Tornblad synes disse løsningene begrenser stekeflaten og gjør vanskelig å lage en klassisk pizza.
– Det kan høres banalt ut, men en av tingene jeg har drømt om er å kunne lage en skikkelig god pizza med sprø bunn. Utfordringen er å få varmen dit man vil, og oppnå en god balanse mellom over- og undervarme, sier Tornblad.
GRÜNDER: Eric Tornblad har skrevet flere turmatbøker i Sverige. Nå er han spent på om Hajka vil øke bakergleden utendørs.
Betaversjon revet vekk
For å løse problemet, slo han seg sammen med produktdesigneren Emil Karbing, som har over 20 års erfaring fra selskaper som blant annet Dometic og Saab.
RIKTIG METALL: Delene består primært av aluminium og rustfritt stål.TURKJØKKEN: Baking, damping eller gratinering? Hajka består av flere komponenter som du kan velge etter eget ønske.
I et kjellerlokale i Kärrtorp utenfor Stockholm, har de bakt over 200 sukkerbunner og jobbet seg fram til friluftsovnen som har fått navnet Hajka.
Bakerovnen er laget for å passe sammen med et klassisk Trangia-stormkjøkken. Det kan brukes sammen med de fleste brennere med slange og gassbluss.
PERFEKSJONERT: Energiforbruket på en sukkerbunn er 20 gram, ifølge gründerne. Foto: Hajka
I løpet av høsten 2024 har gründerne produsert en betaversjon i 100 eksemplarer.
Disse ble utsolgt umiddelbart.
VOILA: Ikke noe galt om polarbrød med smør, men det er lov å dra på i blant– også på tur. Foto: Hajka
Neste steg er å finansiere produksjonen gjennom crowdfunding. Målet er å samle inn 250.000 kroner for å kunne sette ovnen i produksjon.
Hajka-gründerne vil holde produksjonen i Sverige og Europa.
– Med min lidenskap for naturen, er det selvsagt å velge et så miljøvennlig alternativ som mulig når vi skal realisere dette produktet. Det avspeiler seg i prisen, men jeg tror folk er innstilt på å legge litt mer i det, når de hører at vi prioriterer holdbarhet og arbeidsvilkår, sier han.
Toppmontert brenner eller gassbrenner med slange? Vi har testet over 20 ulike brennere, både toppmonterte kokesystemer, allsidige brennere og turkjøkken med dobbelt bluss.
Stekepannen er en vesentlig del av turkjøkkenet. Noen egner seg best med primus, mens andre kan brukes på bål. Vi har testet en rekke ulike turstekepanner.
50 oppskrifter og tips til turmat: frokost, lunsj, turmiddager og desserter.
Allerede abonnent?
Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.