i 2023.
Med så mye fyll og så god «loft» som denne soveposen har, så er det interessant at Exped rater den med komfort-temperatur på ned til bare minus 20 grader.
Andre produsenter nøler ikke med å erklære T-komfort på rundt minus 30 med tilsvarende fyllmengde og -kvalitet. Exped understreker på nettsiden sin at EN-standarden for test av isolasjonsevne bare er pålitelig ned til minus 15-20 grader.
Produsenten velger derfor å være konservativ og oppgir de to andre temperaturgrensene, T-lim og T-ext til å være minus 28 og minus 48.
Denne lange og tykke soveposen beregnet på personer inntil 195 centimeter veier 1900 gram. Det gjør den til en av de letteste virkelig varme vinter- eller ekspedisjonssoveposene. Posen finnes også i kort og medium utgave for personlengde inntil henholdsvis 170 og 180 centimeter. Disse veier 1700 og 1850 gram.
VELUTSTYRT: Exped Ultra XP er en svært velfylt sovepose for virkelig kalde vinternetter i telt. Foto: Egill Danielsen
SKRÅTT INN: Glidelåsen møter en liten hetteåpning skrått fra siden. Foto: Egill Danielsen
SOLID: Exped-posen har en kraftig glidelås som av og til kjører seg fast i det litt tynne stoffet. Foto: Egill Danielsen
Dunfyll av høy kvalitet
For å oppnå den – i denne sammenheng - lave vekten har den sveitsiske produsenten benyttet RDS-sertifisert gåsedun med fillpower 850+.
Plusstegnet etter tallet betyr at spensten er 850 eller høyere. Høy dunspenst gir luftigere fyll og man trenger færre gram dun for å oppnå samme fyldighet i fyllet.
Exped oppgir ikke hvorvidt dunfyllet er impregnert. Impregnering av dun gjøres for at det skal ta til seg mindre av fuktigheten som fordamper fra kroppen og dermed beholde isolasjonsevnen lenger på flerdagers turer. Fuktig dun varmer som kjent dårligere og klapper i verste fall sammen og mister sine gode egenskaper fullstendig.
Med turer på tre netter i rundt minus 20 grader og snøvær, opplever vi ikke at isolasjonsevnen forringes mer i denne soveposen enn i soveposer hvor produsenten reklamerer for impregnert dun.
Alle dun-soveposene vi har testet taper seg noe i løpet av slike turer og for mer ekstreme forhold og virkelig lange turer bør man vurdere å sove med dampsperre.
Komprimeringsevne
Med så god spenst som dunet i Ultra XP har, blir posen etter forholdene ikke bare lett men også ganske komprimerbar. Litt tynt og mykt ytter- og innerstoff bidrar også til det. Kompresjonsposen som følger med er av drybag-type med rulletopp og to reimer. Den yter ikke soveposen full rettferdighet hvis maks komprimering er viktig. Da bør man heller kjøpe et separat kompresjonstrekk med kryssreimer som gjør det lettere å få ut enda mer luft.
Ytterstoffet i Pertex Quantum 10d-kvalitet kjennes tynnere og mykere enn hos en del konkurrerende ekstrem-soveposer. Man får følelsen av at denne soveposen ikke er like solid som for eksemel Marmot CWM. Det er noe av prisen å betale for lett vekt og komprimerbarhet.
Exped oppgir at stoffet er vannavvisende, men ikke vanntett. Vi opplever det lett å børste av kondens og har ikke opplevd at ytre fuktighet av den typen har trengt gjennom stoffet.
Dobbel dunklaff
Dunkamrene i Ultra XP er tverrgående i hele soveposens lengde. For å hindre dunvandring er kamrene er brutt av interne vegger på sidene. Vi opplever at dundistribusjonen er helt i toppklassen, her er det jevn fordeling hele veien, hver gang vi tar i bruk posen.
Den venstrestilte, ganske kraftige glidelåsen er toveis og går i nesten hele soveposens lengde. Mot overkroppen skrår den litt inn mot senter, noe som gjør det noe lettere komme inn i og ut av posen.
Glidelåsen er oftest grei å betjene men vi opplever noen ganger fastkjøring, ikke bare i innerstoffet men også i det myke ytterstoffet.
På innsiden av glidelåsen finnes ikke bare én, men to dunklaffer. I praksis gir disse veldig god beskyttelse mot kuldegjennomslag, her er Exped blant de beste i testen.
I denne soveposen kjenner vi ingen kuldebroer.
God nakkekrage
Nakke/halskragen strammes med en godt plassert, elastisk snor inni hetten på høyre side. Vi opplever at kragen tetter bra, betydelig bedre enn Marmot CWM. Likevel mangler det litt på at den slutter så godt om halsen som Helsport sine nakkekrager gjør.
Om vi skal pirke litt kunne Exped plassert strammesnoren dypere i kragen. Slik det er nå, presser snoren mot halsen når den er strammet godt til. Med så mye deilig, polstrende dun tilgjengelig burde det la seg gjøre å sy posen slik at man ikke kjenner snoren gnage.
Hettestrammingen er ikke like enkelt plassert. For å nå den må man såvidt på utsiden av hettekragen. Fordelen er imidlertid at det blir én snor mindre til sjenanse inni hetten.
Soveposen har en lomme med glidelåslukking, godt plassert til høyre på brystet. Den er akkurat passe stor til å romme en mobiltelefon og en liten hodelykt.
Middels romslig
Vi har testet flere vintersoveposer. Exped Ultra XP er designet for å ha plass til litt klær i soveposen når det er nødvendig. Den er likevel blant de smalere soveposene i vintertesten og klart trangere enn for eksempel Rab Expedition 1200.
Exped oppgir at lengden på den testede posen passer til personer på opptil 195 centimeter. Vi tror at her er det litt å gå på. Undertegnede, med sine 188 centimeter, opplever posen som lang og med mye ekstra plass i lengden både i fotboksen og i den velfylte hetten.
Oppsummert opplever vi Exped Ultra XP som en varm og litt luksuriøs sovepose. Luksuriøs først og fremst med tanke på hvor mye høykvalitets dun den har, samtidig som den veier så lite. Samtidig virker den noe spinkel i materialvalget sammenlignet med de mest hardbarka ekspedisjons-soveposene.
Et toppvalg om du holder deg i teltet og ikke trenger en sovepose som skal tåle at du ruller i snø og skare.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.