De fleste har en stekeovn de kan benytte seg av for å tørke mat.
Du trenger ikke kjøpe noe eget utstyr så lenge du har en stekeovn med varmluftsfunksjon. Men om du skal tørke store mengder mat og slippe matlukt i hele huset, kan det være en ide å investere i en dehydrator eller mattørker.
Når du tørker mat som frukt, sopp, grønnsaker og sopp, blir mye av næringsininnholdet i maten bevart.
Det gjør at du kan få i deg fiber, vitaminer og antioksidanter også på tur, samtidig som fjerning av vannet i maten sparer for vekt.
Hva kjennetegner en god dehydrator?
De fleste moderne dehydratorer har en timer-funksjon, så den slår seg av etter korrekt tid.
De billigste mattørkerne koster rundt tusenlappen. Er du villig til å legge litt mer penger, får du en dehydrator som du kan styre varmen på, som har timer og som er litt lettere å holde ren.
Enkel: OBH Nordica Food Dehydrator Tasty

Med denne dehydratoren kan du enkelt tørke bananer, sopp, eller kanskje rosiner?
Mattørkeren har fem tørkerister og tørker mat ved lav temperatur.
Pris: 699,-
Avansert: Excalibur 9

Bestselgeren til Excalibur har vært på markedet i 20 år. Denne dehydratoren har ni brett, timer og den tørker både horisontalt og vertikalt samtidig.
Den varme luften tørker maten og fjerner vannet, som presses ut foran på maskinen. Fordelen med horisontal og vertikal tørking er at maten blir jevnt og fort tørr.
Frontdøren slipper ut damp på sidene, noe en stekeovn ikke gjør.
Pris: 4999,-
TRE TIPS TIL TØRKING AV MAT
Plassering: Når du skal bruke en dehydrator, er det viktig at den står på en plass hvor den får god ventilasjon og sirkulasjon av luft.
Tørk en råvare om gangen.
Det er best å ikke tørke sure og søte råvarer på samme tid, da luftsirkulasjonen kan overføre smak og lukt fra et produkt til et annet.
Praktisk tilleggsutstyr
Silikonmatte
Du kan få kjøpt silikonmatter som tilleggsutstyr, som er lettere å bruke hvis du vil tørke flytende ingredienser som smoothie og saus. Disse underlagene gjør at massen ikke renner igjennom.
Paraflexx bakeunderlag er veldig lett å bruke. Det vaskes for hånd og brukes om igjen. Pris: 99,-

Mandolin
Har du skjærefjøl, kniv, og stekeovn med varmluftsfunksjon, så er du som sagt i boks. Men også kjøkkenvekt og en sil/dørslag til å få grønnsakene «tørre» etter forvellinga, er kjekt å ha.
Skal du tørke epler, pærer eller tilsvarende, gjør en mandolin jobben utrolig lett.
Oxo V Mandolin. Pris: 499,-

Vakuumpakker
Vil du virkelig bli proff, så er en vakuum-pakkemaskin kjekt å ha. Vakuumpakker du maten, vil det si at du tar bort luften rundt maten, så holder maten seg bedre over lenger tid, for eksempel kjøtt.
Du får tak i vakuum-pakkemaskiner for rundt 500 kroner.
Lava V100 Premium er en modell som jeg vet virker. Pris: 4300,-
