Det var en av de siste høstdagene. Snølinjen var trukket god ned under tregrensen. Vi gikk en tur i skogen – med fargesprakende trekroner. Det var tid for lunsj. Feite gode blingser, appelsin – men hva skal vi drikke?
Far har tenkt på alt, og stappet en gammel primus i sekken før turen, og fant fram en liter melk, to blokker kokesjokolade – av den mørke typen, et dryss vaniljesukker og noen skjeer sukker.
Kakao!
Fra grunnen!
Ingredienser:
1 liter helmelk
200 gram sjokolade (70 prosent kakao)
Litt sukker og vaniljesukker
Turutstyr
En primusbrenner
En kaffekanne
Dettte kunne vi hatt med i tillegg
Chilli, honning, vaniljestang, kanelstang, cognac, rom og fløte til krem
Framgangsmåte
Det er med en viss ærefrykt man skal lage varm sjokolade. Vi snakker om en lykkedrikk, smaken av de beste øyeblikkene i livet, en livskvalitets-essens.
Den er hurtig å tilberede fra grunnen, og det er noe vakkert ved dramaturgien – sjokoladen som smelter, fargelegger og smakssetter melken.
Den er barnas favoritt – og vi voksne kan nyte den i krydrete eller oppspritede versjoner.
Men nå er kakaoens kunst, som så mye annet av vår kulturarv, truet av ferdigvaremafiaen, med sine poseprodukter. Det å helle pulver i varmt vann og deretter røre rundt, er praktisk, enkelt og sutalaust – men det fjerner all spenning, all sjel, og de smaksnyansene som gjør livet verdt å leve. Dessuten lyver markedsføringen. Det er nesten like kjapt å lage kakao fra grunnen som det er å koke vann.
På vår tur i skogen følger vi grunnoppskriften: Rundt 100 gram mørk kokesjokolade per halvliter helmelk. Rundt to teskjeer sukker per 100 gram sjokolade (dersom sjokoladen er 70% kakao – lysere sjokolade krever mindre sukker), pluss litt vaniljesukker for smakens skyld. Vi koker ikke melken, men varmer den til kokepunktet før vi rører ut sjokoladen. En grankvist gjør nytten som visp.
To smakstestere på to og fire år, er ikke i tvil:
– Nam!
– Mere!
En liter kakao går ned på høykant. Om det kun var voksne tilstede, kunne vi selvsagt ha improvisert litt ekstra.
Vi kunne ha erstattet litt av sukkeret med honning, eller vi kunne ha kokt kakaoen med vaniljestang, en liten chillistump og kanskje litt kanel.
Slik kan den varme sjokoladen bli en smaksbombe.
Om det er en spesiell anledning som skal feires kan cognac eller rom blandes ut i den varme sjokoladen.
Og kakao kokt på bål smaker selvsagt enda bedre enn kakao kokt på primus.