Norrøna Trollveggen Down 850 er en av de tykkeste soveposene du får kjøpt. Den er spekket med dun som har svært høy spenst, og gir god komfort i vinternatta.
Norrøna har fått mye sovepose-skryt etter at de relanserte seg som sovepose-produsent for noen år siden. Det har imidlertid manglet en ordentlig ekspedisjonspose.
Nå klinker de til med en ordentlig varm sovepose som har mer dun enn de aller fleste konkurrentene. At den får Trollveggen-navnet antyder at det er snakk om en ny serie av soveposer.
Trollveggen vs. Falketind
Trollveggen-posens grunndesign ligner på det vi kjenner fra Falketind-soveposene:
Midtstilt glidelås, samt en en øvre del og hette som er inspirert av Norrønas dunjakker.
Vinteren 2024 er den nye soveposen bare lansert i det som omtales som herreutgave, beregnet på personer med kroppslengde mellom 175 og 195 centimeter.
Norrøna sin varmeste sovepose har en komforttemperatur-grense på minus 29 grader og T-lim på minus 40 i henhold til EN-23537-normen. Temperaturområdet har blitt en standard for mange ekspedisjons-soveposer, men Trollveggen-posen skiller seg ut med mer dun enn mange konkurrenter som oppgir lignende temperaturgrenser.
Likevel veier ikke soveposen mer enn drøyt to kilo.
Resirkulert materiale – solid nok?
Denne soveposen er sydd i et lett 10 denier nylon stoff hvor ytterstoffet har fått en miljøvennlig DWR-behandling for at vann lettere skal prelle av. Norrøna opplyser at minst 50 prosent av stoffet er laget av resirkulert materiale.
Sammenlignet med en del andre ekspedisjons-soveposer virker ytterstoffet ganske tynt, men det har bestått Norrønas hardførhetstester gjennom blant annet en tur til Sydpolen.
Materialet er valgt for å holde vekten nede. Vi har ikke opplevd problemer med det tynne materialet, men kjenner på en større motstand mot å bruke denne soveposen utenfor teltet, enn ved en del andre soveposer som gir en mer robust følelse.
Dunspenst
Norrøna har valgt et dunfyll med litt høyere spenst til sin nyeste og beste sovepose. Mens Falketind-serien har bæreevne på 800 FP, har Trollveggen 850 FP. Dunet er dessuten DWR-behandlet for å redusere muligheten for fuktopptak, som er vanlig på kostbare dunposer.
Dunmengde og -spenst er noe av det første vi legger merke til ved Trollveggen-posen. Soveposen «blåser» seg opp bemerkelsesverdig bra fra komprimert tilstand og er en av de mest velfylte og tykkeste soveposene vi har prøvd.
MYK LANDING: Her kan man boltre seg i mer dun enn i de fleste andre soveposer på markedet. Foto: Egill Danielsen
SMÅSAKER: Soveposen har en godt plassert innerlomme på høyre side. Foto: Egill Danielsen
GODT ISOLERT: Dunpølsen langs glidelåsen er mer en vegg av dun enn en klaff eller «pølse». Høy spenst fører til at dette blir tett under glidelåsen. Foto: Egill Danielsen
Effektiv passform
Sammenlignet med en lettvekts tresesongs-pose er det god plass til å snu seg inni Trollveggen-soveposen. Sammenligner man derimot med ekspedisjonsposer, er det flere som er videre enn Norrønas variant over temaet. Fordelen en relativt kroppsnær fasong er at det blir mindre luft for kroppen å varme opp.
Ulempen er at det blir mindre plass til ekstra klær og eventuelle ting man vil holde frostfritt i soveposen gjennom natten.
For en litt stor mann blir det trangt å bytte klær inni denne Norrøna-soveposen, noe vi fint får til i konkurrenten Rab Expedition 1200. Om dette er enn fordel eller en ulempe finnes det ikke et klart svar på. Noen foretrekker en vid pose med god plass til å ha på seg ekstra dunklær når det kjennes nødvendig, mens andre liker en kroppsnær sovepose med minst mulig ekstra luft å varme opp.
Trollveggen-posen har markerte skuldre og en smal hette som allerede før den er strammet til, slutter ganske tett om hodet. Fotboksen har ekstra mye dun for å hjelpe til å holde varmen der hvor man ofte fryser først.
Velfungerende frontåpning
Norrøna har valgt midtplassert glidelås som går nesten helt ned til fotboksen. Å velge en så lang glidelås som går over midt over brystet kan virke dristig på en sovepose som skal brukes i 30-40 minusgrader. Glidelåsen er ofte ansett som det området hvor man kan miste mest varme i en sovepose. Vi har tidligere kjent antydninger til kuldestripe langs glidelåsen i en del soveposer, både til sommer- og vinterbruk. Designet av dunklaffen som går langs glidelåsen er gjerne det kritiske punktet. Denne blir utformet med to hensyn: Både at den skal fungere som en lokk mot kulden, og den samtidig ikke skal komme i veien og kjøre glidelåsen fast når du drar i snoren for å lukke soveposen.
Med tanke på å unngå kuldebro har Norrøna her klart det overraskende bra. Det skyldes både utformingen og kombinasjonen av fyllingsgrad og dunspenst. «Klaffen» er så velfylt at den mer fremstår som en tykk vegg av dun som møter veggen på motsatt side med et mykt og bestemt push av dun og gjør det helt tett. Vi har ikke fått anledning til å prøve soveposen i temperatur-yttergrensene men i skikkelig, norsk vinterkulde klarer vi ikke å kjenne kuldebro uansett hvilken liggestilling vi inntar.
Erfaringen viser at dette ikke er selvsagt, selv med ekspedisjons-soveposer. Norrøna opplyser at de har brukt mye tid i laboratoriet med bruk av termisk kamera i utviklingsfasen for å se etter mulige varmetap-områder.
Armene fri
Frontåpningen gjør det lett å komme på plass i posen i riktig stilling når man åpner den i fronten, bretter den ut og legger seg sentrert allerede fra starten av. På samme måte er det enklere komme seg ut om man våkner om natten og ikke i første sekund husker helt hvor man er. Norrønas glidelås er attpåtil laget slik at man kan rive posen opp, uten å måtte fomle seg fram til glidelås-drageren i halvsøvne.
En annen smart, men litt dristig funksjon er åpningen i sidene for armene. Det er utvilsomt komfortabelt å kunne ha armene fri, selv om soveposen er lukket. Matlaging og annen aktivitet i teltet går mye enklere. Også her er det risiko for varmetap men igjen fungerer duntettingen til Norrøna meget bra.
PREMIUM SOVEPOSE: Norrøna Trollveggen Down 850 -29 er en varm sovepose for iskalde netter. Foto: Egill Danielsen
PRAKTISK: Åpning for armene i siden er komfortabelt under aktiviteter i teltet. Foto Egill Danielsen
Nøkterne temperaturgrenser
Norrøna markedsfører denne soveposen som en minus 29-graders pose. Det er interessant at produsenten slik fokuserer på komforttemperatur-grensen og ikke T-lim som mange konkurrenter gjør. Andre ville kanskje kalt denne en minus 40-graders sovepose.
Norrøna opplyser at soveposen er testet etter EN-23537-normen. En del produsenter lar bevisst være å teste ekspedisjons-posene sine etter denne normen fordi de mener den ikke fungerer godt nok i virkelig kalde temperaturer. Du kan lese mer om temperatur-klassifisering av soveposer her.
Splittet varmekrage
En god nakke- halskrage er kritisk for å holde den varme luften på plass inne i soveposen. Midtstilt glidelås medfører nødvendigvis at tettingen mot halsen også får en åpning midt framme.
Norrønas variant er fyldig og skal kneppes med to litt små knapper i fronten. Det blir litt fomling før man lærer hvor knappene er. Men med opptrukket glidelås og riktig kneppet krage er løsningen en av de beste vi så langt har prøvd i en sovepose med midt-glidelås.
Igjen er det dunmengde og spenst som redder løsningen. At kragen dessuten er myk og svært behagelig mot halsen er et tilleggs-pluss.
Et toppvalg
Norrøna har klart å lage en sovepose hvor de har fått orden på de små minusene vi tidligere har påpekt med midstilt glidelås på en vinterpose. Og om vi holder oss i midtstilt-kategorien har vi ikke noen gang prøvd en så god sovepose for virkelig kalde temperaturer. Den har litt tynt ytterstoff, men gir enormt mye dun-isolasjon per gram ferdig sovepose.
Vi har testet mange soveposer. Denne ekspedisjons-soveposen koster en del penger, men vi er overrasket over at den ikke er enda dyrere slik mange av konkurrentene er. Det er ikke alltid vi kan si at et produkt både er et absolutt toppvalg og gir mye for pengene. Men det synes vi faktisk at Norrøna Trollveggen Down 850 -29 er og gjør.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.