Vintersovepose? Tresesongs? Eller kanskje en superlett sovepose som tar minimalt med plass i sekken? Vi har testet av soveposer for ulike temperaturer, både dun og syntet.
Søvn er viktig, også på tur. Det gir trygghet å krype ned i en varm sovepose som du vet at du kan stole på og holde varmen i, slik at du kan våkne uthvilt og klar for en ny turdag.
TIL SAMMENLIGNING: Rab Neutrino (til venstre) er den mest komprimerbare vinterposen vi tester i 2025. Hadde den hatt kompresjonstrekkene til Mammut (til høyre), ville den blitt enda mer kompakt. Foto: Egill Danielsen
En dunsovepose er lettere å komprimere enn soveposer i syntetisk fiber, mens sistnevnte ofte er billigere og tåler fukt bedre.
Nå inneholder imidlertid mange dunsoveposer hydrofobisk dun, som er impregnert for å tåle fukt uten å posen klapper helt sammen.
PÅLITELIG: En god og varm sovepose er avgjørende for en god vintertur. Foto: Håvard Lium
Test av vintersoveposer
Vekt: 1,2 – 3,5 kg
De varmeste soveposene du får tak i, omtales også gjerne som ekspedisjonssoveposer eller 5 season. Skal du virkelig investere i en vintersovepose, kan det være verdt de ekstra tusenlappene. Her er noen av våre favoritter:
Norrøna 850 - 29er en av de varmeste soveposene vi har testet. Det er ikke ofte vi gir 10 av 10 poeng, men denne soveposen er suveren.
Rab Neutrino 800er en dunpose som får ni av ti poeng. Den veier 1380 gram og har komforttemperatur på 13-14 minusgrader.
Exped Ultra XPer en varm, men lett sovepose for vintertelttur, og den varmeste posen til Exped.
Helsport Spitsbergener Helsports varmeste alternativ, og et spennende konsept med to soveposer i en, der du selv justerer ut fra ditt eget behov.
Thermarest Oberon 0er en lett vintersovepose (1292 g) med lavt pakkvolum. Oppgitt T-komfort er 18 minusgrader.
Slik fungerer vår poengskala
1/10: Direkte dårlig og farlig. Dette er egentlig svindel.
2/10: Dette fungerer dårlig og er mer frustrerende enn gøy. Kan være farlig i bruk.
3/10 : Produktet fungerer mye dårligere enn forventet.
4/10: Du finner mange bedre produkter enn dette, også på bruktmarkedet.
5/10: Fungerer, men vil kunne være mer frustrerende enn gøy.
6/10: Mange produsenter leverer bedre, men det fungerer ok.
7/10: Så bra som forventet. Et jevnt over godt produkt som løser oppgaven bra.
8/10: Bedre enn gjennomsnittet. Produktet leverer innenfor sin kategori, og er bedre enn flertallet av tilsvarende produkter.
9/10: Bedre enn det meste annet på markedet. Trendsettende produkt som er med på å definere kategorien.
10/10: Best i bransjen. Dette produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori, og/eller er helt fremst i utviklingen og vil være relevant i lang tid fremover.
Vis mer
Test av tre-sesongs soveposer
Vekt: Ca. 850 -2000 gram
Allsidige soveposer for vår, sommer og høst. De er lettere, har mindre pakkvolum enn vinterposene og best egnet om stort sett overnatter ute i sommerhalvåret.
Dun
Marmot Bantamweight er varm sovepose med høy dunkvalitet og lav vekt: 860 gram er en vektklasse som bør appellere til gramjegerne.
Exped Ultra -5 Long Wide veier litt under kiloen, men har mye godt dunfyll. En svært komfortabel pose å sove i, spesielt for frysepinner som trenger det lille ekstra av isolasjon.
Norrøna Falketind Down 800er Norrønas sovepose-comeback etter 40 års opphold. Den innfrir godt til forventningene. En varm tresesongs sovepose til 960 gram.
Rab Mythic 600 er en dunsovepose som muligens er en av de beste soveposene du kan få tak i til sommerhalvåret. Den har komfortgrense på -2 grader.
Helsport Rago Proer en populær tresesongs dunsovepose fylt med 90 prosent gåsedun. Vi ga den et ekstra pluss for bra pakkpose.
INNFRIR: Norrøna Falketind Down 800 innfrir som en varm sovepose, om det skulle bli noen minusgrader i løpet av natta. Foto: Martin Holund
Soveposer med syntetisk fiber
Fibersoveposer kan være aktuelt om du sover mye under åpen himmel, i hengekøye, ved sjøen – ja, på turer når du vet at soveposen kan bli fuktig eller utsatt for rifter og røff bruk.
Mammut Comfort Fiber -15 bager en robust sovepose som takler vått vestlandsvær bedre enn dunsoveposer. En solid sovepose til 3000 kroner.
Mammut Performble testvinner da vi sammenlignet tresesongs fiber-soveposer (2023). Den har T-komfort på -1.
Barents Tana Summerer en lett og nokså tynn sovepose med T-komfort på 10 plussgrader. Den egner seg for overnattinger innendørs, og har en ekstrafunksjon ved at den kan benyttes sammen med den litt rimeligere modellen Barents Tana Springpå de kjøligere dagene.
Turekspertenes tips
Om du planlegger å bruke soveposen i varme temperaturer, velg en sovepose med lang glidelås/helt ned. Da kan du åpne opp posen og bruke den som dyne.
Vis mer
De letteste soveposene
Vekt: 0,45 – 1 kg
Det kan være både gram og plass i sekken å spare på valg av sovepose.
Hvis du overnatter innendørs, klarer du deg gjerne med en tynn sovepose som alternativ til dyne eller lakenpose.
• Norrøna Falketind Down 800 10C fikk vårt testvinner-stempel da vi testet lette soveposer. Den veier under 700 gram og Norrøna sin letteste pose.
• Warmpeace Viking 300 Blanket er en kombi-pose, som kan anvendes både som en sovepose og som et teppe. Den veier 710 gram, har god dunkvalitet og en hyggelige pris. Denne teppeposen var blant favorittene i testpanelet.
Gjennomtenkt sovepose: Norrøna Falketind Down 800 10C
• Rab Mythic Ultrahar impregnert dun og veier kun 640 gram (!). Den har varmereflekterende teknologi på innsiden, som bidrar til mye varme for vekt.
• Helsport Rago Superlight er den letteste soveposen i den populære Rago-serien: 831 gram i 180 cm lengde. Denne modellen finnes også i 200 cm, og også som vintersovepose.
Sovepose til dame – hva er forskjellen?
Størrelsesbehov på soveposen, samt temperaturtoleranse er individuelt.
Ifølge forskerne trekker overflate-blodårene hos kvinner seg mer sammen enn hos menn, noe som raskere fører til kaldere hender og føtter hos damer.
Derfor har dame-soveposer oftest mer isolasjon rundt hofter og tåboks.
Vi har fokusert på komfort, kvalitetsfølelse, smarte detaljer som viktige sjekkpunkter – i tillegg til vekt. Exped Trekkinglite Summer er en sovepose tilpasset damer. Den scorte høyt på komfort.
Sovepose med dun eller kunstfiber?
Dunsoveposer er kjent for å ha god varmeeffekt i forhold til vekt. Det er vanlig å benytte andedun eller gåsedun.
Gåsedun har den beste kvaliteten og de mest isolerende egenskapene. Dun er lett å komprimere, en fordel når du må ta hensyn til plass og pakke bevisst.
Ulempen med dun er at det klapper sammen når det blir vått. En del leverandører har løst dette med å benytte impregnert dun, såkalt hydrofobisk dun, som holder posen tørrere lenger.
Dun er et naturlig fiber. RSD-dun (Responsible Down Standard) betyr at produktet tilfredssstiller etiske krav og at dyrevelferden er ivaretatt.
Syntet-soveposer – tåler fukt bedre enn dun og koster mindre.
Tidligere var fiber-posene notorisk tyngre enn dunsoveposer. Ut fra våre utstyrstester er mange av dagens soveposer i kunstfiber er luftige og lette nok til å kunne minne om dunposer.
Det er heller ikke uvanlig å benytte både syntet og dun i samme pose:
Norrøna har for eksempel benyttet syntetmaterialer nederst i soveposen, hvor det ofte kan oppstå fukt (kondens) fra teltet, hengekøya eller gapahuken.
På vintertur der tørking av sovepose kan bli en utfordring, er det mange som sverger til syntet sovepose, uansett. En løsning er å bruke dampsperrepose innvendig for å hindre at dunet blir våt. Du får kjøpt yttertrekk til soveposen om du vil unngå at den kommer i kontakt med snø, for eksempel ved snøhule-overnatting.
HEVER NIVÅET: Luis Brown, sønn av Nikwax-grunnleggeren Nick Brown, beviser at dunsoveposen holder vannet ute. Foto: Nikwax
Hva betyr T-komfort og T-limit?
Soveposer følger en europeisk standard (EN 13537). Temperaturgrensene er basert på objektive lab-tester av isoleringsevne. Den opplevde komforttemperaturen er imidlertid personlig.
EN-normen tar ikke hensyn til for eksempel vind, fuktighet eller temperatur på bakken. Heller ikke hensyn til bekledning eller hvor varm du er idet du legger deg.
Hvis du vurderer sovepose etter temperaturskala og ikke har et forhold til skalaen fra før, anbefales det å forholde seg til temperatur mellom T-komfort og T-limit, framfor T-xtreme. Vi har en egen artikkel om hvordan temperaturskalaen fungerer.
Soveposer for damer er laget med litt mer isolasjon rundt hofter, føtter og bryst.
Er du i tvil om en sovepose er varm nok for deg, kan det lønne seg å velge et hakk lavere temperaturgrense enn en sovepose du risikerer å fryse i.
Hvor lang bør soveposen være?
Det generelle rådet å velge en sovepose som er nærmest din naturlige kroppslengde.
En sovepose-modell kommer gjerne i to-tre lengder.
Hvordan oppbevare soveposen?
Når soveposen ikke er i bruk, er det et godt råd å oppbevares tørt og luftig, framfor at den blir liggende tett og komprimert i pakkposen. Det kan ødelegge fibrenes isolerende egenskaper.
Soveposer bør pakkes vanntett. Er det mye kondens på soveposen når du våkner i teltet, eller snøhulen, børst av det du kan av fukt eller snø. Hvis du kan, la gjerne soveposen lufttørke før den pakkes ned.
Sertifiseringer
Når det er dyr er involvert i klesproduksjon, er etikken viktig. Dun bør eksempelvis ikke stamme fra plukking der fjærene rives av levende dyr. Det finnes flere ulike typer sertifiseringer, som viser om leverandøren er opptatt av dyrevelferd. Her er noen av de viktigste innen soveposer.
Responsible Down Standard (RDS) sikrer at dun og fjær brukt i produktet er fra and og gås som har hatt et naturlig liv uten smerte, frykt og stress. Sertifiseringen sikrer hele verdikjeden fra gård til forbruker.
Fair Wear Foundation (FWF) jobber sammen med varemerker og industrien for å forbedre arbeidsforholdene på fabrikkene. Sertifiseringen sikrer hele verdikjeden fra fabrikk til forbruker.
Bluesign er en sertifisering som fjerner skadelige kjemikalier og sikrer en miljøvennelig og trygg produksjon. Dette gir høy kvalitet og et bærekraftig produkt.
Vis mer
Sovepose-begrepene du bør kjenne til
Fyllvekt: Den viktigste faktoren for hvor varm en dunsovepose er. Fyllvekt viser til den totale mengden dun som er brukt i soveposens konstruksjon. Generelt kan vi si at jo mer dun som er brukt, jo varmere er soveposen. Tallet 90/10 (for eksempel) tilsier hvor stor andel dun vs. fjær det er i soveposen.
Fyllvolum: Om du tar ett gram med fullt utluftet dun og måler volumet, får du fyllvolum, (fillpower). Jo høyere volum, jo mer luft er det plass til å varmes opp, og dermed isolerer posen bedre. Gåsedun har vanligvis høyest fillpower, oftest rangert mellom 600 og 850 cuin, mens andedun oftest har fillpower melom 500 og 700 cuin.
Cuin: Begrepet som brukes om dunspenst, eller oppfyllingskraften/evnen til å holde på luft. En dunsovepose med større oppfyllingskraft veier mindre og er mer komprimerbart enn et tilsvarende varmt produkt laget av dun med lavere kvalitet.
Cuin
400–450: Gjennomsnittlig kvalitet
500–550: God kvalitet
550–750: Svært god kvalitet
750+: utmerket kvalitet
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.