Glad i Jotunheimen, Hemsedal eller Kvitfjell? Ekte kart-gründer Janicke Fürst lager topografiske kart av fjellområder som hun synes fortjener en plass på veggen.
RELIEFF AV EN DRØM: Du har kart. Og så har du kart. Ser du konturene av Jotunheimen? Foto: Henrik Alpers
Lesetid: 4 minutter
For noen er det utenkelig å dra på tur uten å ha med seg et kart. For andre er kartet først interessant når turen er over.
Jannicke Fürst lager ekte, topografiske kart av folks favorittområder, som Hemsedal, Kvitfjell og Skeikampen. Jotunheimen, Geilo og Sjusjøen.
Nå har hun laget kart over Oslomarka også.
– Jeg merker stor forskjell på hvordan folk forholder seg til kart. Noen ser ikke hva dette her en gang, forteller Janicke Fürst.
I flere år bodde Janicke i Verbier i Sveits, stod på ski, klatret fjell og gikk en hel del på toppturer, før hun flyttet tilbake til Norge. I Sveits og Frankrike er det mange som har slike relieff-kart på veggen hjemme.
– Slike kart tar for seg veldig store områder. Min drøm har alltid vært å lage en sånn type kart over et mye mindre område og dermed få med mer detaljer, forteller Janicke Fürst.
Forlagshuset Fri Flyt, som blant annet eier utemagasinet.no, har en helt kartserie for tur- og topptur, og Kartverket jobber stadig med nye kartleggingsprosjekter.
Ekte Kart AS er en liten bedrift som ble startet og drives av henne selv. Selve kartbasen er den samme som Kartverket bruker, og hver eneste høydekote følger med.
Det samme med vann, farge, stedsnavn, hus og hytter.
Kartet trykkes hos en liten fabrikk i Madrid i Spania, i 3D-format som får fram den ekte topografien.
Ideen om slike relieff ble sådd for omtrent 10 år siden.
– For at det skal bli fint, må vi ha mye fjell og mye vann. Det har vi Norge, sier hun.
Janicke har allerede ferdige kart over Hemsedal, Kvitfjell og Jotunheimen. Førstnevnte i størrelsen 1:40 000, mens sistnevnte er i størrelsen 1:100 000.
Men hun tilhører ikke dem som alltid har hatt dilla på kart.
– Helt ærlig så har jeg vært masse på turer, i Jotunheimen, Hemsedal og Lofoten, men ofte på turer ledet av andre, eller at man har kjørt til steder der man bare har fulgt en annen bil. Da er man gjerne på turer uten at man har sett på kartet en gang.
– Har noe endret seg når du har slike type kart?
– Ja, nå får man jo lyst til å dra alle steder. Det er ikke så lett å se alt for seg når man bare har det i hodet, eller ikke vet hvor man skal gå.
Fra Sveits har hun med seg det at folk generelt er flinke til å gå turer.
– Det er imponerende mange eldre som vandrer i fjellet, gjerne til en hytte og spiser en deilig lunsj. Det er ikke så langt fra Genéve eller Zürich før man kan nyte utsikten fra en topp. Til sammenligning har vi fortsatt har en god del villmark i Norge, sier Janicke, og skuer ned på kartet over Jotunheimen.
Prosessen med å sette i gang relieff-produksjonen koster.
Derfor pleier hun å si til interesserte at man kan sette seg opp på en liste med forhåndsbestilling.
– Jeg vil gjerne ha 30 kjøpere før jeg kan sette i gang produksjon av nytt kart, forteller Janicke.
Nå forteller hun om flere henvendelser av folk som vil ha tilsvarende kartutsnitt av Sunnmørsalpene, Lofoten, Norefjell og Nordmarka i Oslo.
– Det er veldig gøy, for det har vært en krevende oppstart. Jeg leker med tanken om hva som kan bli det neste. Det er så mye å ta av og så mange flotte steder hvor mange er svært godt kjent. Jeg har blitt overraskende glad av det, sier hun.
TOPOGRAFISKE KART
Topografiske kart gjengir de topografiske egenskapene til jordoverflaten og andre forhold og objekter som er synlige i terrenget, naturlige, tekniske eller menneskeskapte. De gir detaljert informasjon om terrengformer, vannflater, vassdrag og vegetasjon, i tillegg til kulturelementer som grenser, samferdsel, bosetting og stedsnavn. Topografiske kart har høydetall på visse terrengpunker, større vann, og den generelle terrenghøyden blir oppgitt med høydekurver eller koter. Farger brukes for å markere tettbygde strøk, skog, myr, elver og vatn. I tillegg brukes symboler for å vise bosetning og annet. Topografiske kart har målestokk mellom 1:25 000 og 1250 000.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.