Måling av liggeunderlagets isolasjonsevne fastsettes med en felles standard av alle produsenter. Vi forklarer hva R-verdi er, og hva du burde vite før du kjøper deg liggeunderlag.
TRIVSEL: Underlaget skal gi både isolasjon og komfort. Foto: Randulf Valle
Lesetid: 4 minutter
Liggeunderlaget er viktig for en god natts søvn, både når det gjelder komfort og isolasjonsevne.
Når temperaturgrensene til soveposer måles brukes det et ganske solid liggeunderlag i testen.
Man måler altså en felles isolasjonsevne for sovepose og underlag. Dersom man bruker et tynt underlag vil man altså kunne oppleve å fryse ved høyere temperaturer enn posens temperaturgrenser tilsier.
Men hvordan vet vi om liggeunderlaget vårt er bra nok?
Det har inntil nylig ikke vært helt enkelt, siden det ikke har eksistert noen felles målemetode for isolasjonsevne. Forskjellige produsenter har målt og angitt isolasjonsevnen på ulik måte. Noen har ikke oppgitt noen isolasjonsevne i det hele tatt, og det er i praksis omtrent umulig å vite om ditt underlag er bedre eller dårligere enn metodene som brukes i lab-målinger av soveposer.
Vitenskapelig testmetode
Med lanseringen av standarden ASTM F3340 endret dette seg. Med den har man fått en felles metode for måling av isolasjonsevne for liggeunderlag.
I produsentenes standard testprosedyre plasseres underlaget mellom to plater med ulik temperatur.
Den ene plata holder 35 oC og den andre 5oC mens omgivelsene skal ha en temperatur på 20oC –altså midt mellom temperaturen til den varme og den kalde plata.
Underlaget presses mellom platene med et trykk på 2,0 kPa. Det tilsvarer ca. 200 kilo per kvadratmeter.
Varmegjennomstrømningen gjennom underlaget i måleområdet registreres og man kan så regne ut motstanden mot varmetransport ved å dividere temperaturforskjellen mellom varm og kald plate på varmegjennomstrømningen.
Målingen gjentas tre steder på hvert underlag og repeteres for i alt tre underlag av samme type. Gjennomsnittet for disse ni målingene angir til slutt R-verdien.
R-verdien
Der målingene av temperaturgrenser for soveposer gir et resultat i form av temperaturer som indikerer bruksområde, gir standarden for isolasjonsevnen til liggeunderlag kun et tall.
Det er ikke like selvfølgelig å forholde seg til, men R-verdien angir altså isolasjonsevnen til underlaget, som igjen kan si noe om bruksområdet for underlaget.
Her er det litt variasjon i hva som anbefales, men følgende kan være en indikasjon:
To underlag med R-verdi på 2 vil til sammen gi en R-verdi på 4.
Justerte verdier
Underlagsprodusentene har nå i stor grad tatt i bruk standarden.
Ulike produsenter har tidligere brukt litt forskjellige målemetoder og det betyr naturlig nok at noen av produsentene som også tidligere har oppgitt R-verdi for sine underlag nå må justere disse verdiene.
Det betyr ikke at de gamle verdiene var gale som sådan, bare at de var målt med en annen metode. Med den nye standarden kan altså isolasjonsevnen til underlag fra forskjellige produsenter nå sammenliknes.
Personlige forbehold
Ingen laboratorietest kan være en fullgod representasjon av virkeligheten. Det gjelder selvsagt også for ASTM F3340, og det er flere ting man bør være klar over:
• Testen spesifiserer et trykk som oppblåsbare underlag skal ha. Dersom du foretrekker lavere trykk i underlaget ditt vil det klemmes mer sammen og R-verdien blir mindre.
Kontrollerte forsøk har vist at denne reduksjonen kan bli ganske stor og det vil ofte være ubehagelig å sove på et oppblåsbart underlag med høyt trykk.
Om du blåser opp underlaget med lungene vil det også komme fukt inn i eventuelt isolasjonsmateriale, noe som over tid kan gi redusert isolasjonsevne.
R-verdien måles med ved at underlaget settes i klem mellom to plater. En sovende person vil bevege seg mye mer, noe som kan gi større sirkulasjon i underlaget og redusert isolasjonsevne.
Vi noterer også at omgivelsestemperaturen i lufta rundt underlaget er så høy som 20 varmegrader. I praksis vil den ofte være mye lavere, noe som kan gi større varmetap fra siden av underlaget.
Det er også en kjensgjerning at termisk ledningsevne for materialer kan endre seg med temperatur, noe som kan påvirke isolasjonsevnen.
Bedre soveposetest?
Den nye standarden kan bidra til en mer presis standard testmetode for soveposer. I den oppdaterte standarden for sovepose-tester angis et underlag med en gitt isolasjonsevne som skal brukes i testen.
Denne isolasjonsevnen måles med en metode som ikke er direkte sammenlignbar med den nye testmetoden for R-verdi og som gir en mindre reell indikasjon på hvordan underlaget vil oppføre seg når en person ligger på det.
Vi kan altså ikke være sikre på hvilken R-verdi vil skal velge på underlaget for å oppnå samme temperaturgrenser som soveposetesten angir. Kanskje neste oppdatering av testmetoden for soveposer vil angi en R-verdi for underlaget som skal brukes – basert på den nye standarden?
Det vil gjøre det enklere å velge riktig kombinasjon av underlag og sovepose, noe som igjen vil gi bedre søvn ute.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.