Nyttige tur-apper

Om du ikke sverger til Strava eller Pokémon-jakt, finnes det mange andre apper som er nyttige på tur, og som kan få deg ut.

Sist oppdatert: 2. august 2020 kl 08.00
tur-apper apper for friluftsliv
FRILUFTS-APPENE: Det finnes en rekke apper som gir deg turtips i nærheten av der du befinner deg.. Foto: Line Hårklau
Lesetid: 5 minutter

Det er fullt mulig å klare seg på tur uten en eneste app. Ja, kanskje uten mobiltelefon, også.

Samtidig finnes det en god del apper som er laget for å gjøre turer både tryggere og som kan være nyttige verktøy – både hvis uhellet er ute, eller til inspirasjon.

Bruker du en app du synes fortjener en plass på lista nedenfor? Tips oss!

Hjelp 113 – GPS

Appen alle bør ha. Skulle uhellet være ute i skogen eller i fjellheimen kan det være vanskelig å si akkurat hvor du er. Hjelp 113-GPS bruker telefonens GPS og viser kartreferansen på skjermen samtidig som den ringer 113 for deg. Denne appen lar deg også finne nærmeste hjertestarter, og gir deg veibeskrivelse til denne gjennom kartfunksjonen i telefonen din.

Appen er laget av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og under kontinuerlig utvikling

Appen er gratis.

Last ned til iPhone og Google Play 

UT.no

UT.no er Norges største friluftsportal med over 18 000 000 sidevisninger i året. Turplanleggeren gir tilgang til turforslag og rundt 1100 hytter og overnattingssteder over hele landet. 

Tjenesten UT.no var tidligere et samarbeid mellom DNT Og NRK. Nå i samarbeid med StatskogFriluftsrådenes LandsforbundMiljødirektoratet og Kartverket, med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Appen er gratis. 

Last ned til iPhone og Google Play

Yr

Værtjenesten som ikke bare varsler om været, men også om fjelloverganger er åpne, vinterstengt eller om det er kolonnekjøring. Her finner du også UV-indeksen, pollenvarsel, nordlys-varsel og sanntidsvisning av lynnedslag. Yr har også utviklet et eget vindkart. Hvis det er varslet regn i løpet av de neste 90. minuttene, får du beskjed fra Yr sitt nå-varsel.

Tjenesten er et samarbeid mellom Meteorologisk institutt og NRK, og utviklet av sistnevnte.

Appen er gratis.

Last ned til iPhone og Google Play

Norgeskart

Norgeskart-appen gir detaljerte kart av Norge og er levert av Kartverket. Du kan også laste ned områder for bruk offline. Du kan søke på stedsnavn og adresser. Appen ikke deler brukerdata med andre bedrifter eller organisasjoner.

Appen er gratis. 

Last ned til iPhone og Google Play

Skisporet

For langrennsentusiaster gir denne appen oppdatert preppestatus og værmelding for over 600 skisteder (med 29 000 km skiløyper) i Norge.

Preppestatus oppdateres forløpende via datanettverk og GPS posisjoner fra totalt 1400 løypemaskiner. Tjenesten eies og drives av Brav.

Last ned til iPhone og Google Play

iMarka

Skiforeningen sitt svar på Skisporet. Her vil du finne oppdatert informasjon om preppestatus for skiløyper, oversikt over løypene og fullstendig oversikt i skogene rundt Oslo, inkludert sykkelruter sommerstid.

Der kan du også få tips til hvordan du kan planlegge din tur gjennom Turplanleggeren.

Appen er gratis. 

Last ned til iPhone og Google Play

iSikte

Rett mobilens kamera mot omgivelsene rundt deg og du får opp stedsnavn på skjermen. Du får også vite avstanden til destinasjonen, og hvor lang tid det vil ta deg å gå dit. 

Appen kommer med høydemåler, avstandsmåler og speedometer og virker uten dekning. Det eneste du trenger er en smarttelefon med kompassfunksjon. 

Det finnes også en versjon av iSikte for blant annet USA, Frankrike, Spania, Kanariøyene, Danmark, Sverige, Alpene og Himalaya. Utviklet av AppFabs AS.

Pris: 49 kr.

Last ned til iPhone og Google Play

Kvitromat

Over gjennomsnittet interessert i fugler? Eller hører du lyden av en fugl du ikke kan se? Med appen Kvitromat kan du identifisere hvilken fugl som synger mens du er ute på tur. 

Appen sjekker opptaket mot et fuglebibliotek fra alle europeiske land og gir deg et treff sammen med bilde av fuglen og beskrivelse av lyden. Har du Apple Watch, kan du gjøre lydopptak for senere. Opptak kan deles med Airdrop, Whatsapp, sms og e-post.
Tjenesten er utviklet av Spiny Software

Pris: 49,-

Last ned til iPhone og Google Play

FiskHer

I Fiskher-appen har noen av Norges beste og ivrigste fritidsfiskere har samlet sin rike kunnskap og erfaring. Her finner du 45.000 fiskeområder langs hele norskekysten. Appen leverer også verdens mest avanserte program for gjenkjenning av fiskearter. Er du usikker på hva du har fanget, kan du ta bilde av fisken og appen forteller deg hvilken art du har fått. Appen innehar også en egen sosial plattform for fiskere.

Pris: Fra 299,-/mnd for premium innhold

Last ned til iPhone og Google Play

Geocaching

Geocaching ligner på orientering, men i stedet for å bruke kart og kompass bruker du GPS. Over hele landet, ja hele verden faktisk, ligger små småskatter gjemt.

Appen forteller deg hvor boksene er, og så er det din jobb å finne dem. I boksen ligger det en loggbok som du signerer i.

Appen er gratis.

Last ned appen her.

KulTUR

Gjennom KulTur-appen har DNT digitalisert et tradisjonsrikt konsept for barn. Med seks ulike brett og 90 forskjellige turaktiviteter for sommer og vinterbruk.

Aktivitetene på de seks brettene har ulik vanskelighetsgrad, og alle gir poeng hvis du gjennomfører dem mens du er på tur. Du kan gjøre den samme aktiviteten på hver eneste tur, og få poeng hver gang. Når du har vært mye ute og samlet mange nok poeng, kommer du til toppen av fjellet og får mulighet til å kjøpe Turbo-pins fra DNT.

Underveis kan du hele tiden se hvor mange poeng du har, hvilke aktiviteter du har gjort og hvilke som mangler. Appen er godkjent av Barnevakten, en stiftelse for bevisst mediebruk blant barn. Utviklet av Xlent AS.

Appen er gratis.

Last ned appen her.

Hygglo

Leie turutstyr, eller vil du selv leie ut ting når du ikke selv trenger dem? Det finnes flere aktører som tilbyr slike tjenester, blant annet Finn, Pinsj og nevnte Hygglo. I 2022 ble Hygglo slått sammen med Fat Llama og er den største utleieportalen i Norden mellom privatpersoner.

Appen er gratis.

Last ned til iPhone eller Google Play

Skredvarsel Heidi Bache Stranden
Les også
Publisert 2. august 2020 kl 08.00
Sist oppdatert 2. august 2020 kl 08.00

Relaterte artikler

Lupine Piko
Testet: Lupine Piko RX4 Smartcore

Test av Lupine Piko RX4 Smartcore

BRUKTski alpint slalåm
Bruktkupp på slalåmski til barn

Kjøpe brukte alpinski til barn?

tilpassing av ryggsekk tursekk utemagasinet
Unngå ryggplager når du bærer sekk

Slik blir tursekken bedre å bære

testet rab ultrasphere
Testet: Rab Ultrasphere 4.5

Test av Rab Ultrasphere 4.5 (regular)

rab ionosphere 5.5
Testet: Liggeunderlag til tur

Lett og pakkvennlig liggeunderlag fra Rab

Warmpeace Viking 300 Blanket sovepose kombipose teppe test
Test av Warmpeace Viking 300 Blanket

Test av Warmpeace Viking 300 Blanket

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen