Flipflops til fjells og stor dunpute i sekken er ikke smart, men det er komfortabelt! Her er lista av ting som er litt fy og litt digg. Foto: Adam Tumidajewicz
Lesetid: 4 minutter
En lang tur med fullpakket sekk, for eksempel en uke med hytte til hytte på vidda, får en virkelig til å huske på hvorfor alt utstyret vi kjøper skal være så innmari lett.
Å pakke spartansk og være litt «u-jålete» er jo ganske tøft, praktisk, og typisk for det norske friluftslivet. Men denne lista er laget med tanke på litt av det motsatte.
Her har jeg plukket frem noen få greier som bare er litt deilig å ha med seg på tur. Det er kanskje upraktisk, lite lurt og veldig plass- og vektkrevende, men det er digg å ha med.
Dette er åpenbart en subjektiv liste, men har du en slik greie du gjerne pakker med deg på tur? Kanskje det er noe helt uvanlig?
1. Egg
Det er dag 2 på ferden, det er din tur å lage frokost og den vante smaken av tubeost har kommet tilbake som et kjedelig gjenferd. Da er det ingenting som å ta fram eggene du har gjemt på og lage til en skikkelig kåbbåi-frokost! Finner du en fornuftig måte å transportere det på, så har du plutselig et lite ess i ermet som imponerer dine turkamerater.
Vi har en rekke spennende og mer fornuftige oppskrifter på turmat-sidene våre. Spør du litt rundt der du finner turutstyr, kan det også være at du finner en eggholder til turformål. Det kan fort bli din nye favoritt-dings på tur!
2. Pute
Det er kanskje den dummeste gjenstanden på lista, men jeg må nesten insistere. Det finnes en rekke erstatningsprodukter og forskjellige triks som gir deg bra hodestøtte på tur.
Jeg har prøvd alle, men det er virkelig ingenting som kan erstatte komforten du får med en ekte dunpute på tur. En slik pute er perfekt til buss- eller bilturen opp eller ned til fjellet, kan brukes til å avlaste skuldre og nakke, og er ellers totalt upraktisk å ta med ut i skog og fjell.
Det finnes oppblåsbare alternativer, og flere av liggeunderlagene vi har testet har innebygd pute. Men de holder ikke for meg, og det er liksom aldri det samme å bruke klesskift og dunjakke.
Min foretrukne tur-pute er en Fjädrar fra IKEA til 55 kr, som tar opp unødvendig mye plass og sikkert ikke bør bli våt eller ligge rett på bakken. Den er ikke alltid med, men når den er med, gjerne på nærtur for kun én natt, er den aldri noe jeg angrer på å ha pakket.
3. Krydderbøsse
Denne blir regnet som absolutt nødvendig av flere turfolk jeg kjenner. Det er ikke en veldig upraktisk greie å ha med seg på tur, men den havner veldig fort i kategorien «ting vi burde hatt med, men som var så u-essensielt at vi glemte det». Så da kan det hende du sitter der da, med kåbbåi-frokosten med egg til, og mangler salt og pepper. Skjegg, hils på postkasse.
Krydder er særlig digg for meg som er vegetarianer på tur. Problemet med krydder er at det er litt vanskelig å håndtere, men det finnes mange gode produkter der ute som fikser biffen.
For eksempel kan bokser til analoge filmruller brukes. Flere turbøsser på markedet har plass til 3 typer krydder, så velg dine med omhu. For meg går det i salt, harissa-chili og provencekrydder - det dekker det meste av mat!
4. Flip-flops (eller ekstra fottøy)
Etter å ha drasset på 15 kilo sekk over tusen høydemeter og fire mil i gjørme og regn, er det ingenting som å ta av seg fjellskoene - les vår guide til fjellsko her!. Noen ganger kan føttene skli ut av våt sko og sokk som en arkeologisk utgravning sitter fast i gamle sedimenter med leire, og på slike dager er det lite forlokkende å ta på seg skoene igjen når du raster.
Det kan til og med være upraktisk, fordi du gjerne vil ha skoene stående ved bålet, over peisen eller i tørkestua så lenge som mulig. Om du ikke er så beinhard at du kan gå barbeint på tur hele veien, kan jeg anbefale å unne seg en sjelden luksus ved å ta på det andre skoparet ditt.
Mitt tips er simpelthen flip-flops, som er rimelig lette og plassbesparende. Du ser de ofte på den røde løperen når gjestene ankommer bordsettingen på DNT-hytta, så du kan være trygg på at det er akseptabelt fottøy også ved formelle anledninger.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.