Livet i en hengekøye

Sverre Mørk har tilbrakt 75 døgn ute i hengekøye fra august 2012 og frem til nå. Minus 20 grader er ingen hindring.

Sist oppdatert: 16. mai 2013 kl 11.15
Hengekøyeliv vinterstid er også fullt mulig. Foto: Sverre Mørk
Hengekøyeliv vinterstid er også fullt mulig. Foto: Sverre Mørk
Lesetid: 5 minutter

Hvordan fikk du ideen om å sove ute i hengekøye året rundt?
– Jeg hadde en kamerat som fikk seg en skikkelig hengekøye fra Hennesey Hammock, og jeg så hvordan ordentlige hengekøyer var. Disse er proffe hengekøyer i motsetning til de du kjøper på for eksempel OBS eller andre steder. De er laget av nylon og har dobbel bunn, slik at du kan legge et liggeunderlag imellom de to lagene. Det er integrert myggnetting med glidelås langs siden og det er enkelt å gå inn og ut. Det er lett å sette opp og ta ned. Du kan bare rulle den sammen, og putte den i en bag. Myggnettingen holder det varmt fordi lufta er relativt stillestående der inne.

Ifølge Mørk kan du ta med hengekøyen overalt, uansett vær, fordi du nesten alltid vil finnes to trær å henge den opp i.
– Det tar 3-4 minutter å henge den opp og du har ikke problemet med ujevnt underlag. Det har bare blitt det jeg sover i. Jeg begynte etterhvert å teste ut å sove ute i kaldere vær, og det gikk helt fint. Jeg begynte å sove ute om høsten. Jeg dro ut om kvelden og fyrte bål, det er jo noe helt eget. Å finne en egnet teltplass og sette opp teltet er mer kav.

Sverre Mørk jobber som ambulansepersonell i Oslo sentrum, men bor egentlig i Hallingdal. Det åpner for mange muligheter til overnattinger rundt om i Oslo.
– Etter nattevakter drar jeg gjerne ut på Bygdøy eller Ekeberg, eller padler ut til en av øyene og overnatter der. Jeg har drevet en del med stand up surfing, og da trenger du bare en vanntett bag, så er du klar. En hengekøye trenger ikke stor plass, og veier i overkant av en kilo.

Hva gjør du når det er skikkelig dårlig vær?
– Jeg har et nylontak som festes på samme sted som hengekøya på trærne, og som strekkes ut på sidene med barduner. Er det vindstille kan det strekkes ut til å være tilnærmet vannrett. Jo mer det blåser og regner, jo nærmere bakken fester jeg bardunene, slik at det beskytter helt for vær og vind. Jeg har ligget i hengekøye gjennom flere netter med bøtteregn, og aldri blitt våt. Du slipper også problemet med vann på bakken. Hengekøyene finnes også i dobbel eller ekstra lang versjon.

Har du noen tips til de som vil starte sin egen hengekøyekarriere?
– Kjøp en hengekøye med dobbel bunn. Liggeunderlaget kan ligge der hele tiden. Integrert myggnetting gjør det lunt. Løs myggnetting gjør ikke samme susen. Når det nærmer seg 16-17 minus rimer det ved myggnettingen, som er en halvmeter over soveposen. Det rimer ikke ved soveposen, og det betyr jo at det må være plussgrader der. Det handler om å gjøre det enkelt. Jeg bruker bilstropper for å feste hengekøya. Det er enkelt og skader ikke trærne. Trærne kan ha en avstand på 3-6 meter. Mange tror de må stramme opp veldig, men det er ikke nødvendig, du blir ikke liggende som en banan.

Hva er det fineste opplevelsen du har hatt med å sove i hengekøye?
– Det er så mange fine steder. Jeg bor nesten på fjellet og jobber ved sjøen. Men jeg tror den fineste opplevelsen var da jeg sov i Middelalderparken i Oslo på julaften. Jeg hadde jobbet hele julaften og så lyset fra byen fra hengekøyen, det var spesielt. Men jeg sover nesten aldri samme sted, det er så uendelig med muligheter. For en stund siden var vi på Gran Canaria, og sov ute der også. Snø er ikke noe problem. Om vinteren, hvis det er meldt oppholdsvær, kan du sove uten tak og se opp mot stjernehimmelen. 

Hengekøyelivet egner seg også godt for barnefamilier. Hjemme hos Mørk har de en hengekøye til hvert familiemedlem.
– Vi har fire hengekøyer hjemme. Alle kan henge opp sin der de vil når vi drar på tur. Barna synes det er stas, de får hver sin lille hule.

Mange er bekymret for at det skal bli kaldt når det nærmer seg minus 20. Mørk løser det ved å alltid ha noen pakker med håndvarmere i lommene i hengekøya. En lommelykt er også fast inventar. Det største problemet med kulde er den som kommer nedenfra. Det følger med et reflektorunderlag til hengekøyen, men disse er ikke beregnet temperaturer så langt under null. Det beste er å klippe til et gammelt underlag, og at det bretter seg oppover sidene på hengekøyen.
– Jeg pakker alt i en North Face bag. Der ligger alt jeg trenger for å lage bål. I køya ligger det kanskje et par ekstra sokker og en buff.

Har du falt ned noen gang?
–  Ja, jeg har faktisk falt ned en gang. Da brukte jeg en flaggstangsnor, men den tålte ikke presset. Da satt jeg meg ned litt mer forsiktig de første gangene etterpå.

Vil du vite mer om hengekøyelivet, kan du ta kontakt med Sverre Mørk for flere tips her.

Trenger du fler å henge med? På Fjellforum diskuteres det flittig.

Publisert 16. mai 2013 kl 11.15
Sist oppdatert 16. mai 2013 kl 11.15

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen