BARK-KØYA: En litt bredere og mer åpen hengekøye, der målet har vært at det skal være enklere å ligge mer flatt. Foto: Bark
– Vi startet opp i fjor. Tanken var å få til å kunne lage noe slikt i Norge. Vi ønsker å tilby lokalt og framfor å kjøpe noe som rakner så fort det blir hull. Hengekøya er starten på en visjon vi har om å kunne produsere i Norge, forteller Frederik Hillestad, som er daglig leder i Bark.
I 2020 tidoblet nettbutikken Fjellsport salget av hengekøyer, sammenlignet med året før, ifølge NRK. Det finnes en rekke friluftsorienterte hengekøyer, i tillegg til enklere varianter som kan spennes opp i hagen.
Likevel ønsker Bark å finne sin plass mellom trærne.
– Det er flust av konkurrenter. Men det meste produseres utenfor Norge. Vi har inntrykk av at en hengekøye til 399 kroner er Asia-produkter som er rebrandet med egen logo. Vi vil gjerne ta litt ansvar her og si ro ned, ikke kjøp bare fordi det er billig. Hengekøyene våre produseres på Økern i Oslo, forteller Fredrik.
Hva kjennetegner køya fra Bark?
– Tanken var å lage ei køye med god bredde og god lengde. Det handler mye om liggekomfort. Skal du kunne ligge så flatt som mulig, må du ligge diagonalt. Derfor er den litt bredere enn mange andre. Det er en overnattingshengekøye, som selvsagt kan tas med på dagsturer også.
Opphengssystemet litt annerledes enn på en del andre hengekøyer, med klemknute for å stramme køya?
– Ja, vi liker at det er primitivt. Vi har valgt en ultralett prusik å justere og stramme. Det er en kjent knute som låser seg automatisk. Mønesnora er ment for å bestemme bøyen på køya, og den er 83 prosent av lengden på køya for å få den ideelle bøyen til å ligge flatest mulig.
BARK køye
Bredde: 178 cm Pakket: 25 x 13 cm Vekt: 405 g Maksvekt: 180 kg Oppheng: Ø4 mm PES-tau Mønesnor (ridgeline): Ø2 mm Dyneema Materiale: Nylon 6 med DWR (vannavvisende) Materialkonstruksjon: Dobbel Ripstop (58g/m²) – 40D x 120 D
Hvem passer hengekøya deres for?
Hvem passer hengekøya deres for?
– Det er lett å si at den passer for alle. Prisen er litt høyere fordi hengekøyene er produsert i Norge. Den treffer nok fort folk som er ute etter å betale for det vi mener produktet er verdt. Less is more er en filosofi når vi tenker turutstyr, og hengekøye har vært det for oss. Ambisjonsnivået vårt er å oppfordre folk til å heller kjøpe kvalitet en gang, låne eller å leie.
Hvilken bakgrunn har Bark-gjengen?
– Vi er en gjeng på tre. Hans Christian «HC» ville perfeksjonere sin egen hengekøye, og fikk låne symaskina til svigermor. Han fikk med seg meg og Oda Ramsdal. Vi er en gjeng som er glad i fluefiske. Oda gikk Norge på langs i sommer og driver også med hundekjøring. Vi er hengekøyeentusiaster hele året. Jobben har bestått i å lage en hengekøye som det er lett å ligge mer flatt enn man ofte gjør i en hengekøye. Mønesnora er 83 prosent av lengden på selve køya for å få den ideelle bøyen til å ligge flatest mulig.
Dere startet opp i sommer. Hvordan har responsen vært hittil?
– Vi har lagd i batcher på 50 av gangen. De 50 første ble solgt ut før sommeren. Nå er vi på tredje batch. Nå kommer vi også med en tarp som hører til.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.