Slik finner du det beste påskeværet

Når påska nærmer seg, øker interessen for været. Vi gir deg noen nyttige tips for vær-leting på nettet. Enten du er ute etter sol eller nysnø. YR.no forbedret nettopp langtidsvarselet sitt.

Sist oppdatert: 31. mars 2009 kl 12.35
Lesetid: 3 minutter

Hvis man har anledning til å flytte på seg i påska, er det spesielt i Sør-Norge gode muligheter til å finne det man er ute etter. Vannskillet gjør oftest stor forskjell på østsida og vestsida. For kort tid siden gjorde yr noen endringer som har økt presisjonen på langtidsvarselet. De indikerer nå også treffsikkerheten på henholdsvis vær, temperatur og vind, som "Ganske sikkert", "Noe usikkert" og "Usikkert".

Den gode vinteren har holdt seg lenge i år. I vårt langstrakte land har vi stor variasjon i snødybder og snøkvalitet, gjerne fra dag til dag. Pudderhundene har en stri jobb når de skal finne den beste snøen. Det er tydelig at Yr.no har satt fokus på skikjørerne denne sesongen. Under presenterer vi noen av nyhetene fra tjenesten til Meteorologisk institutt. Storm Weather Center leverer data til tv2veret.no, og har en litt annen bearbeiding av informasjonen enn Yr. Av internasjonale tjenester presenterer vi snow-forecast.com.

Yr.no har et bra grensesnitt og nedbørsradar som er god underholdning like før du skal på tur. Forskjellen på tv2veret.no og yr.no, er at sistnevnte kun for noen steder har meteorologenes tolkning for dataene før de går på nett. Hos Storm som leverer til TV2, blir dataene justert manuelt før publisering. Noen steder gjør det stor forskjell, andre steder ikke.

Vær obs på at yr foran denne sesongen har lagt inn målepunkt/beregningspunkt for den høyeste kjørehøyden i en del anlegg. Og attpåtil samlet de i lista "alpinanlegg": http://www.yr.no/sted/Norske_alpinanlegg/
Det vi kan håpe på som en videreutvikling her, er mm-angivelse av nedbøren, og muligheten til å liste anleggene man er interessert i. De som bor i Sør-Norge vil før påska gjerne følge med på forholdene på forskjellige kanter av landet, sånn som Røldal, Voss, Norefjell, Hemsedal, Trysil, Oppdal, Bjorli og Stranda. Derfor er det fint at man kan komponere sin egen liste. På hvert sted finner du lenka "Legg til i «Mine steder»". Da får du din personlige overvåkningsliste når du går på hovedsida yr.no. Som riktignok bare har tre dagers varsel uten nedbørsangivelse.

"Snødybdekartet" har rikelig med målepunkter, men ikke så mange av disse ligger nær anlegg. Lokale forskjeller mellom målestasjonen og skisenteret kan stedvis gi store utslag: http://www.yr.no/observasjonar/1.4276285

"Skiførekartet" er også nytt på yr, selv om det har ligget på Senorge.no til nå (se under): http://www.yr.no/verkart/1.5023676

Senorge.no drives av Meteorologisk institutt, og kan være til god hjelp for å se hvilken side av vannskillet som er å satse på. Gå inn på denne lenka – velg "Snø" og for eksempel "Nysnø siste uke" eller "Nysnø siste døgn".

Hvis du skal utenlands, er snow-forecast.com et alternativ til yr. Der finner du også annen informasjon, inkludert avstander til andre anlegg i nærheten.

Bølger og vind
Hvis du benytter anledningen til å få i gang vannsesongen med bølger eller vind, anbefales magicseaweed.com, windguru.com og ocean.dmi.dk. En nyhet er at også yr beta-tester et nytt "Hav og kyst"-varsel.

Flyfoto av turområdet
Når du skal vurdere nye turer, er det ofte god hjelp i bilder fra området. Google earth er kjent for de fleste, med muligheter for blant annet skråperspektiv. Problemet for Norge er at bildene stedvis er ganske dårlige (og krever installasjon av program). Derfor er Gule Siders kart et godt alternativ, og når du velger "Hybrid" beholder du veier og navn på flyfotoene. Her er dessverre skråperspektivet forbeholdt mer befolkede områder.

Her er lenka til Gaustatoppen (på bildet under) på Gule Sider.

Klikk på bildet for større versjon

gaustatoppen
gulesider.no/kart
Publisert 31. mars 2009 kl 12.35
Sist oppdatert 31. mars 2009 kl 12.35

Relaterte artikler

Lupine Piko
Testet: Lupine Piko RX4 Smartcore

Test av Lupine Piko RX4 Smartcore

BRUKTski alpint slalåm
Bruktkupp på slalåmski til barn

Kjøpe brukte alpinski til barn?

tilpassing av ryggsekk tursekk utemagasinet
Unngå ryggplager når du bærer sekk

Slik blir tursekken bedre å bære

testet rab ultrasphere
Testet: Liggeunderlag til tur

Test av Rab Ultrasphere 4.5 (regular)

rab ionosphere 5.5
Testet: Liggeunderlag til tur

Lett og pakkvennlig liggeunderlag fra Rab

Warmpeace Viking 300 Blanket sovepose kombipose teppe test
Test av Warmpeace Viking 300 Blanket

Test av Warmpeace Viking 300 Blanket

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen