BLÅS OPP: Èn ventil til å fylle og tappe. God pumpepose gjør at jobben går som en lek. Foto: Egill Danielsen
Amok Fjøl Winterlight Long Wide
Pris: 1599,-
Lengde: 198 cm
Bredde: 65 cm
Tykkelse: 9 cm
Vekt (inkl pumpe og pakkpose): 890 gram
Isolasjon: Syntetisk, 200g/kvm
R-verdi: 5,5
Materiale topp: 20D polyester
Materiale bunn: 30D polyester
Testår: 2025
Norske Amok er kjent for hengekøyer men leverer også liggeunderlag – både til bruk i deres egne hengekøyer og til generell friluftsbruk. Amok Fjøl Winterlight er deres varmeste liggeunderlag.
Samtidig er det relativt lett med vekt på godt under kiloen inkludert pakkpose, pumpe og reparasjonssett.
Amok Fjøl Winterlight er et stort eller veldig stort liggeunderlag. De to størrelsene det leveres i er Long Wide med lengde på 198 og bredde på 65 centimeter, samt XL med lengde på 220 centimeter og samme bredde. Begge har 9 centimeters, komfortabel tykkelse.
Standardstørrelsen på liggeunderlag fra de fleste andre produsenter er altså betydelig mindre enn begge variantene av Fjøl Winterlight. Vi har testet Long Wide-utgaven.
ROBUST: Liggeunderlaget har syntetisk isolasjon som er sveist fast i topp og bunn. Det gir god varme der hvor soveposen ikke virker på grunn av kompresjonen fra kroppsvekten.
Kjennes solid
Til å være et liggeunderlag med «light» i navnet, føles Fjøl-underlaget relativt solid.
Materialene er 20 deniers polyester på oppsiden og 30 deniers polyester på siden som vender mot bakken. Det fremstår tillitvekkende og fremkaller mindre punkterings-angst enn vi har kjent med en del ultralette liggeunderlag.
Materialene er matte og har en bra porsjon antiskli-effekt. Det reduserer muligheten for at liggeunderlaget flytter seg på teltbunnen og gjør sjansen mindre for at man glir av og våkner utenfor underlaget.
Når de ytre luftpølsene i tillegg er litt større enn de øvrige, har man i sum god hjelp til å holde seg i ro gjennom natten.
Helårs liggeunderlag?
Den som ikke har prøvd et tykt, isolert og moderne liggeunderlag av den oppblåsbare typen, har noe godt i vente. I forhold til tynne skumunderlag eller halvtykke selvoppblåsende er 9 centimeter isolert luft en komfort-revolusjon. Tykkelsen fanger opp alt av små ujevnheter fra røtter og små tuer og justerer du luftmengden riktig, kan Fjøl Winterlight også gi en viss korsryggstøtte.
I de kaldere årstidene innebærer komfort mer enn bare taktile egenskaper, isolasjon er minst like viktig. Soveposen bidrar minimalt der du ligger på den på grunn av kompresjon. Derfor må liggeunderlaget gjøre jobben. Isolasjonsevnen måles objektivt i R-verdi og til vinterbruk bør den være 5 eller mer.
Amok Fjøl Winterlight har R-verdi på 5,5 og er det man kan kalle et 4-sesongs liggeunderlag.
Det vil si at det kan brukes hele året, men kan bli kaldt på virkelig krevende vintertur. Ekspedisjons-underlagene har gjerne R-verdi på nærmere 7-8.
Vi har brukt liggeunderlaget på høst- vinter og vårtur og det har stort sett vært tilstrekkelig. Unntaket var en vintertur i telt da temperaturen dro seg under minus 15 med mye vind gjennom natten. Da opplevde vi at Fjøl Winterlight nærmet seg grensen for vår del.
Amok Fjøl Winterlight er et stort og komfortabelt liggeunderlag som også er varmt nok til en vinternatt – om temperaturen ikke er ekstremt kald. Foto: Egill Danielsen
Enkelt å blåse opp
Amok Fjøl Winterlight leveres i pakkpose med reparasjonssett, og en egen pose for å blåse opp liggeunderlaget. Det gjøres enkelt med å «fange luft» med posen og så presse luften inn liggeunderlaget. Jobben er unnagjort på et minutt eller to og man unngår fuktig luft fra pusten inn i det isolerende materialet.
Løsningen ligner på Exped sin, og til fylling fungerer det akkurat like bra hos Amok. Når man skal tømme underlaget, derimot, finner vi et ørlite forbedringspotensial. Med Amok-underlaget må man holde ventilproppen inne med fingeren hele tiden for at luften skal komme ut. Da er det vanskelig å rulle sammen underlaget fra motsatt ende. Vi løste det med å sette en fyrstikk i ventilåpningen så luften fikk strømme ut. Men her burde Amok kanskje gjort som Exped, å utstyre liggeunderlaget med enten en separat tømmeventil eller hekte på en plasttapp/ventilåpner.
Tillitsvekkende for norske forhold
Amok Fjøl Winterlight er stort, komfortabelt og relativt lett. Det havner ikke helt i ultralett-kategorien, men fremstår da også tillitsvekkende solid. Det varmer bra nok til det meste av norsk friluftsliv og passer dessuten rett i Amok sine hengekøyer.
Om du er på tur det meste av året og bare skal ha ett liggeunderlag til alt – da tror vi jammen at det er vanskelig å finne en bedre løsning enn Amok Fjøl Winterlight.
Oppblåsbart liggeunderlag isolerer mot kulden fra bakken og betyr mye for komforten. Les vår test av liggeunderlag fra merker som Exped, Sea to Summit, Thermarest og flere.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.