/ Turmat

Varm høstsuppe med sopp og tyttebær

Selv om det er sent på høsten, finner vi fortsatt godsaker til tursuppa ute i naturen.

Sist oppdatert: 14. oktober 2024 kl 13.38
høstsuppe med sopp og tyttebær
HØSTSUPPE: Tyttebær tilfører god syre og soppen gav smak av umami. Foto: Lisa Vikjord
Lesetid: 2 minutter

Etter at det har vært frost blir tyttebærene ekstra søte, og traktkantarell kan fortsatt plukkes selv om det har kommet litt snø. Oppskriften på denne suppa gir deg et næringsrikt og mettende måltid fylt med noen av høstens smaker.

På Godøynes gård utenfor Bodø dro vi på selvplukk og tok opp den fineste mandelpotet. Kjempegøy! 

I skogen fant vi både tyttebær og kantarell selv om det er sent i sesongen. Vi lette egentlig etter traktkantarell, men begge typer passer uansett ypperlig i suppe.

Disse ingrediensene høynet virkelig smaken på potetsuppa som vi skulle lage på denne turen. 

utemiddag bodø
EN FIN DAG Å SPISE UTE I BODØ: Artikkelforfatteren smaker på den deilige suppa. Foto: Jon Olav Larsen

Ingredienser

280 g potet, gjerne mandel

1/2 løk

2 fedd hvitløk

Litt kantarell eller annen sopp

100 g bacon

1,5 dl fløte

4,5 dl vann

1/2 dl tyttebær

1-2 ts timian

Salt og pepper

Smør til steking

Brød

suppe på primus
UTEKJØKKEN: Varm og næringsrik suppe på primusen en kald høstdag. Foto: Jon Olav Larsen

Slik lagde vi suppa

Vi startet med å skrelle og kutte grønnsakene i små biter, soppen skar vi i to på langs. Potetene kokte vi for seg i et par dl vann. Når de var møre, moste vi dem mot kanten av kjelen med stekespaden.

Deretter tok vi fram turstekepanna og freste løk, hvitløk, sopp og bacon. Vi la noe av kantarellen til side for garnityr. Resten hadde vi i kjelen sammen med potetene. Så helte vi på resten av vannet, fløte og buljong. Lot det koke et par minutter og smakte til med timian, salt og pepper.

Noen av tyttebærene beholdt vi hele, mens resten moste vi med en gaffel og tilsatte i suppa mot slutten av koketiden. Så var det bare å fylle suppeskålene til randen og la de gode smakene fylle sultne mager.

LES OGSÅ
natronkake på bål, svele, lapper
brenner primus kjele
valg av turstekepanne

Publisert 14. oktober 2024 kl 13.29
Sist oppdatert 14. oktober 2024 kl 13.38
annonse

Relaterte artikler

annonse
tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

mat til langtur ekspedisjon
Turmat til langtur/ekspedisjon

Potetmos med spekemat og chips

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen