Test av bålpanner i flere ulike varianter og størrelser, som du kan ha ute på hytta eller frakte med deg. Vi kårer beste bålpanne og båltønne fra Espegard, Solo Stove, Höfäts og flere.
Lav sak: Höfats Triple 90 bålpanne. Foto: Dag Hagen
Bålpanner finnes i ulike størrelser og design. UTE har testet ulike modeller som både kan stå fast og som kan flyttes rundt eller has med.
En bålpanne eller en båltønne gjør det mulig å samle seg rundt levende ild, også når det er bålforbud.
Men det kan være ulik varmeeffekt på bålpanner. Med vår test er vi ute etter å finne bålpanne og tønne med beste varmeeffekt, i tillegg til muligheter for matlaging.
Moderne eller tradisjonell bålpanne?
Blant de mer tradisjonelle bålpannene vi har testet, er det varmeeffekten mot bena som er hovedforskjellen.
Höfats Triple 90, som riktig har et moderne design, er sammensatt av tre deler med vinkler som møter bakken. Den er lav og flat og uten gnistfanger. Denne bålpanna varmet mest, siden den både er lav og uten sidevegger. Dermed blir varmeeffekten sideveis også størst.
Varmeeffekten er ulik, på grunn av ulik vegghøyde og ulik høyde over bakken.
Moderne båltønne
Det finnes også en annen type bålpanner det er verdt å kikke nærmere på, såkalte båltønner.
Riktignok har folk i lang tid brukt tønner med avkappet topp til å brenne i. Det nye nå er at disse tønnene har blitt tatt inn i et nytt årtusen og gjort om til de reneste forbrenningsmaskiner.
Du kan selvsagt også grille med denne typen bålpanner, og til Frost Cabin R og Frost Camper R fikk vi med grillrist.
Men siden det blir kolossalt varmt nedi en båltønne, er det ikke mye man skal fyre før man må passe veldig godt på grillmaten.
Ellers er størrelse og vekt hovedforskjellene på denne typen bålpanner. Solo Stove Bonfire og Solo Stove Ranger er vesentlig lettere enn Frost Cabin R og Frost Camper R. Å flytte på de to sistnevnte var litt av en jobb, men det har produsenten løst ved å ha hjul på undersiden av båltønnene.
Står disse bålpannene på en terrasse, kan de altså enkelt flyttes, selv med fyr i. Dog kunne vi ønsket oss noe større avstand mellom hjulene for bedre stabilitet. Dette er bålpanner som ikke er ment å flyttes stort mer enn de kan trilles.
Det er strengt tatt kun én båltønne som er tenkt å kunne bæres et stykke, og det er Solo Stove Ranger.
Denne bålpanna kan du strengt talt ta med deg på tur om det er litt å gå til teltplassen eller hytta.
Det er ikke alltid det passer å fyre opp på bakken og sette bålspor. I perioder er det ikke lov, heller. Solo Stove Ranger løser den oppgaven, lett som den er.
Solo Stove Bonfire er omtrent like stor som Frost Cabin R. Begge trives nok best på et fast sted, og størrelsen gjør at de spiser større kubber og varmer mer.
Begge har mindre sidevarme enn de tradisjonelle pannene, men mye bedre forbrenning.
Produsenten mente at de også kunne brukes på takterrasser uten tak i bygårder, men her er det ulike regler. Hos oss var det greit i bakgården, men ikke på terrassen.
På slike vil det uansett være hensiktsmessig å velge en slik tønne på grunn av bedre forbrenning og mindre røyk.
Slik er en båltønne konstruert
Lurer du på hvorfor en båltønne har så høy forbrenning? Dette er løst ved å doble veggene og at luft trekkes opp gjennom veggen fra luftinntak under brennkammeret og, på grunn av oppvarmingen fra brennkammeret, stiger opp.
Gjennom hull i øvre kant inn mot kjelen strømmer det da varm luft ut mot flammene med det resultat at man får en veldig varmeutvikling og nesten total forbrenning.
Dermed blir det lite røyk, slik at man kan stå over kjelen og varme seg uten at det svir i øynene.
Det er til forskjell fra de klassiske pannene, som brenner mer eller mindre som et vanlig bål og hvor røyken til tider kan bli svært ubehagelig.
Vis mer
Testere har foruten undertegnede vært Karoline Lund Hagen, Thomas Krogh og Cecilie Krogh.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.