/ Turmat

Varmrøkt kveite på sjusteinsovn

Kveite er en fisk som egner seg godt til steking. Dette måltidet krever et lite bål, i tillegg til steinovnen.

Sist oppdatert: 18. oktober 2022 kl 12.26
fisk på bål
RETT FRA HAVET: Kveita er ferdig krydret, og klar til å legges i steinovnen. Foto: Miriam Mykjåland
Lesetid: 2 minutter

Vi har gått i land på en liten holme sør på Senja, mens vakker kveldssol farger horisonten oransje. Etter en lang dag og mange sjømil tilbakelagt, er det deilig å få strekke på beina.

Båten ligger vakkert på svai i enden av synsranden, og vugger så smått i takt med bølgene. Her samler vi nok drivved til ei lang natt, og bygger oss en lekker steinovn. Fersk flyndrefisk fra dagens fangst putrer ivrig i ovnen, og resultatet blir så den beste varmrøkte kveita vi noen gang har spist.

Veden er en miks av litt av hvert som vi finner i fjæra, hvorav spesielt én udefinerbar stokk gir en himmelsk god røyksmak. Flere ganger senere forsøker vi oss på den samme metoden, uten å lykkes på samme nivå. Hvilken tresort som satte den unike smaken, forblir dermed et mysterium.

Kveite med rotgrønnsaker

• Fiskefilet

• Olje

• Rotgrønnsaker (for eksempel potet, gulrot, kålrot)

• Smør

• Melk/fløte

• Løk

• Sopp

• Sitron

• Salt og pepper

 

Bygg en sjusteinsovn, olje bunnen/steinen og legg fisken inn med skinnsida ned når steinen og stekerommet er blitt skikkelig varmt.

Det vil si når bålet har brent i 15-20 minutter, avhengig av bunnsteinens tykkelse.

Krydre fiskefileten (kveita, ørreten, seien, eller hva du enn måtte foretrekke), med det du måtte ønske, for eksempel salt, pepper, sitron og rødløk.

La alt surre i 20-30 minutter.

I mellomtiden knar du ferdigkokte rotgrønnsaker sammen til en stappe med melk eller fløte og smør, og smak det til med passende krydder.

Varm det deretter opp i en gryte over flammene, mens du smørsteker fersk sopp fra skogen i ei stekepanne med litt salt og pepper.

«Buon appetito dalla natura!» 

FERSK FANGST: Kveita er ferdig krydret, og klar til å legges i steinovnen. Foto. Kjell Harald Myrseth
FERSK FANGST: Kveita er ferdig krydret, og klar til å legges i steinovnen. Foto. Kjell Harald Myrseth
Publisert 18. oktober 2022 kl 12.21
Sist oppdatert 18. oktober 2022 kl 12.26

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen