Fjellklatrer og forfatter Arne Larsen har skrevet flere kritikerroste bøker om norsk tindehistorie.
Når det gjelder ryggsekken hans begynte det som det ofte gjør – med et gryende behov. Arne trengte en sekk som det var mulig å klatre med:
– En kamerat hadde en tidligere versjon av Norrøna Besshø som han var veldig fornøyd med. Så da gikk jeg for den. Besshø-sekkene var av de litt mer romslige 40-literne på den tida, forteller Arne.
Du har modifisert den en hel del, ser vi?
– Ja. Det var to remmer på hver side som jeg kutta av fordi jeg aldri brukte dem, de hang seg opp i ting. Hoftebeltet har jeg også fjernet, det var uansett for smalt. Remmene nederst i bunnen som var forbeholdt liggeunderlag har jeg også fjernet. Nederst i korsryggen ser du at den er litt slitt. Her har jeg tettet hull og sydd på noen lapper med seilduksteip. Jeg har også skiftet glidelås i topplokket innvendig og utvendig, det er vel fem-seks år siden jeg gjorde det. Jeg byttet også begge spennene i topplokket.
Hvem er det som har sydd?
– Jeg har gjort det sjøl. Jeg sendte den til Norrøna på Hvalstad for reparasjon da den innvendige glidelåsen sviktet. De sendte den videre i systemet for reparasjon, og jeg fikk jeg en regning på 600 kroner, uten forvarsel. Jeg klagde, og slapp å betale portoen. Men jeg ble irritert over at de ikke varslet meg på forhånd og kutta vekk merkelappen som det stod Norrøna på. Det er synd at de gikk bort fra å fikse selv, uten kostnad for kunden.
Men sekken fortsatte du likevel å bruke?
– Ja. Den var jo god å bruke og behagelig på ryggen. Jeg har mange andre sekker, men jeg ville se hvor lenge den kunne være brukelig. Den venstre høyre skulderremmen er helt utslitt, den har jeg også prøvd å sy. På et punkt har den blitt så tynnslitt at den har begynte å skli. Jeg må stadig etterstramme den. Særlig om sekken blir tung, sklir remmen. Jeg har tenkt litt på å ta på meg sekken med den andre skuldra først, for å avlaste den andre siden, men dessverre går det på automatikk. Jeg har tatt på meg sekken på samme måte i mange år.
Hvordan har du lært deg å sy?
– Jeg har lært meg det for hånd. Det er ikke så vanskelig, det verste er å få festet den først. Når du først har fått festet det i enden, er det ikke så vanskelig å sy bortover. Det tar kanskje en halvtime eller noe sånt noe å skifte en glidelås i topplokket. Når du syr med sterk dobbeltråd blir det enda mer solid. Det er også lurt å sy på en stopper.
Har du savnet noe med denne sekken?
Nei, egentlig ikke. Den har det meste. Det er to topplommer i lokket og glidelås øverst på innsiden, ikke nederst, som jeg synes er smart. Det finner du ikke så ofte. Jeg har mange sekker, men fortsetter å bruke denne, jeg vil se hvor lenge den kan holde. Jeg har faktisk to til, nesten ubrukt, av samme typen, som jeg har funnet på Fretex, kjøpt for en femtilapp.
Hva skal du med dem?
– Jeg vet ikke ennå. Jeg tenker vel at når denne tar kvelden, så har jeg dem i reserve.
TIDSLINJA
August 2000: Tidagers klatretur i Nord-Norge (Sydpillaren på Stetind, Svolværgeita, Eidetid, Vestpilaren på Presten)
Sommeren 2006 – Skagastølsryggen
Mai 2007 – Berges renne mellom N. Midtmaradalstind og Søre Dyrhaugstind og Dyrhaugsryggen ut
Vinteren 2011 – Tasfraoute i Marokko
Vinteren 2010-2011-2012: Wadi Rum, Jordan
Sommeren 2013 – Store Skagastølstind
2000- 2018 2-3 ukentlige sykkelturer sommer som vinter i stekende sol, regn og snøslaps. Ellers daglig i bruk.