/ Turmat

Vegetarmat på tur

Turmat uten kjøtt? Her er to oppskrifter som passer bra på tur for deg som ikke spiser dyr. Eller om du vil redusere kjøttinntaket.

Sist oppdatert: 24. juli 2020 kl 09.08
turmat uten kjøtt
MAT I DET FRI: Som motivasjon for å redusere utslippene vil Live inspirere til å spise mindre kjøtt og mer grønnsaker.
Lesetid: 4 minutter

For et halvt år siden spiste jeg kjøtt flere ganger om dagen. Jeg tenkte at det å redusere utslippene jo er bra, men som fattig student lever man et relativt miljøvennlig liv.

 Jeg hadde god samvittighet gjennom å kildesortere, sykle og gå dit jeg skulle og kjøpte sjeldent nye klær.

Dessuten tok jeg nesten aldri fly, og var godt fornøyd med det. Jeg er oppvokst med at et middagsmåltid skal ha et stykke kjøtt, potet og grønnsaker. Det er en idé som er prenta inn i hodet. Jeg hadde aldri gjennomført en vegetarisk uke og antall kjøttfrie middager i måneden kunne telles på en hånd.

Tidligere hadde jeg en tanke om at veggismat ikke gjorde meg mett, krevde kompliserte oppskrifter og mange handleturer for å finne de riktige råvarene. I denne planleggingsperioden har jeg skjønt hvor lite som faktisk skal til for å minske utslippene vesentlig gjennom kjøttkutt. Jeg skjønte at det egentlig ikke er så vanskelig.

Den letteste måten å kutte ned på klimagassutslipp på, er redusere kjøttforbruket vårt. Det krever verken endring i infrastruktur eller bygging av fornybar energi – kun en endring i vanene våre. Dersom alle i Norge har én veggismiddag i uka, har det tilsvarende effekt som å fjerne 170.000 biler fra veiene! Til sammenligning tilsvarer 1 kilo storfekjøtt, 180 kilometer med bilkjøring.

Hvis alle i hele verden hadde sluttet å spise kjøtt, ville det ført til at matrelaterte klimagassutslipp reduseres med 60 prosent. Dersom alle hadde blitt veganere, ville det redusert utslippene med ytterlige 10 prosent. Siden matrelaterte utslipp i dag står for omtrent 15 prosent av verdens totale utslipp, vil det med andre ord ha en veldig stor effekt.

«Jeg ønsker at mine fremtidige barn og barnebarn skal kunne leke seg i det vi nå har begynt å kalle for villsnø. Jeg vil at mine barn og barnebarn også skal bli født med ski på beina, ikke rulleski! Det handler om viljen til å endre vaner og tilegne seg sunne og grønne holdninger.»

Det er kanskje ikke realistisk at alle blir vegetarianere eller veganere, men hvis alle kutter ned på kjøttspisingen, vil dette hjelpe mye. Å kutte ned på kjøttforbruket vil også gi en stor helsegevinst. The Worlds Cancer Reasearch Fund anbefaler å spise mindre enn 300 gram rødt kjøtt per uke – og de mener at bearbeidet kjøtt bør unngås fullstendig. I Norge i dag spiser vi i gjennomsnitt 1 kilo rødt kjøtt per uke, der halvparten består av bearbeidet kjøtt . Vi har med andre ord forbedringspotensial.

20. januar 2017 ble en klimafornekter USAs nye president og med det verdens mektigste mann. En mann som benekter klimaendringene. I tillegg er klimaskeptikeren Rick Perry innsatt som energiminister. Mens Trump jobber med å reversere klimatiltakene Obama har innført, er det viktigere enn noen gang at vi viser at miljøet er verdt å kjempe for. 

Det er like lett å lage kjøttfri mat hjemme som på tur. Jeg tok med meg en venninne ut i marka for å lage en deilig kjøttfri lunsj. Under finner du oppskrift og fremgangsmåte. Jeg har også lagt ved oppskriften på en enkel tortillapizza som like gjerne kan stekes på bål eller primus.

 

omelett
omelett

OMELETT PÅ FLASKE

2 personer

  • 4 egg

  • 1ss vann per egg

  • 1 liten gul eller rød løk

  • 2 sjampinjong

  • 1/2 paprikaLitt salt og pepper

  • Litt chili

  • Litt krydder etter ønske (f.eks paprikapulver, oregano eller basilikum)

  • Smør eller olje

Visp sammen egg og vann. Tilsett krydder, og hell blandingen på ei flaske. Grønnsakene kan godt skjæres opp hjemme for å gjøre jobben enklere på tur. Ha en god dose smør eller olje i stekepannen, og surr løken på middels varme til den blir myk og gyllen. Ha i sopp og paprika og stek etter ønske.

Hell omeletten oppi, og skru ned varmen. Omeletten blir best på litt lav varme om du har tid til det. Len deg tilbake og nyt utsikten mens du venter (eller som vi gjorde – lek sisten for å holde varmen).

Servér omeletten på ei god, grov brødskive for litt ekstra næring!

tortilla-lefse
tortilla-lefse

Tortillapizza – som smaker best ute

Ingredienser: 

  • Tortillalefser

  • Litt tomatpuré/ketchup/hakkede tomater med basilikum

  • ½ rødløk

  • ½ paprika

  • litt squash

  • ost

  • litt salatmix (valgfritt)

  • litt rømme (valgfritt)

  • salt og pepper

  • solsikkekjerner (valgfritt)

  • olivenolje (valgfritt)  

Fremgangsmåte: Kutt grønnsakene. Smør tomatpuré på lefsene og ha på fyllet, og topp med ost. Kan legges på en stekestein eller i en tørr panne med lokk og stekes til osten er gylden. Topp med salat og rømme og litt olivenolje hvis du har dette tilgjengelig. Krydre med salt og pepper, eventuelt også ristede solsikkekjerner. Enkelt, raskt og superdigg!

Vil du ha tips til andre næringsrike turmatoppskrifter uten kjøtt? Da bør du for eksempel sjekke ut fiskegryte på primus, potetsuppe, eller fiskegrateng på primus

 

Veggisuka

IMG_20170123_185237

Live Sand Fuglum (23) fra Asker, snø, ski- og miljøentusiast og medlem i Protect Our Winter (POW) Norge. Er opprinnelig kjøttelsker, men har nå tatt utfordringen til å kutte kjøttspisingen betraktelig.

Publisert 24. juli 2020 kl 09.08
Sist oppdatert 24. juli 2020 kl 09.08

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen