Vasque Torre AT GTX er en relativt myk tursko med mye ankelstøtte. En uvanlig kombinasjon som gjør at den trives på alt fra grusveier til korte turer i krevende terreng.
TESTET: Vasque Torre AT GTX tilbyr en blanding av god ankelstøtte og myk såle. En uvanlig kombinasjon. Foto: Egill Danielsen
Vasque Torre AT GTX
Kategori: Lette fjellsko/tursko
Pris: 2499,-
Vekt: 700 gram (str 45)
Nett: vasque.com
Testår: 2023
Med en vekt på 700 gram i størrelse 45 er ikke Vasque Torre AT GTX noen ultralett tursko, men etter lengre tids vurdering er likevel nærmere enn tursko enn enn klassisk fjellsko.
Det er særlig én egenskap bidrar til denne konklusjonen.
Vi snakker her om en halvhøy tursko eller fjellsko med en overdel i resirkulert tekstil og semsket skinn. Den har en solid – men ikke veldig høy kalosjering som strekker seg fra tåspissen, langs sidene og helt bak til hælen.
I fôret har skoen gore tex-membran for å holde deg tørr på beina. Membranen og ytterstoffet skal i kombinasjon også sørge for en viss pusteevne, slik at du blir mindre klam av svette enn du ville blitt i helt tett fottøy.
DETALJ: Pløsen er skåret et stykke ned på skaftet. Dette gjør at skoen ikke er vanntett like høyt som selve skafthøyden. Foto: Egill Danielsen
Yttersålen er fra anerkjente Vibram men andre Vibram-såler biter bedre på våt stein.
Fungerer på ulike føtter
Å trekke skoen på foten krever litt innsats. Ankelpartiet er ganske trangt og fotbladet må forbi dette og nedi skoen. Om du har brede labber må du dra på litt, men vel på plass slutter skoen nesten som en sokk rundt foten. Det interessante er at både den kvinnelige testeren som har smal fotfasong og den mannlige testeren med bred fot melder at skoen sitter fint rundt fotbladet i bredderetningen. Det virker som om skoens materialer tilpasser seg ulike fotfasonger.
Herremodellen virker kanskje litt kort i lengderetningen, og den mannlige testeren melder om noe gnaging mot hælen på de første turene.
Overraskende kraftig ankelstøtte
Vektmessig er disse middels tunge sko med middels kraftige materialer. Ankelstøtten er god og vi skal om litt komme tilbake til den overraskende mellomsålen.
Vasque Torre AT GTX strekker seg lenger opp på leggen enn tursko flest og den klemmer behagelig rundt ankelen. Når vi provoserer skoen ved hard traversering responderer den lett elastisk, men samtidig med en fasthet som beskytter godt mot overtråkk.
Snøringen over vristen skjer gjennom fem hemper som er av lær og tekstil, antakelig for å spare vekt. I ankelpartiet finnes tre tradisjonelle maljer av metall. Alle er relativt trange med en viss låsefunksjon. Overdelens relativt myke konstruksjon gjør det lett å snøre skoen stramt på foten.
Vasque Torre AT GTX har en hempe ved hælen som er god å ta tak i når man skal tre skoen på foten.
Myk mellomsåle
Mellomsålen på denne fjellskoen er myk og ligger nærmere en joggesko enn en tradisjonell fjellsko. Noen vil kanskje like dette, men vi gjør det faktisk ikke i dette tilfellet.
For det første er den lite torsjonsstiv og vrir seg lett sideveis. Dernest merker vi at gelenkstivheten er svak, skoen bøyer seg lett i lengderetningen og ikke bare under tåballen hvor den naturlig skal bøye seg i steget. Sålen flekser litt for lett også lenger bak på skoen enn ved tåballen.
Dette understøtter at skoen er laget for lett bruk, gjerne kortere fjellturer uten bør på ryggen. Men samtidig har den altså en høyde og ankelstøtte som skulle tilsi egnethet på lengre turer i vanskelig terreng. Disse egenskapene henger ikke helt sammen.
Den myke mellomsålen føles noe tynn og dempingen er svakere enn hos de beste, her er stor forskjell til for eksempel Hoka Anacapa eller Helly Hansen Traverse Hiking Boots. Resultatet er at fotbladet får i overkant mye massasje fra spisse steiner når man tar denne skoen på tur i fjellterreng.
Slike egenskaper kan likevel være fordelaktig om man liker mye tilbakemelding om hva som befinner seg under foten. På lengre turer vil det kunne oppleves slitsomt.
Vibram-sålen på Vasque-skoen har ikke like godt grep på våt stein som for eksempel Alfa Walk King/Queen Air – som har en helt annen yttersåle fra samme produsent.
Svakere våtgrep til tross, vi opplever at det går an å lære seg hvordan Vasque Torre AT GTX biter på underlaget og det er i sum helt godkjent når det gjelder grep.
Godt kjøp
Tross litt kritikk har denne hybriden mellom en «hundelufter-sko» og en fjellsko noe likandes over seg.
Den sitter behagelig på foten og er komfortabel på grove grusveier. Samtidig er ankelstøtten er god nok til turer utenfor sti.
Men på steinete, vestlandske fjellstier blir den i lengden til en litt merkelig blanding som slett ikke er en fjellsko og heller ikke en tursko eller anmarsjsko.
Det er altså noe vi liker og noe vi ikke liker. Kanskje er det bare skikkelig demping og litt mer bøyestivhet i sålen som skal til?
Da hadde vi sammen med den allerede gode ankelstøtten hatt Hoka-komfort og La Sportiva-stabilitet i en og samme sko. Dét hadde vært en spennende kombinasjon!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.