I SALG: Norrøna har brukt de siste årene på å utvikle soveposer i dun, og de har flere på gang. Foto: Produsent
Lesetid: 5 minutter
Norrøna har satset mest på klær til ski, sykkel og friluftsliv de siste tiårene. Nå lanserer de sine første soveposer i dun, etter lang tids utvikling.
En sovepose er egentlig bare en tube av to lag med stoff og litt fyll inni. Likevel er det mange måter å lage soveposer på, og mange har vært spent på hva Norrøna vil kunne tilføre på sovepose-fronten.
I 1950- og 60-årene lagde Norrøna soveposer for campingbruk, før de gjennomgikk et skifte i 70-årene mot mer profesjonell turbekledning og utstyr til jakt og friluftsliv.
Den gang var de ikke like spesialiserte mot friluftslivet og produserte rimelige soveposer til campingbruk.
– Vi har brukt unormalt lang tid på dette prosjektet. Det er ikke mange leverandører som leverer tekstiler som både er resirkulerte, slitesterke, lette og med pustende egenskaper på samme tid. I tillegg har vi brukt tid på å få konstruksjonen riktig. Normalt bruker vi et halvår på dette. Hele utviklingen har tatt fire år, forteller designer Bjørn Sætnan i Norrøna.
Norrøna Falketind Down 800 kommer i fire tykkelser og to lengder, som tre-sesongs soveposer i dun.
Falketind Down800 10 0C har målt komfortgrense på 10 plussgrader og kommer i to lengder (dame og herre), med såkalt relaxed fit
Vekt: 690 gram (herre) 660 g (dame)
Veil pris: 3499,-
Norrøna Falketind Down800 med komfortgrense på 0 C. Denne soveposen har også fått en innvendig, justerbar dunkrage for å holde varmen inne
Vekt: 960 g (herre) og 930 g (dame)
Veil pris: 4999,-
Soveposer med null grader er ventet i salg fra 18. juni, mens førstnevnte ble lansert 10. juni.
NORRØNA FALKETIND 800
• Soveposene er fylt med RDS-sertifisert dun med 800+ fillpower. Jo høyere volum/fillpower, jo mer luft er det plass til å varmes opp, og dermed isolerer soveposen bedre. Gåsedun er det som har høyest fillpower
• HyperDry+ betyr at dunen har vært gjennom en fluorkarbonfri behandling, som gjør at soveposen takler fukt bedre.
• Yttermaterialet består av 20D rip-stop resirkulert nylon og myk, resirkulert polyester
• En lang glidelås er plassert i front av soveposen.
• Soveposene kommer i to ulike farger.
Prioriterer komfortgrensen
Prismessig ligger soveposene fra Norrøna på linje med en rekke andre tresesongs soveposer i dun, som UTE har testet tidligere.
En ting som vil kunne skille Norrøna fra andre soveposeprodusenter, er temperaturvisningen.
Norrøna har valgt å fokusere på T-comfort, som indikerer hvor komfortabelt en gjennomsnittlig kvinne i avslappet stilling vil kunne sove i løpet av natten.
Mange fokuserer seg mest om T-limit når det gjelder soveposer, som er nedre temperaturgrense for hvor komfortabelt en gjennomsnittlig mann vil kunne ligge sammenkrøkt.
I verste fall kan en for kald sovepose gjøre at man fryser hele natta, får en dårlig opplevelse og angrer på både soveposen og turen.
Ved å heller fokusere på T-komfort enn en EN-standard som kan bli litt optimistisk i virkeligheten, er tanken til Norrøna å unngå dårlige opplevelser, og gi soveposen flere bruksdøgn.
Soveposene har blitt testet på et frittstående laboratorium i Trondheim, som også måler soveposer på tilsvarende kriterier som Helsport, The North Face og Mountain Equipment.
Soveposer med impregnert dun
Norrøna har benyttet impregnert dun, altså det samme som hydrofobisk dun, noe som i praksis betyr at soveposen takler å bli våt, uten å miste sine isolerende egenskaper helt.
Ofte foretrekkes fibersoveposer hvis det er snakk om våte forhold, men oppfatningen om at dunsoveposer ikke takler fukt gjelder ikke i mindre grad når impregnert dun benyttes.
Dun kommer i forskjellige kvaliteter og et godt tegn er ofte at et er RDS-serfitifsert dun. Det indikerer at dun er etisk og forsvarlig plukket. RDS betyr også at alle prosesser som råvaren er innom, også lager og transport er sporbart.
Dunet som Norrøna benytter i disse soveposene plukkes ikke fra levende gjess, men restprodukter fra matproduksjon.
En bra detalj med soveposen er at det følger med en merkelapp med QR-kode, som sender deg til en nettside hvor du kan søke opp hvor dunen kommer fra.
Her står det hvilke fillpower som er brukt, og hvilke gårder dunen har blitt sanket fra.
Nå er lille Norrøna (om vi bruker verden som målestokk) med og leder an på Textile Exchange Materiale Change Index, på line med HM og andre, store internasjonale aktører.
Textile Enhange er en non-profit-organisasjon som jobber for en mer miljøvennlig og bærekraftig tekstilindustri.
Soveposer med romslig lengde
Litt av grunnen til at sovepose-lanseringen har tatt enda lengre tid for Norrøna, er lengden på soveposene, uten at det skal gå på bekostning av vekt.
Soveposene er designet litt lengre og litt mer romslige på innsiden, for å gjøre dem mer komfortable. Det betyr at hvis dame-soveposen er 1,70 cm og du selv er 1,71 cm lang, vil du fortsatt ha nærmere 15 cm å gå på, uten at soveposen skal oppleves som for liten og trang.
Soveposer til dame versus herre
Utseendemessig er soveposene til herre og til dame helt like og i fo forskjellige farger, men Norrøna har merket soveposene etter kjønn.
Primært består forskjellen av gjennomsnittsstørrelsen kvinner og menn, altså i lengde og bredde. Dame-soveposene er designet like brede rundt hoftepartiet som hos herre-soveposene, og vil dermed være litt romsligere i forhold til lengden.
Det er spandert like mye dun i dame- og herresoveposene, men isolasjonen er fordelt litt forskjellig i damesoveposene, med mer dun rundt hofter og i fotenden.
Dame-soveposene vil dermed være noen desimaler varmere og lettere.
Det betyr at hvis du er en kort mann, kan det være bedre å sove i damepose, mens en lang herre-sovepose kan være den beste løsningen for lange kvinner. Det er uansett samme farge og design på soveposene.
Flere soveposer på vei
Norrøna profilerer seg som en aktør for kresne friluftsentusiaster og leverandør krevende ekspedisjoner. De første soveposene inngår Falketind-serien, som er beregnet på allround friluftsliv.
De bekrefter at det er flere soveposer på gang. Vintersoveposer med komforttemperatur på ti minusgrader og 20 minusgrader blir lansert til høsten.
Råvaretilgangen på dun henger sammen etterspørsel og den har vært høy under pandemien. Ekspedisjonssoveposer vil derfor komme senere.
PS: For de som venter på telt fra Norrøna, så ventes de å være klare i 2022.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.