Fjellsko gir mer støtte når du går på tur i ulendt terreng. De avlaster anklene når du går med tung sekk, og de har godt grep på sleipt underlag. UTE tester klassiske fjellsko og lette tursko for dame og herre.
Sist oppdatert: 3. oktober 2023 kl 09.10
Vi har testet nærmere 50 fjellsko i løpet av sommeren og høsten 2023. Her representert ved Kento Advanced High GTX. Foto: Egill Danielsen
Et par skikkelige fjellsko kan være kjekt å ha når fjellturmuligheten plutselig åpenbarer seg. Det fines med fjellsko er at de ofte blir bedre og bedre med bruk.
Solide fjellsko avlaster anklene når du bærer tung sekk i ulendt terreng. Sko som både har godt grep og takler vann og gjørme er en forutsetning på stier der underlaget kan være sleipt og vått.
Vi har testet både kraftige fjellsko til bruk i grovt terreng, og lette tursko med noe ankelstøtte. Disse skoene kan være et fullgodt valg på lettgåtte stier, eller når du ikke har så mye å bære på.
Vi har testet mange fjellsko i både dame og herre, og utvalget er stort. Vi anbefaler uansett en liten prøvetur med skoene skoene før du legger ut på langtur.
Alfa Impact A/P/Simponerte også testerne. En fjellsko i fullnarvet lær og med pålitelig sålegrep. De takler grovt terreng bra og egner seg til turer med tyngre sekk.
SITTER GODT: Sålen har uttalt rocker-fasong i framparten noe som hjelper til et naturlig fraspark når skoen er stiv og lite bøyelig. Foto: Egill Danielsen
TESTET: La Sportiva Trango TRK GTX La Sportiva Trango Trk GTX er en fjellsko som er lett og støtter bra i moderat terreng. Foto. Egill Danielsen
TESTET: La Sportiva Trango Tech Leather GTX er en fjellsko som er lett og støtter bra også i ulendt terreng. Foto: Egill Danielsen
Aku Superalp GTX er en solid er fjellsko som kommer best til sin rett når du har tung sekk og lange dager i fjellet.
Alfa Walk King Air er en slitesterk fjellsko som vi syntes var lett å gå inn. De passer bedre for brede, nordiske føtter enn modellene fra de sør-europeiske produsentene.
Er du ute etter høye fjellsko, nærmere jaktstøvler, bør du kikke nærmere på Lundhags Jaure II Light High(herre) eller damemodellen Mira II.
Fjellsko for dame
Forskjellen på fjellsko til dame og herre skiller seg først og fremst med at damemodellene har smalere lest og mer feminine navn, som Alfa Walk Queen Advanceog Lundhags Mira II. Ellers er materialvalg de samme.
Blant lette tursko som slo godt an hos de kvinnelige utstyrstesterne, trekker vi fram Mammut Sertig Midog La Sportiva Hike, som begge fikk vårt godt kjøp-stempel.
Hanwag Makra Mid Light. er også en aktuell fjellsko for damer, og også for ungdommer som har vokst seg ut av juniorsko, men som ikke er helt klar for tunge, voksne fjellsko.
Alfa Cecilieer en lett tursko om nærmer seg mer enn slags joggesko.
Fjellsko
• Gir støtte og avlaster ankler når du går med tyngre sekk
• Sikrer grep på vått og sleipt underlag
• Har såle som tar av for ujevnheter i underlaget
• Helt eller delvis vannavstøtende
Vis mer
Test av lette fjellsko/tursko med ankelstøtte
De lettere fjellskoene koster ofte litt mindre enn kraftige fjellsko, og egner seg for korte og lettere turer i lett og vennlig terreng med eller uten sekk. Ofte har de vannavstøtende og pustende egenskaper på linje med klassiske fjellsko.
Helly Hansen Traverse Hellytech er en fjellsko som er både rimelig og komfortabel for lette turer uten oppakning. Her får du mye sko for pengene.
Hoka Anacapa Mid GTX vant «best i test 2022» og modellen føres videre i 2023. Det er lette og komfortable sko å gå med, i tillegg til sikkert grep og vannavstøtende egenskaper. Disse finnes for både dame og herre.
Mammut Nova IVer laget i mykt nubuck-lær og nærmer seg en klassisk fjellsko, når det gjelder sålegrep og sideveis stabilitet.
Alfa Bregne APS GTX
TESTET: Helly Hansen Traverse Hellytech fjellsko finnes også i en kraftigere versjon. Men vi liker godt denne for hverdagsturer og lette helgeturer. Foto: Egill Danielsen
TESTET: VJ Speedhiker er ingen klamp om foten, akkurat. Foto: Gunhild Soldal
Hanwag Makra Light GTX er nærmere enn fjellsko når det gjelder vannmotstand og grep, og et godt valg om du foretrekker sko som ikke går noe særlig over ankelen.
Vasque er en amerikansk skoprodusent har også fått fotfeste i Norge, med Breeze Mid GTX som rimelige, men lette og komfortable tursko for både damer og herrer.
Greia med fjellsko
Sålen på fjellsko er konstruert slik at de fordeler trykket på en annen måte enn andre typer skotøy.
På en god fjellsko fordeles trykket utover store deler av sålen slik at det blir mer behagelig å gå på ujevnt underlag.
Tråkker du på en spiss stein med en vanlig joggesko kan du kjenne den godt i fotbladet, mens den knapt merkes gjennom fjellskoen.
Fjellsko uten ankelstøtte/anmarsjsko
Anmarsjsko er lav som en joggesko, men har fjellskoens stive såle og kraftige grep. De egner seg for fotturer, via ferrata og raske fjellturer som innebærer litt klyving.
Aku Flyrock GTXslår an hos både dame- og herretesterne, som en lett og god tursko.
Anmarsjsko, eller approach shoes, ble opprinnelig utviklet for å tilfredsstille fjellklatrernes behov. På vei inn og opp til fjellet (anmarsjen) og på returen (utmarsjen) kan det være både en del miksende terreng og klyving.
Fjellsko blir typisk for tunge, mens joggeskoene for lefsete og myke til at de slites i filler.
De stive(re) sålene gjør at mange vil finne dem bedre å gå med enn joggesko. Fordi de er forholdsvis slitesterke og ofte har gore-tex-membran, sparer du heller joggeskoene til når du faktisk skal løpe.
Anmarsjsko ble opprinnelig utviklet for klatrere til og fra klatreturer. Anmarsjsko er blitt kjent som lette, lave og stødige tur- og hikingsko til gåing på sti og fjell.
Hva bør jeg tenke på før jeg kjøper
• Hva som oppleves som en god og vond fjellsko er individuelt. Vi anbefaler ingen å dra på langtur med splitter nye sko uten å ha blitt litt kjent med skoene først, for passform teller:
• Skal du skaffe deg nye fjellsko, kjenn etter om fjellskoen sitter godt på foten, uten å klemme eller presse noen steder som gir ubehag. Kan de ikke strammes skikkelig, får du dårligere stabilitet.
• Skal du gå mye i steinete terreng, vil du ha glede av fjellsko som har forsterkninger i tuppen, sammenlignet med veldig myke joggesko.
• Hvis skoen presser etter å ha hatt den på foten i kort tid, vil du garantert ha mye ubehag når du har gått i flere timer.
• Det er helt normalt å synes at det er godt å få av seg fjellskoene etter endt tur!
Vis mer
Hvor vanntette er fjellsko?
En fjellsko i lær vil ikke være 100 prosent vanntett, slik som en gummistøvel.
INGEN SKLITAKLING: Når det er vått og sleipt, er vi nødt til å ha sko som spiller på lag. Foto: Kristoffer H. Kippernes
VANNPRØVE: Alfa Cecilie viste seg å holde vann da vi senket dem ned i en balje. Foto : Øyvind Aas
Lærsko er kjent for å ha gode vannavvisende egenskaper, men de vil slites med bruk. Ved å re-impregnere dem med fett eller lærvoks, vil vannet prelle av og skoene vil få lengre levetid.
Om du bruker lærsko som støvler og står med dem i vann (noe du ikke skal gjøre), vil vann til slutt likevel trenge gjennom og det kan ta litt tid å tørke dem.
Fjellsko i syntetiske materialer er impregnerte og kan også reimpregneres, men på en litt annen måte. Gjerne med spray eller skum. Følg anvisningen som følger med skoene og bruk for all del ikke fett som på lærsko. Det vil tette igjen porene og forringe pusteegenskapene.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.