Når Icebug lanserer årets høst- og vintersko, er samtlige modeller FSC®-merket. Dette gjør dem til det første skomerket i verden som sertifiserer en hel kolleksjon.
NYTT GREP: Icebug, med røtter i den svenske skogsbygda Jonsered, har tatt et betydningsfullt skritt i bærekraft-satsingen gjennom samarbeid med naturgummibønder i Thailand. Foto: Icebug
Lesetid: 3 minutter
For å redusere bruken av fossile råvarer, som oljebasert gummi, bruker Icebug stadig mer naturgummi i sine såler på høst- og vintersko.
Naturgummi er et fornybart materiale som utvinnes ved tapping av gummitreet.
Inngår samarbeid med gummibønder
For å sikre at produksjonen foregår på en bærekraftig måte og ikke fører til avskoging, har Icebug inngått et flerårig samarbeid med den uavhengige organisasjonen Forest Stewardship Council® (FSC) samt lokale bønder og lateks-produsenter i Thailand.
Bak FSC-sertifiserte produkter ligger et system som kontrollerer treets opprinnelse.
– Endelig kan vi tilby et helt sortiment med FSC®-merkede sko. Å erstatte syntetisk gummi med naturgummi halverer klimaavtrykket. Å bruke FSC®-sertifisert naturgummi har stor betydning for de lokale produsentene vi samarbeider med. Det betyr at de som kjøper skoene kan være helt trygge på hvor naturgummien kommer fra. Et gjennombrudd for vårt arbeid med sporbarhet, sier Maria Munther, bærekraftsjef i Icebug.
Naturgummi
• På verdensbasis ble den totale produksjonen av naturgummi estimert til omtrent 14 millioner tonn (2023).
• Syntetisk gummi, som produseres fra petroleumsbaserte materialer, står for en større andel og utgjør rundt 18 millioner tonn per år (2023).
• Prosessen foregår ved at man skjærer små snitt i barken på treet for å samle opp den melkeaktige lateksen som siver ut. Lateksen består av en vannbasert løsning med partikler av polyisopren, det viktigste kjemiske stoffet som danner naturgummi. Etter innhøsting koaguleres lateksen ved hjelp av syrer, før det vaskes, formes og tørkes for å bli til gummiblokker eller ark.
• Thailand, Indonesia, Vietnam, India og Malaysia, som til sammen står for over 70 % av den globale produksjonen.
• Naturgummi utvinnes hovedsakelig fra gummitreet Hevea brasiliensis og brukes i en rekke produkter som bildekk, medisinsk utstyr og industriprodukter og skosåler.
Kilde: International Rubber Study Group (IRSG)
Vis mer
Håper flere følger etter
Icebug har kompensert for alle historiske karbonutslipp, og har siden 2019 kompensert for 200 prosent av alle sine utslipp. For dette har de blitt anerkjent av FN som verdens første klimapositive skomerke innen utendørssegmentet.
Syntetisk gummi er ofte billigere å produsere, spesielt i store mengder. Produksjonen kan være mer stabil ettersom den ikke avhenger av biologiske faktorer.
Nå som hele verdikjeden er FSC®-sertifisert, kan det bli enklere for gummibønder å selge materiale til flere skoprodusenter.
– Vi har kontaktet mange skomerker med håp om at flere vil velge denne naturlige og miljøsertifiserte råvaren fremfor fossilt materiale eller naturgummi med ukjent opprinnelse, som kan føre til avskoging. Vi håper at flere vil se verdien av å redusere sitt klimaavtrykk og støtte bærekraftige produsenter, sier Maria Munther.
Loa Worm, direktør for strategi og utvikling i FSC®, har stor tro på en bransje der flere satser på bærekraftig naturgummi.
– Bærekraft og sporbarhet må bli den nye normen. Her ser vi tydelig hvordan det er mulig å gjøre en stor forskjell ved å satse på prosjekter som kan skaleres opp. Vi håper at flere skomerker vil velge bærekraftig dyrket naturgummi og dermed støtte verdens skoger.
Fra og med høsten 2024 produseres alle Icebug-modeller med en andel FSC®-merket naturgummi i yttersålen.
Hvor mye som er naturgummi og syntetisk gummi avhenger av modell og forventet bruksområde.
Ettersom 100 prosent naturgummi vil bli slitt for fort, bruker Icebug mellom 23 prosent og 62 prosent naturgummi. For å oppnå maksimalt grep uten å gå på bekostning av slitestyrken kombineres ulike materialer.
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.