Solbriller er mer enn mote, iallfall i fjellet. Men iblant beskytter ikke brillene slik vi tror. Kjell-Harald Myrseth opplevde å bli solblind, selv om han brukte solbriller.
HUSK BRILLER: Snøen kan reflektere opptil 80 prosent av UV-strålene, noe som gjør det ekstra viktig å beskytte øynene. Foto: Kjell-Harald Myrseth
Lesetid: 4 minutter
Varmere vær og lengre og lysere dager i fjellet er noe de fleste gleder seg over. Men sola kan være skarp, og det er ingen god følelse når du merker at det svir i øynene, og det ikke skyldes verken solkrem eller svettedråper.
Hvis det stikker i øynene, er det viktig å vite hvordan du skal håndtere symptomene som kjennetegner det å bli snøblind, eller det som også kalles solblind eller sveiseblink.
Slik behandler du snøblindhet hvis du er på tur
• Prøv å unngå skarpt lys, men vær obs på at UV-strålingen kan være sterk også i gråvær. Brebriller med filterkategori 3 eller 4 gir aller mest beskyttelse.
• Bruk solbriller også inne for å dempe smertene.
• Kontakt optiker eller lege for en undersøkelse av øynene dine. De kan undersøke om det er blitt sår på hornhinnen. De kan også gi deg antibiotika-øyedråper. Det vil hindre at det setter seg bakterier i de små sårene som det UV-strålene har laget.
• Øyedråper vil demper smertene og hjelper deg å slappe mer av. Ulempen er at synet blir dårlig i omtrent ett døgn, fordi øynene ikke lenger kan fokusere.
• Går ikke plagene over etter ett til to døgn med behandling, bør lege kontaktes igjen.
Ble solblind til sjøs
Den erfarne hundekjøreren og seileren Kjell-Harald Myrseth har vært ute i det meste av vær. To ganger har han opplevd bli snøblind, eller hatt sterke symptomer på det.
– Joda, det stemmer. Ingen av gangene var slik man vanligvis forbinder det med, forteller han.
Det siste året har den erfarne friluftsmannen tilbrakt mye tid på havet, med seilbåt langs kysten.
– I Skagen var jeg på havet da det skjedde, og der er det veldig mye refleksjon i vannet som gjør at det er viktig å både bruke solkrem og solbriller til beskyttelse. Det er akkurat som på vårsnøen.
– Hva slags solbriller brukte du?
– Jeg brukte solbriller med UV-filter, men jeg brukte dem nok ikke så mye som jeg nok burde. Pluss at det var av den billige varianten, hvite pilotbriller i plast.
Symptomer på snøblindhet
Stikkende smerter i øynene
Tårene renner
Følelse av sand/rusk på øyet
Plagsomt med lys (lyssensitiv)
Røde øyne
Sterke muskelsammentrekninger i og rundt øyet
KIlde: Norsk Helseinformatikk
Farlig å bli solblind?
Å bli snøblind eller solblind er ikke farlig, men det kan være smertefullt. I tillegg passer det som regel veldig dårlig hvis man er på en tur man har planlagt og sett fram til en stund, og symptomene kommer brått på. Huden rundt øyet er dessuten tynn og mer utsatt for å bli brent.
Det er ikke uvanlig at symptomene viser seg 6-12 timer etter at du har vært utsatt for sterkt lys, og at man kan få problemer med å sove.
– Det begynte med at det ene øyet mitt svei og det hele tiden rant tårer. Jeg trodde jeg hadde fått solkrem på øynene, men det ble ikke bedre av skylling. Det eneste som hjalp var å lukke øyet eller duct tape, slik at det ble mørkt. Så byttet jeg til solbriller som dekte godt ut på sidene også, for å ikke få det samme på det andre øyet.
– Hva med den andre gangen det skjedde?
– Den andre gangen var i mørketida i en storm i 2018. Da fikk jeg rett og slett så mye snøkorn i øynene over såpass lang tid at jeg fikk flere små kutt på øynene. Det gjorde at det sved og rant, og jeg ble ekstremt nærsynt. I starten var det som å se gjennom dugg.
– Hvordan fikk du behandlet plagene?
– Det ble behandlet med øyedråper i en ukes tid. Øyedråpene gjorde også sitt til at jeg ikke klarte å se godt på langt hold. Sårene ble raskt borte, men jeg fikk ikke tilbake langsynet på flere dager etter jeg sluttet med øyedråpene, forteller han.
Den beste måten å unngå i bli solblind, enten det er til fjells eller sjøs, er å bruke solbriller med UV-beskyttelse, eventuelt skibriller som stenger alt lys ute, og som beskytter øynene godt, og hindrer sollys å slippe inn fra sidene.
Brebriller er laget for nettopp det formålet, eventuelt goggles/skibriller som også hindrer snødrev å trenge inn på øyet. Det er ikke lov å selge solbriller uten 100 prosent UV-beskyttelse. Alle de brebrillene vi har testet har også passert lab-testen på det punktet.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.