Nye tester for 2024-sesongen av fjellanorakker for dame, herre og barn fra kjente merker som Amundsen, Bergans, Fjällräven, Houdini, Norrøna og flere. Her finner du tips til valg av fjellanorakk.
En god fjellanorakk er slitesterk og holder vind og vær ute, samtidig som den er komfortabel å bevege seg i.
Få plagg oser mer av tur og friluftsliv enn anorakken og selvsagt er anorakk mer enn mote. Vi har testet fjellanorakker som er aktuelle for ski-og vinterturer. Flere av dem vil være aktuelle turplagg uansett årstid i Norge.
Enten du er en ivrig skiløper, erfaren fjellvandrer eller bare elsker å utforske naturen der du bor, vil vår anorakktest være nyttig for deg.
Hva er en anorakk?
Ordet anorakk stammer fra inuittene, anore som betyr 'vind' og angulaq, «tygd fugleskinn».
Eskimoene lagde anorakker av selskinn som ble fôret med pels. Polarheltene lot seg inspirere av den solide konstruksjonen som beskyttet i vind og vær, og som det gikk an å bevege seg i.
Fortsatt har vi behov for klær som takler alt fra bitende vind til snøvær. Men hvordan fungerer moderne anorakker i praksis?
Vinteren 2024 har gitt oss gode testforhold, med både mye kulde, vind og en periode med kraftig mildvær. Det som først og fremst skiller anorakkene i testen, er produsentenes materialvalg.
En slitesterk anorakk øker varigheten, samtidig må den være praktisk og komfortabel å bevege seg i.
Hva slags materiale fjellanorakker laget av?
Produsentene har åpenbart et ønske om å lage funksjonelle og varige friluftsplagg, men materialvalg varierer.
Fjällräven Singi er en lett, klassisk anorakk i impregnert bomull.
Den langrennsorienterte anorakken Dæhlie Boulder er også i softshell, men her har skulderpartiet og hette fått forsterkninger i form av kordfløyel.
Ull og bomullsklær er myke, lydløse plagg, og som vil tåle bålglør bedre enn klær laget av plast. Fortrinnet til softshellanorakkene er at de er mer vannavvisende enn impregnert bomull og ull.
Anorakkene veier fra 500-700 gram. Prisene varierer fra ca. 2000 til 8000 kroner.
Romslig eller smal passform?
Her er det en del variasjoner. Selv om vi får plass til en tykk ullgenser under alle fjellanorakkene, er det noen som framstår som smalere i snittet enn andre. Til disse anorakkene kan det være et bedre valg med dunjakke som backup utenpå, for kalde dager eller pauser i fjellet.
Fjellanorakken med smalest snitt er Dæhlie Boulder og Ydde Fjord, mens de øvrige plasserer seg i midtsjiktet.
Vindtette og vannavstøtende fjellanorakker
Hvilke kvaliteter og egenskaper som er viktigst, varierer fra person til person. Felles for anorakkene vi har testet, er at de egner seg best på kalde, tørre vinterturer når du er i jevn bevegelse.
Alle fjellanorakkene leverer jevnt over bra på at de er vindtette, og på komfort. Samtlige anorakker har hetter som kan justeres og strammes ved behov. Noen av dem er tilpasset skihjelm.
Anorakkene har også vannavstøtende egenskaper, uten at kan regnes som helt vanntette. Det betyr at de takler snøvær i kalde temperaturer og noe regn. Houdini Shelter og Ydde Fjord er anorakkene som takler våt snø best. Begge disse har oppgitt vannsøyle på 20.000.
På tur er vi ofte i bevegelse og produserer en del varme selv, som kan gjøre oss svette – og potensielt kalde når vi stopper opp.
Derfor stilles det litt krav til hvordan vi ellers kler oss. Amundsen Peak, Fjällräven Singi og Ydde Fjord markerer seg med gode ventileringsmuligheter med glidelåser under ermene, som er ekstra kjærkomment når du må ta anorakken over hodet for å få den av. Men, vit at det finnes alternativer: Ydde Fjord har glidelås helt ned, som på en jakke.
Hva gjør anorakken så populær?
Ja, for det er litt spesielt med et plagg man må tre over hodet, sammenlignet med jakka.
Vi tror at det skyldes anorakkens enkle, avslappende og tidløse design. Kengurulomma foran gir lett tilgang til proviant eller mobil hvis du går med sekk, pulk eller et drikkebelte.
Selv om glidelås pleier å være driftssikkert, det være kritisk om den ryker langt innpå fjellet og anorakken kan være en bekymring mindre.
Men anorakken er lite verdt om den ikke verner mot vind og gjerne også nedbør. Den er gjerne litt lengre i ryggen, og isolerer godt over rumpa. Som turplagg er den litt mer romslig med rom for mer eller mindre klær, avhengig av aktivitet, vær og tempo. Alle anorakkene i testen har plass til en tykkere ullgenser under.
Solide fjellanorakker er bra å ha på værharde turer, men det er langt i fra alle som går på slike turer, og mange vil ha mer glede av en lettere og mykere anorakk. Det er stor sjanse for at du selv blåser bort før anorakken ryker, selv om du velger en billigere anorakk. Ingen av anorakkene vi har testet har pels på hetta.
Tre fordeler med fjellanorakk
• Beskytter hodet, overkropp og rumpa mot vind, kulde og snø
• Er romslig i passformen og mulighet for flere lag med klær
• Bevegelsesfrihet
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.