Softshell er et vidt begrep, og betyr i utgangspunktet «mykt skall». Felles for de fleste er at softshellbukser er behagelige å ha på, de gir god beskyttelse for vær og vind, og puster bedre enn andre skallbukser.
Dette myke skallet tar av for vær og vind, selv om det ikke er vanntett. På innsiden er den ofte laminert med et pustende materiale, som er mykt og gjør buksen behagelig å ha på.
Så, selv om softshell kun er vannavvisende, er det vannavvisende nok for toppturer i både tørr og kald snø, men også i varm og våt snø?
Her tar vi for oss både kraftige softshell bukser som har mer beskyttelse, og de lettere buksene som egner seg når det blir litt varmere i været.
Vår erfaring er at det først er når ruskeværet slår skikkelig til at du trenger membraner som Gore-Tex og lignende. Ofte er softshellbukser også rimeligere enn de mer typiske skallplaggene.
Softshell bukse på fjellet
Softshell eller skallklær på fjellet er en lang diskusjon uten noen samlet konklusjon. Forventer du regn er som regel skall en vinner, men på vinteren er regn sjelden en utfordring, og da har softshell en del egenskaper som gjør at mange foretrekker dette.
Det er spesielt når det kommer til pusting og stretch i stoffet at softshell har sin styrke, og begge disse egenskapene er sentrale i svært mange av vinteraktivitetene våre.
Den store utfordringen med toppturer på ski og bekledning er forskjellen på arbeidsintensitet på vei opp og ned. De fleste av oss jobber oss varme og svette i motbakkene, mens vi på vei ned som regel har en vesentlig lavere puls, og samtidig har vinden som avkjøler oss ytterligere.
Den perfekte bukse er den som slipper ut all overskuddsvarme på vei opp, og samtidig gir deg all den beskyttelse du trenger på vei ned. Med fare for å skuffe deg; denne buksen finnes ikke. Men vi har prøvd flere softshell bukser som leverer et godt kompromiss mellom disse to egenskapene.
Det finnes i dag ikke noe vindtett stoff som puster godt nok til at man ikke trenger lufting i tillegg. Den enkleste, og beste, løsningen er derfor å ha en bukse som i tillegg til å ha et pustende stoff, har gode luftemuligheter, gjerne en glidelås langs hele siden. Det er også verdt å vurdere en av buksene som ikke er 100 prosent vindtette, da disse som regel puster bedre. Vær da obs på at disse gjør deg mer sårbar om været skulle slå om til skikkelig ruskevær.
Passform
Selv om lufting er viktig er det ikke den eneste viktige egenskapen til en god toppturbukse. De færreste softshellbukser er definert som vanntett, men en god softshell bukse til vinterbruk bør være vannavstøtende nok til at den tåler litt vann og snø.
Den bør videre ha passform, justeringsmuligheter og stretch nok til at du kan bevege deg fritt, og den må være solid og ha forsterkninger i stoffet som gjør at den holder tur etter tur.
Dette med passform varierer i stor grad fra person til person, så det anbefales på det sterkeste å prøve buksen på før du kjøper den. Alle toppturbukser må ha forsterkninger på innsiden av anklene, hvis ikke kommer stålkanter, og eventuelt stegjern til å lage stygge sår.
Det kan være en fordel med kraftigere stoff på knærne og rumpe, og et mer vanntett stoff på deler eller hele fronten av buksen. Dette avhenger av bruksområder – primært hvor vått og røft du skal bruke buksen – og mye tett/kraftig stoff vil selvsagt gå utover pusteevnen.