Vi har gått i land på en liten holme sør på Senja, mens vakker kveldssol farger horisonten oransje. Etter en lang dag og mange sjømil tilbakelagt, er det deilig å få strekke på beina.
Båten ligger vakkert på svai i enden av synsranden, og vugger så smått i takt med bølgene. Her samler vi nok drivved til ei lang natt, og bygger oss en lekker steinovn. Fersk flyndrefisk fra dagens fangst putrer ivrig i ovnen, og resultatet blir så den beste varmrøkte kveita vi noen gang har spist.
Veden er en miks av litt av hvert som vi finner i fjæra, hvorav spesielt én udefinerbar stokk gir en himmelsk god røyksmak. Flere ganger senere forsøker vi oss på den samme metoden, uten å lykkes på samme nivå. Hvilken tresort som satte den unike smaken, forblir dermed et mysterium.
Kveite med rotgrønnsaker
• Fiskefilet
• Olje
• Rotgrønnsaker (for eksempel potet, gulrot, kålrot)
• Smør
• Melk/fløte
• Løk
• Sopp
• Sitron
• Salt og pepper
Bygg en sjusteinsovn, olje bunnen/steinen og legg fisken inn med skinnsida ned når steinen og stekerommet er blitt skikkelig varmt.
Det vil si når bålet har brent i 15-20 minutter, avhengig av bunnsteinens tykkelse.
Krydre fiskefileten (kveita, ørreten, seien, eller hva du enn måtte foretrekke), med det du måtte ønske, for eksempel salt, pepper, sitron og rødløk.
La alt surre i 20-30 minutter.
I mellomtiden knar du ferdigkokte rotgrønnsaker sammen til en stappe med melk eller fløte og smør, og smak det til med passende krydder.
Varm det deretter opp i en gryte over flammene, mens du smørsteker fersk sopp fra skogen i ei stekepanne med litt salt og pepper.
«Buon appetito dalla natura!»